Ονειρική νοστιμιά: Χωριάτικη τραχανοτυρόπιτα με κίτρινη κολοκύθα έτοιμη σε χρόνο μηδέν – Πανεύκολη συνταγή

Ονειρική νοστιμιά: Απευθείας από το χωριό

Πρόκειται για μια γιαγιαδίστικη συνταγή που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό για την επόμενη μπουκιά. Η συνταγή κοντεύει να ξεχαστεί ωστόσο είναι πανεύκολη και εξαιρετικά πεντανόστιμη.

Η γιαγιάδες την έλεγαν πίτα της τεμπέλας, γιατί γίνεται γρήγορα, χωρίς φύλλα, ξυπόλητη, και με τα πιο απλά και αγνά υλικά που, συνήθως, υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Υλικά

• 1 κιλό καθαρισμένη και τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
• 500 – 550 γραμ. τραχανά
• 400 γραμ. φέτα τρίμμα ή λευκό τυρί (αγελαδινό)
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) αραβοσιτέλαιο
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) γάλα φρέσκο
• 1 μπέικιν πάουντερ
• 6 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι σκληρό ή καλαμποκάλευρο ή φρυγανιά τριμμένη
• 3 – 4 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη, για το ταψί
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η συνταγή για την χωριάτικη τραχανοτυρόπιτα που έχει ονειρική νοστιμιά

Εκτέλεση

  • Κόβουμε την κολοκύθα (κίτρινη ή πορτοκαλί) σε φέτες και την καθαρίζουμε.
  • Την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη (εκεί που τρίβουμε το κρεμμύδι) και τη μεταφέρουμε σε μια λεκάνη.
  • Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα τυριά και τα αυγά.
  • Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού που θα ρίξουμε, ανάλογα με το τυρί που θα βάλουμε· αγελαδινό ή φέτα.
  • Έπειτα ρίχνουμε τον τραχανά, το αραβοσιτέλαιο, το γάλα, ανακατεύουμε καλά, κι αφήνουμε το μείγμα στην άκρη (εκτός ψυγείου) για 10′, να «τραβήξει» ο τραχανάς τα περισσότερα υγρά και να φουσκώσει.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί Νο 38 ή 40 (εγώ έβαλα 38 εκ.) και το πασπαλίζουμε με 4 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι ή την φρυγανιά μας.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε να πάει παντού.
  • Πασπαλίζουμε την τραχανοκολοκυθοτυρόπιτα (χι-χι πες το αν μπορείς!!!) με το υπόλοιπο αλεύρι ή τη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πιτούλα μας.
  • Αφήνουμε να σταθεί για ένα τέταρτο, την κόβουμε, και απολαμβάνουμε με φειδώ

Related posts

Τηγανιτές πατάτες: Το κόλπο με το νερό και το ξύδι για να γίνουν τραγανές

Η Δίαιτα του Βραστού Αυγού: Χάστε 10 Κιλά σε 2 Εβδομάδες, Χωρίς να Ζοριστείτε

Χλώμιασαν οι καταναλωτές: Σαλμονέλα σε εισαγόμενο κοτόπουλο στην ελληνική αγορά