Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι: Γιατί πρέπει να ξεπλένετε καλά το καρπούζι πριν το κόψετε

Καρπούζι: Το λάθος που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία

Οι πιο πολλοί έχουν συνηθίσει να αγοράζουν το καρπούζι και να το κόβουν κατευθείαν χωρίς να το ξεπλύνουν. Ωστόσο είναι μεγάλος λάθος να μπαίνει το καρπούζι στο ψυγείο ή να το καταναλώνουμε πριν ξεπλυθεί καλά.

Όπως δεν πρέπει να βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο δίπλα σε άλλα φρούτα, έτσι δεν πρέπει με τίποτα να το κόβουμε πριν πρώτα το πλύνουμε, ενώ αυτό ισχύει και για το πεπόνι.

Καρπούζι: Ο λόγος που πρέπει πάντα να το πλένουμε

Όπως επιβεβαιώνει, το CDC, ακόμη και όταν δεν καταναλώνετε τη φλούδα τους, τα φρούτα μπορεί να μολυνθούν αν δεν ξεπλυθούν σωστά. Το Reader’s Digest συμφωνεί, σημειώνοντας ότι τροφιμογενή παθογόνα όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το εξωτερικό τμήμα των φρούτων στο εσωτερικό, όπου βρίσκεται το βρώσιμο μέρος, αν δεν τηρούνται οι κατάλληλες τεχνικές καθαρισμού.

«Οι πελάτες μου εκπλήσσονται όταν τους λέω να πλένουν τα πεπόνια πριν τα κόψουν -και να αποφεύγουν τα προ-κομμένα πεπόνια», δήλωσε στο Reader’s Digest η συγγραφέας και διαιτολόγος- διατροφολόγος Lauren Manaker. «Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται αμέσως να πλύνουν τη φλούδα των πεπονιών και των καρπουζιών τους πριν τα κόψουν, επειδή τρώνε μόνο το εσωτερικό».

Μην τυλίγετε το καρπούζι με μεμβράνη και μετά το βάζετε στο ψυγείο

Συγκεκριμένα, η πλαστική μεμβράνη περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται φρέσκα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη γονιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε καλύψει το καρπούζι με πλαστική μεμβράνη αλλά δεν το έχετε βάλει στο ψυγείο, ή μόλις το βγάλατε από το ψυγείο αλλά δεν το έχετε ξεσκεπάσει ακόμη – αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα, επειδή η θερμότητα επηρεάζει την ταχύτερη μόλυνση των τροφίμων.

Αλλά αυτό δεν είναι όλο – η πλαστική μεμβράνη που καλύπτει το καρπούζι, αυξάνει τη θερμοκρασία και έτσι μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξηπολλών βακτηρίων – ειδικά εάν η ψύξη του ψυγείου δεν έχει ρυθμιστεί στο μέγιστο, επειδή το καρπούζι είναι πλούσιο σε ζάχαρη που βοηθά στην αναπαραγωγή των βακτηρίων.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι η τοποθέτηση πολλών στρώσεων πλαστικής μεμβράνης για να διατηρηθεί το καρπούζι φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία και το καρπούζι δεν μπορεί να «αναπνεύσει» – οδηγώντας σε ζύμωση (ειδικά εάν το καρπούζι είναι έξω από το ψυγείο) και στην περαιτέρω σήψη του. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση και διάρροια.

Related posts

Τηγανιτές πατάτες: Το κόλπο με το νερό και το ξύδι για να γίνουν τραγανές

Η Δίαιτα του Βραστού Αυγού: Χάστε 10 Κιλά σε 2 Εβδομάδες, Χωρίς να Ζοριστείτε

Χλώμιασαν οι καταναλωτές: Σαλμονέλα σε εισαγόμενο κοτόπουλο στην ελληνική αγορά