Airbnb: Ο κορωνοϊός το χτύπησε ανεπανόρθωτα
Airbnb: Ο κορωνοϊός αναμφίβολα έχει αλλάξει τις ζωές μας και δυστυχώς θα συνεχίσει να το κάνει. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις (κυρίως πολιτικών) ο covid-19 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά το πρώτο χτύπημα του, γι’ αυτό και εμείς θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του.
Έχοντας αυτό το δεδομένο στο μυαλό, πολλοί ξένοι τουρίστες με το βλέμμα στο μέλλον αποφασίζουν να δουν με άλλο μάτι τις διακοπές τους και να επενδύσουν σε αυτές. Μετά την τάση που ήθελε Έλληνες και ξένους να στρέφονται στην ενοικίαση παραθεριστικών κατοικιών με τη σεζόν, πλέον οι αλλοδαποί τουρίστες στρέφονται και στην αγορά τους.
Τεράστια ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει στην Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη χώρα, τα οποία παράλληλα αποθεώνουν την αντιμετώπιση που έδειξε ο κρατικός μηχανισμός στην πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο οι Γερμανοί που περιμένουμε στην Ελλάδα απέχουν κατά πολύ από το στερεότυπο της… άσπρης κάλτσας και του πέδιλου, καθώς γίνεται λόγος για πολύ εύπορα άτομα τα οποία ενδιαφέρονται κυρίως για αγορά καταλυμάτων που η αξία τους κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ.
Αλλαγές στην αγορά ακινήτων
Η αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς τα τελευταία χρόνια γνώρισε άνθιση, που πρόσκαιρα είχε μία σημαντική κάμψη λόγω του ξεσπάσματος της Covid-19, όμως τώρα που η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση η αίσθηση που μένει είναι και αυτή που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία. Η Ελλάδα, αναλογικά, είναι η χώρα της Μεσογείου που πήρε τον καλύτερο «βαθμό» στον τρόπο αντιμετώπισης ενός παγκοσμίου προβλήματος, γεγονός που την καθιστά πολύ πιο ελκυστικό προορισμό σε σχέση με παραδοσιακούς ανταγωνιστές στον τομέα του τουρισμού, με την ευρύτερη έννοια του όρου.
Οι μεσαίου εισοδήματος αλλοδαποί στρέφονται σε ευκαιρίες κατοικιών που αντέχει το πορτοφόλι τους, ενώ οι πιο πλούσιοι στα ελληνικά φιλέτα οι τιμές των τοπίων είναι απλησίαστες για τον μέσο Έλληνα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε από την γερμανική κυβέρνηση, η οποία αποτρέπει τους πολίτες της από το να επισκεφθούν την Τουρκία μέχρι τις 31 Αυγούστου, θέτοντάς την έτσι ουσιαστικά νοκ-άουτ για ολόκληρη την φετινή τουριστική σεζόν. Όσο κι αν οι Τούρκοι εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους, η ουσία δεν αλλάζει και δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ουδείς εμπιστεύεται τις Αρχές και τα νούμερα που κατά καιρούς έδιναν στην δημοσιότητα. Αντίθετα, έχει δομηθεί ένα ισχυρό αίσθημα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, πράγμα που μεταφράζεται σε αυξημένη ζήτηση για τις τουριστικές υπηρεσίες κάθε φύσεως.