Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν βάλετε τις μπάμιες στην διατροφή σας – Η κατανάλωση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική

Μπάμιες: Ποιες είναι οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Οι μπάμιες καταναλώνονται εδώ και αιώνες, δημιουργώντας, εφόσον μαγειρευτούν, μια κολλώδη υφή. Πολλοί πολιτισμοί τις μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας όξινα στοιχεία, όπως χυμό λεμονιού, για να μειωθεί η έντονη κολλώδης υφή τους.

Σαν καρπός η μπάμια μπορεί να καταναλωθεί σε σαλάτα, σε σούπες και ζωμούς, βραστή σε λαδερό φαγητό ή ακόμα και τηγανητή. Πέραν όμως από την κατανάλωση του φρέσκου καρπού, χρησιμοποιούνται και άλλα μέρη του φυτού όπως τα φύλλα, ο μίσχος του, ο ανθός του για διάφορες χρήσεις στην βιομηχανία τροφίμων, κυρίως λόγω της ιδιότητας που έχουν τα εκχυλίσματα της να αυξάνουν την πυκνότητα των τροφίμων (π.χ. σε ζωμούς). Επίσης οι σπόροι της μπάμιας αποτελούν και μία πιθανή πηγή παραγωγής ελαίου, το οποίο φαίνεται να είναι πλούσιο σε λινολεικό οξύ σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 45%.

Εκτός ότι οι μπάμιες είναι χαμηλές σε θερμίδες, έχουν επίσης πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, θειαμίνη, Β6, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση αυτού του τροφίμου είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του νευρικού σωλήνα του εμβρύου κατά τη διάρκεια της 4ης μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης.

Οι μπάμιες περιέχουν οξαλικά οξέα, ουσίες που βρίσκονται φυσιολογικά σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς. Όταν τα οξαλικά οξέα συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στα υγρά του οργανισμού, κρυσταλλοποιούνται και προκαλούν διαταραχές στην υγεία. Για αυτό, άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή τη χοληδόχο κύστη καλό είναι να αποφύγουν την κατανάλωσή τους, όπως και άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, επειδή τα οξαλικά μειώνουν την απορρόφησή του.

Μπάμιες: Ποιοι είναι οι 12 λόγοι για να τις ενσωματώσουμε στη διατροφή μας

1. Μειώνουν την κακή χοληστερόλη: Οι μπάμιες περιέχουν διαλυτές, φυτικές ίνες και πηκτίνη ενώ συμβάλουν στη μείωση της (κακής) χοληστερόλης ορού και αποτρέπουν την αθηροσκλήρωση.

2. Toνώνουν το ανοσοποιητικό: Οι μπάμιες διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C ενώ περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

3. Είναι πλούσια πηγή ινών: Οι μπάμιες βοηθάνε στη ρύθμιση της ευκολότερης πέψης.

4. Πλούσια πηγή πρωτεϊνών: Στην πρωτεΐνη που περιέχουν, υπάρχει ιδανική ισορροπία των αμινοξέων λυσίνη και τρυπτοφάνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σύσταση της πρωτεΐνης του να πλησιάζει πολύ αυτήν που βρίσκουμε στην σόγια, ενώ συγκριτικά με άλλα λαχανικά ή δημητριακά είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα, γι αυτό και συγκεντρώνει υψηλό σκορ στην αξιολόγηση της ποιότητας της περιεχόμενης πρωτεΐνης.

5. Οι μπάμιες καταπολεμούν την αδυναμία και την κόπωση: Τονώνουν  τον οργανισμό  δίνοντάς του μια φυσική τόνωση και ενέργεια.

6. Ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα: Οι μπάμιες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι μπάμιες βοηθούν στην απορρόφηση νερού και παγιδεύουν χοληστερόλη και τοξίνες στην κολλώδη ουσία τους, τις οποίες οδηγούν έξω από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων. Εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού νερού που κρατούν στο έντερο, αποτρέπεται η δυσκοιλιότητα, οι τυμπανισμοί και τα φουσκώματα.

7. Περιέχουν προβιοτικά: Οι μπάμιες διευκολύνουν τον πολλαπλασιασμό των προβιοτικών και βοηθάνε τη φυσική παραγωγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

8. Βοηθούν στη μείωση του διαβήτη: Οι μπάμιες ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης καθώς η ευγενόλη, βοηθά στην τακτοποίηση της γλυκόζης και ελέγχει τον ρυθμό με τον οποίο περνάει η ζάχαρη από τον εντερικό σωλήνα.

9. Διευκολύνουν τη ροή του αίματος στον οργανισμό: Οι μπάμιες βοηθάνε τη δομή του κυκλοφορικού συστήματος, και λειτουργία των αγγείων.

10. Βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

11. Αποτρέπουν την παχυσαρκία καθώς οι πλούσιες ίνες της προσφέρουν κορεσμό:Τα τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα έχουν λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο βάρους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε μεγαλύτερη ποσότητα χωρίς να καταναλώσετε πολλές θερμίδες. Ενάμιση φλιτζάνι μπάμιες που είναι περίπου 80 γραμμάρια βρασμένες και στραγγισμένες, έχει μόλις 25 θερμίδες, 0,3 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, πρέπει να τρώτε χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τροφές όπως οι μπάμιες για να δείτε αποτελέσματα.

12. Γερά κόκαλα: Οι μπάμιες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των οστών.

Related posts

Κουρκούτι για μπακαλιάρο: Το μuστικό που αποκαλúπτει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ακούστε τη γιαγιά: Τα 6 απόλυτα tips για να σου βγει ένα τραγανιστό κουρκούτι στον μπακαλιάρο

Χαμομήλι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο: Δείτε αναλυτικά τα οφέλη για την υγεία