Ξέχνα Μύκονο και Μήλο! Φτάνεις σε 2,5 ώρες χωρίς πλοίο και κάνεις ονειρεμένες διακοπές με 45 ευρώ τη μέρα.

Παραλία Καλαμάτας: Το φετινό ιδιαίτερο καλοκαίρι θα έχει την τιμητική της

Παραλία Καλαμάτας: Φέτος όλα αλλάζουν και είναι γεγονός πως ακόμα και τα πιο τουριστικά μέρη στην Ελλάδα έχουν δει τις κρατήσεις να μειώνονται δραματικά. Όμως, οι «ψαγμένοι» Αθηναίοι έχουν εντοπίσει το μέρος που ούτε σε πλοίο θα τους αναγκάσει να μπουν, ούτε θα τους κοστίσει πολλά. Συγκεκριμένα, με 90€ την ημέρα all inclusive ένα ζευγάρι θα περάσει διακοπές-ζάχαρη!

Πού; Στην Καλαμάτα, την πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη της Πελοποννήσου που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κερδίζει στα σημεία.

Μιλάμε για ένα μαγευτικής ομορφιάς μέρος κυριολεκτικά «βουτηγμένο» στη θάλασσα με ζεστά νερά και έντονη νυχτερινή ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

2,5 ώρες για δωρεάν παραλίες είναι πολλές;

Για να είμαστε ειλικρινείς, βέβαια, ο λόγος που οδηγεί τους Αθηναίους εκεί είναι κυρίως η τεράστια γκάμα παραλιών -οργανωμένων και μη-, το γεγονός πως δεν χρειάζεται να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για μία ξαπλώστρα και μια ομπρέλα -καθώς διατίθενται δωρεάν!- και η μικρή απόσταση από την Αθήνα. Με αμάξι, είσαι εκεί σε μόλις 2,5 ώρες, έχοντας πληρώσει κάτι λιγότερα από 14€ διόδια.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Το νούμερο ένα αξιοθέατο της πόλης είναι η περίφημη παραλία της Καλαμάτας στη Ναυαρίνου που σφύζει από ζωή πρωί – βράδυ.

Είναι τεράστια, γεμάτη café, ενώ σου δίνει την επιλογή να απομονωθείς με την ψάθα και την πετσέτα σου στην περίπτωση που αγαπάς την ηρεμία, μακριά από μουσική, ρακέτες και συνωστισμό.

Στην παραλία θα βρεις πλήθος καφετεριών, εστιατορίων και ταβερνών, τα οποία παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ όταν η παραλία γεμίζει από κόσμο που βγαίνει για ποτό ή περπάτημα. Ακόμα, λειτουργούν πολλά μπαράκια και clubs για χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πού να κολυμπήσεις

Το «παντού» λέτε να είναι υπερβολή; Γιατί αυτήν ακριβώς την απάντηση θα πάρεις αν ρωτήσεις τους Καλαματιανούς. Μπορεί η παραλία της πόλης να είναι τεράστια και πεντακάθαρη, δεν είναι ψέμα, όμως, πως τα κορυφαία μπάνια θα τα κάνεις από τη Βέργα και μετά, που ξεκινά από το τέλος της παραλίας.

Στη διαδρομή Καλαμάτα – Βέργα – Μικρή Μαντίνεια – Ακρογιάλι – Κιτριές θα βαρεθείς να μετράς παραλίες, γι΄αυτό φρόντισε να μείνεις μέρες προκειμένου να κάνεις τις βουτιές σου πρωί – απόγευμα και κάθε φορά σε διαφορετικό μέρος.

Το απόλυτο hotspot κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η παραλία Σάνταβα -και όχι Σάντοβα όπως λανθασμένα την αποκαλούν- με τη χρυσή άμμο στην οποία θα βρεις τα δύο διασημότερα beach bars της περιοχής.

Απέχει ένα τέταρτο από την παραλία της Καλαμάτας, είναι μεγάλη και έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία!

View this post on Instagram

Today’s offering #greece?? #sandybeach #kalamata #greekholiday #intotheblue #familyholiday

A post shared by olivia (@livvydimitra) on

Λίγο πριν φτάσεις, ρίξε μια βουτιά και στο τέλος του Ακρογιαλιού, στη μικρή παραλία ακριβώς κάτω από το εκκλησάκι. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και πιο ζεστά από ό,τι έχεις τολμήσει να φανταστείς.

Ένα από τα «μυστικά» μέρη για μπάνιο, είναι το γραφικό λιμανάκι αμέσως μετά τη Σάνταβα, λίγο μετά την ταβέρνα του «Μπάμπη». Πρόκειται για έναν μικρό και πάντα ήσυχο κολπίσκο με μαγευτική θέα και ρηχά νερά, τον οποίο προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι.

Δύσκολα θα ακούσεις κάποιον Καλαματιανό να σου μιλά γι’ αυτό, καθώς πρόκειται για παραλία που σκοπίμως κρατούν ως… επτασφράγιστο μυστικό που σου δίνει την αίσθηση πως μεταφέρεσαι «μαγικά» από τα beats των beach bars που απέχουν λίγα μόλις μέτρα, σε έναν ήσυχο Παράδεισο.

Επόμενη στάση, το λιμανάκι στις Κιτριές. Η παραλία του είναι πολύ μικρή -πάρα πολύ μικρή- και τα νερά του γαλαζοπράσινα.

Στο μέρος αράζουν οι βάρκες των επαγγελματιών ψαράδων, ωστόσο τόσες δεκαετίες μετά παραμένει πεντακάθαρο και με φανατικούς θαυμαστές.

Πού να φας

Αν κινείσαι στην παραλία της Καλαμάτας, ένα από τα μεστιατόρια που ξεχωρίζουν σε ό,τι αφορά στη γεύση και την ποιότητα είναι το Del Mar, ακριβώς δίπλα από την Εκκλησία της Ανάστασης.

Κι αυτό γιατί συνδυάζει τα πάντα! Καφέ στην παραλία, ποικιλίες-γίγας με ουζάκι και διαλεχτά πιάτα εστιατορίου σε εξαιρετικές τιμές. Οι ποικιλίες σερβίρονται και στην παραλία με παγωμένη μπύρα.

Ό,τι πρέπει για μετά το μπάνιο σου…

Αν πάλι επιθυμείς παραδοσιακές, μαμαδίστικες γεύσεις εκτός πόλης, πάνω στο κύμα, η πρότασή μας είναι μία: Aκρογιαλιά!

Μιλάμε για ένα παραδοσιακό ταβερνάκι στη στροφή πριν το Ακρογιάλι με απίστευτη θέα στη θάλασσα και κουζίνα -κυριολεκτικά- από τα χέρια της μαμάς. Το μενού το αναλαμβάνει αποκλειστικά η κυρία Ελένη που μαγειρεύει από το πρωί ό,τι νοστιμιά τραβάει ο νους σου!

Στο ταβερνάκι αυτό θα φας -μεταξύ άλλων- τον πιο νόστιμο μουσακά της ζωής σου, γαύρο ημέρας και τραγανό καλαμαράκι που μοσχοβολάει θάλασσα. Το μαγαζί είναι ακριβώς πάνω από την παραλία και σερβίρει και καφέ αν αποφασίσεις να ρίξεις τις βουτιές σου.

Η επιτυχία του οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση αλλά και στις δελεαστικές τιμές του.

Στην περίπτωση που το budget σου δεν αντέχει καθημερινές επισκέψεις σε ταβέρνες, το Μυρώνι στο κέντρο της πόλης θα σου λύσει τα χέρια. Ένα σχετικά καινούργιο φαγάδικο με μαγειρευτά ημέρας και τιμές-όνειρο δεν θα μπορούσε να μην έχει αποκτήσει το φανατικό του κοινό.

Οι μερίδες είναι χορταστικότατες, ξεκινούν από 4,50€ ενώ δεν ξεπερνούν τα 8,00€! Όσο για τη γεύση; Ασυναγώνιστη.

Ξενοδοχεία Καλαμάτα: Που να μείνεις

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που προτιμούν το κέντρο της πόλης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι περισσότεροι αναζητούν κατάλυμα στην παραλία της Καλαμάτας αλλά και στη Βέργα, τη Μικρή Μαντίνεια, το Ακρογιάλι και τις Κιτριές. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, ενώ τρομερές ευκαιρίες θα βρεις και στο Airbnb.

Ιδανικά, πάντως, προτίμησε διαμονή εκτός πόλης για να είσαι κοντά στις παραλίες που σου αναφέραμε πιο πάνω!

Νυχτερινή διασκέδαση (και εκτός πόλης)

Το χωριό Βέργα έχει εξελιχθεί σε δυνατό χαρτί της νυχτερινής ζωής καθώς φιλοξενεί μπαρ με τρομερή θέα αλλά και κλαμπάκια. Μη μείνεις όμως κολλημένος στα κοκτέιλς…

Φρόντισε κάποια βράδια να τα περάσεις στην παραλία για παγωτό, φρέσκα γλυκά και περπάτημα. Πολύ περπάτημα. Πέρνα μια βόλτα και από το περίφημο Κάστρο της Καλαμάτας και μην παραλείψεις να δεις από κοντά το Ιστορικό Κέντρο της πόλης που έχει την τιμητική του κυρίως τον χειμώνα.

Καλαμάτα Καιρός: Τι κλίμα έχει η Καλαμάτα

Καιρός Καλαμάτα: Γενικά η Μεσσηνία έχει χαρακτηριστικό ήπιο, εύκρατο κλίμα (εκτός φυσικά των ορεινών περιοχών που είναι πιο τραχύ), αφού το ετήσιο θερμομετρικό εύρος κυμαίνεται περίπου μεταξύ των 13 – 19o C. Ακόμη η Μεσσηνία παρουσιάζει μεγάλη ηλιοφάνεια, μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Οι βροχές είναι αρκετές και πέφτουν το χειμώνα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξερά. Οι βροχοπτώσεις κυμαίνονται από 600 χιλιοστά στα νότια του Νομού (Φοινικούντα-Μεθώνη) μέχρι τα 1500 χιλιοστά στα πιο ορεινά και στα 800-1200 χιλιοστά στις κεντρικές και βόρειες πεδινές και ημιορεινές περιοχές. Όλα αυτά κάνουν το μεσσηνιακό κάμπο ιδανικό για καλλιέργειες πρώιμων και όψιμων προιόντων ιδιαίτερα λαχανικών αλλά και εσπεριδοειδών και της γνωστής ελιάς, με κύρια είδη την ελιά Καλαμών και την Κορωνέικη.

Το κλίμα, που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, καθορίζεται τόσο από την επίδραση της θάλασσας όσο και από αυτή του Ταϋγέτου. Κυριαρχεί λανθασμένη άποψη ότι η Καλαμάτα έχει πολύ υγρασία. Έχει υγρασία μεν, αλλά τις κρίσιμες βραδινές ώρες, κυριαρχεί η απόγειος αύρα, αέρας Βορειοανατολικής συνιστώσας που κατέρχεται μέσω της κοιλάδας του ποταμού Νέδοντα που πηγάζει από τον Ταΰγετο, γεγονός που μετριάζει την υγρασία και καθιστά πιο υγιεινό το κλίμα. Η ψυχρή περίοδος διαρκεί από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο και η θερμή από το Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Υ.Γ. Φεύγοντας, μην παραλείψεις να πάρεις μαζί σου λάδι καλαματιανό, μέλι και αποξηραμένα σύκα. Θα μας θυμηθείς…

Related posts

Αuτές είναι οι 5 ελληνικές παραλίες που μπήκαν στις τοπ-10 με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο – Κρuμμένα δıαμάντıα

Θα μετακόμιζες σε ένα Ελληνικό νησί με 21 μόνιμους κατοίκους;

Μισθός 4000 ευρώ, φόρος 0%, σύνταξη στα 49: Η χώρα-παράδεισος που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες