Πως να ψήσετε τις πιο τέλειες μπριζόλες: Αποφύγετε αυτά τα 5 λάθη και θα ψήσετε τις πιο τέλειες μπριζόλες στη στιγμή

Μπριζόλα: Πως να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο

Με τις παρακάτω συμβουλές μαγειρικής σχετικά με το ψήσιμο στην μπριζόλα… δεν θα έχεις να φοβηθείς τίποτα, παρά μόνο να απολαμβάνεις το ιδανικό steak.

Αν μέχρι τώρα δεν έχεις αντιμετωπίσει θέμα στο πώς να ανάψεις σωστά την φωτιά ή πως να προετοιμάσεις τις εστίες και ξέρεις να ψωνίσεις και καλό κρέας, τότε μπράβο σου. Αν όμως κάνεις ένα από τα παρακάτω, κάνεις την ζωή για την μπριζόλα σου πιο δύσκολη – και φυσικά για την όρεξή σου.

Βασικά tips για το τελειο ψησιμο στην μπριζολα

Βασικό στην περίπτωση που θέλεις απλά να βάλεις την μπριζόλα στο τηγάνι για ένα τίμιο μεσημεριανό φαγητό. Αν έχεις τηγάνι από μαντέμι είναι ιδανικό για να κρατήσει την θερμοκρασία. Για να κάψει καλά, σημαίνει ότι θέλεις δυνατή φωτιά σε σημείο που αν αφήσεις από πάνω το χέρι σου, η θερμοκρασία να είναι σε τέτοιο σημείο που να θες να το τραβήξεις. Όταν η μπριζόλα θα πέσει, θα δεις ότι η πρώτη πλευρά θα αρχίσει να ψήνεται αρκετά καλά και με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Ακόμη και αν δεν την είχες στην κατάψυξη αλλά σε μεταλλικό σκεύος μέσα στο ψυγείο, η μπριζόλα πρέπει να μείνει από μισή μέχρι μία ώρα εκτός ψύξης. Διαφορετικά μάλλον θα την φας καλοψημένη στο εξωτερικό και άψητη στο εσωτερικό.

Μεγάλο θέμα στην Ελλάδα το αλάτι. Είτε υπεραλατίζουμε το φαγητό, είτε δεν βάζουμε καθόλου. Προφανώς η χοληστερίνη είναι θέμα αλλά να θυμάσαι πως το λιγοστό αλάτι, δίνει το κατιτίς στο φαγητό. Μισή κουταλιά αλατιού σε κουταλάκι γλυκού ανά ένα κιλό κρέατος που πηγαίνει σε όλα τα μέρη, είναι μία τίμια και όχι τόσο αλατισμένη εκδοχή. Μπορείς να αυξήσεις, εννοείται, αλλά μην ξεχνάς και το θέμα υγείας.

Το τύλιγμα με το αλουμινόχαρτο για τέλειο ψήσιμο μπριζόλας

Κάποτε ίσως να λέγαμε πως όλα αυτά είναι σενάρια που εφευρίσκουν οι κριτικοί εστιατορίων και οι σεφ για να μας γεμίσουν τα μυαλά με περιττές πληροφορίες, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Και σίγουρα οι πληροφορίες δεν είναι περιττές. Με το που αποσυρθεί από την φωτιά, η μπριζόλα συνεχίζει να «μαγειρεύεται» στη θερμοκρασία που της έχεις δώσει και να ταξιδεύει τα υγρά της μέσα στις ίνες με κορυφαία ταχύτητα. Τι κάνεις λοιπόν; Τις τυλίγεις με αλουμινόχαρτο και τις αφήνεις να ξεκουραστούν 10 με 15 λεπτά ώστε να διατηρηθούν τα υγρά της και να την καλύψουν εσωτερικά ολόκληρη.

Έχουμε ξαναμιλήσει για το τεμάχισμα και το πόσο σωστό είναι για ένα και βασικό λόγο: την γεύση και το γεγονός αν θα φας τρυφερό κρέας ή βρεγμένη χαρτοπετσέτα (γιατί έτσι θα καταλήξει). Σε περίπτωση που έχει κόκκαλο το αφαιρείς έτσι ώστε να μην σε εμποδίσει κατά την κοπή και ξεκινάς να κόβεις πάντα κόντρα στις ίνες του. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πάντα πιο τρυφερό.

Related posts

Κουρκούτι για μπακαλιάρο: Το μuστικό που αποκαλúπτει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ακούστε τη γιαγιά: Τα 6 απόλυτα tips για να σου βγει ένα τραγανιστό κουρκούτι στον μπακαλιάρο

Χαμομήλι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο: Δείτε αναλυτικά τα οφέλη για την υγεία