Airbnb Τέλος: Η νέα τάση διακοπών που βάζει φωτιά στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα

by Newsroom i-diakopes.gr
Airbnb Τέλος: Η νέα τάση διακοπών που βάζει φωτιά στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα

Airbnb: Ο κορωνοϊός το χτύπησε ανεπανόρθωτα

Airbnb: Ο κορωνοϊός αναμφίβολα έχει αλλάξει τις ζωές μας και δυστυχώς θα συνεχίσει να το κάνει. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις (κυρίως πολιτικών) ο covid-19 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά το πρώτο χτύπημα του, γι’ αυτό και εμείς θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του.

Έχοντας αυτό το δεδομένο στο μυαλό, πολλοί ξένοι τουρίστες με το βλέμμα στο μέλλον αποφασίζουν να δουν με άλλο μάτι τις διακοπές τους και να επενδύσουν σε αυτές. Μετά την τάση που ήθελε Έλληνες και ξένους να στρέφονται στην ενοικίαση παραθεριστικών κατοικιών με τη σεζόν, πλέον οι αλλοδαποί τουρίστες στρέφονται και στην αγορά τους.

Τεράστια ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει στην Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη χώρα, τα οποία παράλληλα αποθεώνουν την αντιμετώπιση που έδειξε ο κρατικός μηχανισμός στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο οι Γερμανοί που περιμένουμε στην Ελλάδα απέχουν κατά πολύ από το στερεότυπο της… άσπρης κάλτσας και του πέδιλου, καθώς γίνεται λόγος για πολύ εύπορα άτομα τα οποία ενδιαφέρονται κυρίως για αγορά καταλυμάτων που η αξία τους κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ.

Αλλαγές στην αγορά ακινήτων

Η αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς τα τελευταία χρόνια γνώρισε άνθιση, που πρόσκαιρα είχε μία σημαντική κάμψη λόγω του ξεσπάσματος της Covid-19, όμως τώρα που η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση η αίσθηση που μένει είναι και αυτή που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία. Η Ελλάδα, αναλογικά, είναι η χώρα της Μεσογείου που πήρε τον καλύτερο «βαθμό» στον τρόπο αντιμετώπισης ενός παγκοσμίου προβλήματος, γεγονός που την καθιστά πολύ πιο ελκυστικό προορισμό σε σχέση με παραδοσιακούς ανταγωνιστές στον τομέα του τουρισμού, με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Οι μεσαίου εισοδήματος αλλοδαποί στρέφονται σε ευκαιρίες κατοικιών που αντέχει το πορτοφόλι τους, ενώ οι πιο πλούσιοι στα ελληνικά φιλέτα οι τιμές των τοπίων είναι απλησίαστες για τον μέσο Έλληνα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε από την γερμανική κυβέρνηση, η οποία αποτρέπει τους πολίτες της από το να επισκεφθούν την Τουρκία μέχρι τις 31 Αυγούστου, θέτοντάς την έτσι ουσιαστικά νοκ-άουτ για ολόκληρη την φετινή τουριστική σεζόν. Όσο κι αν οι Τούρκοι εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους, η ουσία δεν αλλάζει και δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ουδείς εμπιστεύεται τις Αρχές και τα νούμερα που κατά καιρούς έδιναν στην δημοσιότητα. Αντίθετα, έχει δομηθεί ένα ισχυρό αίσθημα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, πράγμα που μεταφράζεται σε αυξημένη ζήτηση για τις τουριστικές υπηρεσίες κάθε φύσεως.

Airbnb Τέλος: Η νέα τάση διακοπών που βάζει φωτιά στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στην Γερμανία, οι οικονομικά ευκατάστατοι πολίτες της χώρας στρέφονται σταδιακά προς την αγορά πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών καθώς η αύξηση (7,9% όπως φαίνεται από τα στοιχεία) στις τιμές των ακινήτων είναι πολύ μικρής σημασίας για τα πορτοφόλια τους και δεν επηρεάζουν την ζήτηση.

«Αλλά παρά τις τελευταίες αυξήσεις των τιμών, γενικά το επίπεδο στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει χαμηλό σε σχέση με άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο. Αυτό καθιστά ενδιαφέρουσες τις επενδύσεις σε ελληνικά παραθεριστικά ακίνητα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Algean Property πέρυσι στη Μύκονο τα ακίνητα απέφεραν σε επενδυτές μεικτές αποδόσεις ύψους 8,2%, στη Σαντορίνη ο μέσος όρος ήταν στο 6,3%. Τέτοιες αποδόσεις φέτος είναι αδιανόητες λόγω κορωνοϊού, αλλά η τάση μακροπρόθεσμα δεν θα επηρεαστεί» τονίζει δημοσίευμα στην Γερμανία, ενώ ο αρθρογράφος συμπληρώνει πως εκτός από τους παραδοσιακούς νησιωτικούς προορισμούς, πολύ αυξημένη είναι η ζήτηση και για την λεγόμενη αθηναϊκή Ριβιέρα, η οποία βρίσκεται πλέον σε διαρκή διαδικασία ανοικοδόμησης, με ολοένα και περισσότερα διαμερίσματα ή κατοικίες να χτίζονται με αποκλειστικό target group ευκατάστατους αλλοδαπούς, που θέλουν να εκμεταλλευτούν και την εγγύτητα της περιοχής με το κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι ξένοι αγοραστές ακινήτων κατέβαλαν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ αυτή τη χρονιά, ένα ποσό αδιανόητα μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ αυτή η τάση δείχνει ότι θα συνεχίσει να είναι ανοδική. Εφόσον τα νούμερα και οι προσδοκίες ή οι προβλέψεις των ειδικών δεν πέσουν έξω, η Ελλάδα θα δεχτεί ένα όχι και τόσο απρόσμενο δώρο εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που δημιούργησε η πανδημία.