Καρπούζι: Ενυδατώνει, προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, το κρυολόγημα, το άσθμα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες

Καρπούζι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Συνώνυμο του καλοκαιριού έχει γίνει το καρπούζι, το οποίο είναι δροσιστικό, γλυκό και μας βοηθάει με τις υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μάλιστα έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.

Τα θρεπτικά στοιχεία του καρπουζιού

Στα 150 γραμμάρια, το καρπούζι περιέχει: 43 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια νατρίου, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών.

Επίσης παρέχει το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο.

Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη.

Τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία

Κρυολόγημα και Άσθμα: Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη κρυολογήματος και άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών.

Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

Αρτηριακή πίεση : Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αυτό διαπιστώθηκε σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1.

Έδειξε επίσης πως βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών. Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Ενυδάτωση: Απαρτίζεται από 92% νερό και πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ενώ αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Δέρμα: Περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος (φυσικό έλαιο), που διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και τη συντήρηση του κολλαγόνου. Καρπούζι συμβάλλει επίσης στη συνολική ενυδάτωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για υγιή επιδερμίδα και μαλλιά.

Related posts

Κουρκούτι για μπακαλιάρο: Το μuστικό που αποκαλúπτει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ακούστε τη γιαγιά: Τα 6 απόλυτα tips για να σου βγει ένα τραγανιστό κουρκούτι στον μπακαλιάρο

Χαμομήλι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο: Δείτε αναλυτικά τα οφέλη για την υγεία