Τυρόπιτα της γιαγιάς: Παραδοσιακή συνταγή για όλη την οικογένεια

Τυρόπιτα της γιαγιάς: Από εκείνες που έβγαιναν από το φούρνο και ορμούσαμε έτσι καυτή που ήταν. Και φυσικά μόνο ένα κομμάτι ποτέ δεν αρκεί.

Ας την φτιάξουμε για το κολατσιό των παιδιών!

Υλικά συνταγής τυρόπιτας της γιαγιάς

  1. Αλευρι 700-800 γρ. (εγώ έβαλα μισό σταρένιο, μισό για όλες τις χρήσεις,ανοίγει πιο δύσκολα αλλά γίνεται πιο τραγανό)
  2. Ελαιολαδο 2-3 κ.σ.
  3. Ξύδι 2 1/2 κ.σ.
  4. Αλατι 1 πρέζα
  5. Νερό όσο χρειαστεί

Για τη γέμιση συνταγής της τυρόπιτας της γιαγιάς

  1. Αυγα 3-4
  2. Ελαιολαδο μισό ποτήρι
  3. Γάλα 2 ποτήρια
  4. Φέτα 600-700 γρ. αναλόγως πόσο τυρί σας αρέσει να έχει η πίτα

Εκτέλεση συνταγής της τυρόπιτας της γιαγιάς

Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά μας.

Ρίχνουμε λίγο νεράκι στην αρχή.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να πλάθεται σωστά το ζυμάρι μας και να μην κολλάει στα χέρια μας.

Εάν κολλάει, ρίχνουμε λίγο αλευράκι.

Κόβουμε το ζυμάρι μας σε μικρά μπαλάκια και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.

Ανοίγουμε τα φύλλα μας.

Φτιάχνουμε τη γέμιση.

Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γάλα, το λάδι και στο τέλος τη φέτα.


Λαδώνουμε το ταψί μας.

Στρώνουμε δύο φύλλα στη βάση.

Κάθε φορά που βάζουμε ένα φύλλο λαδώνουμε κιόλας

Όχι πολύ λάδι, απλά ραντίζουμε.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, απλώνουμε τα φύλλα μας έτσι ώστε να κάνουν και λίγες ζάρες.


Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση σε διάφορα σημεία, στρώνουμε φυλλαράκι από πάνω και λαδώνουμε το φύλλο μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 °C μέχρι να ροδίσει καλά πάνω κάτω, περίπου μία ώρα.

Μετά το πρώτο μισάωρο κατεβάζουμε στους 200-180.

Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός, ψήστε στους 200.

Related posts

Ιταλός σεφ αποκαλύπτει το μεγάλο λάθος που κάνουμε στα μακαρόνια με κιμά

Auτά είναι τα 16 καλύτερα ορεκτικά ελληνικά πιάτα στα 100 καλύτερα στον κόσμο – Σαρώνει η ελληνική κουζίνα

Αuτά είναι τα 12 φαγητά που τρώνε στην Ικαρία και ζουν μέχρι τα 100