Η πίτα των παιδικών μας χρόνων: Παραδοσιακή μακαρονόπιτα της γιαγιάς με φύλλο κρούστας

Μακαρονόπιτα της γιαγιάς: Η παραδοσιακή συνταγή

Πρόκειται για μια πανεύκολη συνταγή από το χωριό. Αυτή η μακαρονόπιτα της γιαγιάς θα σας μείνει αξέχαστη και θα την φτιάχνεται συνέχεια

Υλικά

  • Φύλλο Κρούστας 500 γραμμάρια για γλυκά (12-14 φύλλα)
  • Μακαρόνια 500 γραμμάρια για παστίτσιο
  • Φέτα 500 γραμμάρια
  • Γάλα Φρέσκο 200 γραμμάρια
  • Ελαιόλαδο Λίγο
  • Αυγά 2 μέτρια
  • Γιαούρτι Στραγγιστό 200 γραμμάρια

Για το ράντισμα

  • Σόδα 100 γραμμάρια
  • Ελαιόλαδο 70 γραμμάρια
  • Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού

Μακαρονόπιτα της γιαγιάς: Η εκτέλεση

Η μακαρονόπιτα είναι μία παραδοσιακή και πεντανόστιμη πίτα που οι γιαγιάδες μας την έφτιαχναν πολύ συχνά συνήθως με σπιτικό φύλλο. Ο Παναγιώτης Παπαδάκης λοιπόν έφερε την μακαρονόπιτα στις ανάγκες της σημερινής νοικοκυράς οπότε μας φτιάχνει μία πανεύκολη μακαρονόπιτα με φύλλο κρούστας.

Το ίδιο πεντανόστιμο, με την ίδια αυθεντική γεύση της μακαρονόπιτας, μόνο που είναι πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο γρήγορη από ότι οι μακαρονόπιτες που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Είναι απλά υπέροχη και μπορείτε να απογειώσετε κάθε μπουφέ με αυτή.

Ρίχνουμε αλάτι σε βραστό νερό και βράζουμε τα μακαρόνια για το παστίτσιο ανάλογα με τις οδηγίες που δίνει η συσκευασία. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την σόδα , το ελαιόλαδο και το αλάτι που θα χρειαστούμε για να ραντίσουμε τα φύλλα.

Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα αυγά και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά τα μακαρόνια. Προσθέτουμε το γάλα και το τυρί φέτα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Ανοίγουμε μια συσκευασία με φύλλα κρούστας για γλυκά(12-14 φύλλα) . Λαδώνουμε ένα ταψάκι 30χ35 εκ. και τοποθετούμε 6-7 φύλλα στον πάτο του ταψιού. Τα πρώτα 4 τα βάζουμε σταυρωτά και τα υπόλοιπα 3-4 στην μέση του ταψιού. Κάθε ένα φύλλο που βάζουμε το ραντίζουμε πολύ καλά.

Αφού βάλουμε τα φύλλα ρίχνουμε την γέμιση. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων και τα ραντίζουμε. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 6-7 φύλλα βάζοντας σπρώχνοντας προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
Τα ραντίζουμε συνεχώς ένα ένα. Τρυπάμε με ένα ξυλάκι όλη την πίτα και την χαράζουμε με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά στους 180 c. Η μακαρονόπιτα είναι έτοιμη να την απολαύσετε μαζί με την οικογένειά σας!! 

Related posts

Τηγανιτές πατάτες: Το κόλπο με το νερό και το ξύδι για να γίνουν τραγανές

Η Δίαιτα του Βραστού Αυγού: Χάστε 10 Κιλά σε 2 Εβδομάδες, Χωρίς να Ζοριστείτε

Χλώμιασαν οι καταναλωτές: Σαλμονέλα σε εισαγόμενο κοτόπουλο στην ελληνική αγορά