Φτάνεις σε 100 λεπτά, έχει 92 παραλίες με πεντακάθαρα νερά, τρως βασιλικά και φέτος ρίχνει τις τιμές στον πάτο

Κύθνος: Ένας μικρός παράδεισος με υπέροχα νερά

Κύθνος: Η Κύθνος είναι ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, κυρίως λόγω της κοντινής της απόστασης από την Αθήνα. Η διαμονή στην Κύθνο είναι ιδανική για να απολαύσετε χαλαρωτικές διακοπές, περιτριγυρισμένοι από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις μαγευτικές παραλίες της Κύθνου και πανέμορφα μέρη για εξερεύνηση, χωρίς να λείπει, φυσικά, η ζεστή ελληνική φιλοξενία.

Η Κύθνος βρίσκεται ανάμεσα στην Τζια και τη Σέριφο, απέναντι από τη Σύρο και το ερημονήσι των Γιούρων και έχει περίμετρο 36 μίλια και μήκος (από βορρά προς νότο) 19 χιλιόμετρα, ενώ η έκτασή της είναι 99 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Κύθνος έχει πολλά γραφικά χωριουδάκια, όπως η Χώρα Κύθνου, η Δρυοπίδα, ο Μέριχας και τα Λουτρά Κύθνου. Οι παραλίες της Κύθνου είναι άλλο ένα υπέροχο χαρακτηριστικό του νησιού. Η Κύθνος διαθέτει συνολικά 65 τόσο οργανωμένες, όσο και ανοργάνωτες παραλίες, τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε με αυτοκίνητο, καραβάκι ή με τα πόδια.

Μία από τις καλύτερες δραστηριοτητες στην Κύθνο είναι η πεζοπορία, χάρη στα μονοπάτια που διασχίζουν το νησί οδηγώντας σε ιστορικά μνημεία, όπως το κάστρο της Ωριάς. Το κάστρο αυτό βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κύθνου και είναι προσβάσιμο με jeep ή με τα πόδια.

Η πλούσια κουλτούρα είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό της Κύθνου. Κάθε χρόνο, τοπικά έθιμα της Κύθνου και παραδόσεις ξαναζωντανεύουν σε παραδοσιακές εκδηλώσεις. Μία πολύ καλή ευκαιρία να βιώσετε την ελληνική παράδοση είναι να συμμετάσχετε σε ένα από τα πανηγύρια της Κύθνου, τα οποία διοργανώνονται συχνά το καλοκαίρι. Ο καλύτερος τρόπος για να γευτείτε την παράδοση της Κύθνου είναι να τοπικά πιάτα και τις φρέσκες γεύσεις της Κύθνου στα πολυάριθμα παραθαλάσσια εστιατόρια.

Η πρόσβαση στο νησί είναι πολύ εύκολη! Μπορείτε να ταξιδέψετε με πλοίο από Πειραιά για Κύθνο (3 ώρες ταξίδι) ή από Λαύριο προς Κύθνο (1,5 ώρα ταξίδι). Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν συχνά δρομολόγια πλοίων από την Κύθνο προς άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Περισσότερες πληροφορίες για το νησί της Κύθνου

Το νησί αυτό, ένας από τους λιγοστούς ανεξερεύνητους θησαυρούς του Αιγαίου, σας προσκαλεί για να σας αποκαλύψει τη μαγεία του, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στα γραφικά χωριά του, στα αυθεντικά κυκλαδίτικα στενάκια του, στη ζεστή φιλοξενία των χαμογελαστών κατοίκων του. Θα σας γοητεύσουν τα παραδοσιακά σπίτια με τις κόκκινες σκεπές, πανέμορφα ξενοδοχεία της Κύθνου, οι λευκοντυμένες και πολλές εκκλησίες, τα ιαματικά λουτρά, το μοναδικό πευκοδάσος της Παναγίας Κανάλας, που ξεχωρίζει ανάμεσα στο γυμνό τοπίο, καθώς και οι υπέροχες παραλίες Κύθνου!

Περπάτημα στη Χώρα της Κύθνου


Η Χώρα ή Μεσσαριά είναι μια κλασική Κυκλαδίτισσα, γεμάτη ασπρισμένες εκκλησίες και σοκάκια στολισμένα ένα προς ένα με σχέδια λουλουδιών και άλλα μοτίβα, αλλά και με ζωγραφισμένους τοίχους, όπως αυτός της κυρίας Φλώρας, ή με πολύχρωμες γιρλάντες γύρω από κάποια παράθυρα. Οι βόλτες σας θα σας οδηγήσουν κάτω από στεγάδια και δίπλα σε σπίτια με αυτή την ακαταμάχητη πλαστικότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και γαλάζια παράθυρα όπως αυτό της 90χρονης κ. Χρυσούλας.

Εδώ, σε ένα κεντρικό σοκάκι που σφύζει από ζωή, βρίσκεται και το κατάστημα των μοναδικών σήμερα ενεργών αγγειοπλαστών, του Γιώργου Γεωργούλη και του γιου του Γιάννη. Η αγγειοπλαστική και η κεραμοποιία ήκμασαν στην Κύθνο από τα μισά του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού αιώνα. Την τέχνη έφεραν μαζί τους οι Σιφνιοί στο πέρασμά τους από μέρη όπως το ακρογιάλι του Σιφνιού, πλούσιο σε εξαιρετικής ποιότητας αργιλόχωμα.



Τρία χρόνια μετά την πρώτη μου γνωριμία με το νησί, βρίσκω τη Χώρα και όλη την Κύθνο ανανεωμένες, τόσο ακριβώς ώστε να διατηρούν τον ανέμελο χαρακτήρα τους, αλλά να προσφέρουν και κάτι παραπάνω. Όπως ένα κοκτέιλ στο ολοκαίνουργιο The Kraken (τηλ. 22810-31779), ατμοσφαιρικό και ιδανικό για γονείς. Πίσω από την μπάρα του βρίσκεται περιφραγμένη η παιδική χαρά – υπήρχε από πριν, αλλά απέκτησε νέο νόημα για τους επισκέπτες. Από την άλλη πλευρά, τα μαξιλάρια του είναι ακουμπισμένα πάνω στα πλάγια σκαλιά της εκκλησίας. Άλλωστε, η Κύθνος έχει ένα στασίδι για όλους, ακόμα και για όσους έχουν πιει ένα ποτηράκι παραπάνω. Ο λόγος για τον Χριστό των Μεθυσμένων. Σε αυτό το εκκλησάκι κατέληγαν, μεθυσμένοι λιγάκι, οι Χωραΐτες τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων – υπάρχει κι άλλος μεγαλύτερος Ναός του Χριστού, όπου γιορτάζονται ανήμερα τα Χριστούγεννα. Σε κάθε εκκλησία και ξωκλήσι, το καντήλι το βρίσκεις πάντα αναμμένο.



Που να φάς καλά στη Χώρα της Κύθνου

Οι περίπατοι στη Χώρα είναι γεμάτοι στάσεις-πειρασμούς, όπως στο ζαχαροπλαστείο Τραταμέντο (τηλ. 22810-31638) για ένα αχνιστό σχεδόν γαλακτομπούρεκο-πουγκί που μόλις βγήκε από τον φούρνο.

Για φαγητό μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε ταβέρνες με τοπική κουζίνα, όπως Το Στέκι του Ντέτζη (τηλ. 22810-31204) και η Μεσσαριά (τηλ. 22810-31620) ή σε εστιατόρια ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκές επιρροές, όπως αυτή της Ψιψίνας (τηλ. 22810-31228) με έμφαση στα θαλασσινά.

Κύθνος: Οι καλύτερες παραλίες της

Οι 10 καλύτερες παραλίες της Κύθνου:


Κολώνα Κύθνος
Απόκρουση Κύθνος
Σχοινάρι Κύθνος
Άγιος Σώστης Κύθνος
Σκύλου Κύθνος
Ποτάμια Κύθνος
Γαϊδουρόμαντρα Κύθνος
Επισκοπή Κύθνος
Λουτρά Κύθνος
Φυκιάδα Κύθνος

Οι παραλίες της Κύθνου είναι εντυπωσιακές! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το νησί φημίζεται για τις συνολικά 65 χρυσαφένιες παραλίες του με τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά τους. Ας δούμε τις καλύτερες παραλίες στην Κύθνο!

Λουτρά Κύθνου

Δίπλα στο δημοφιλή παραθαλάσσιο οικισμό Λουτρά Κύθνου βρίσκεται μία από τις πιο ειδυλλιακές παραλίες του νησιού. Η παραλία των Λουτρών έχει ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά, τα οποία θερμαίνονται στη δεξιά μεριά της παραλίας, λόγω μιας από τις ιαματικές πηγές που καταλήγει στη θάλασσα σε αυτό το σημείο. Παραδοσιακοί καφενέδες και μπαρ βρίσκονται πάνω στην άμμο, ενώ κοντά στη μαρίνα των Λουτρών, που αγκυροβολούν καΐκια και σκάφη, μπορείτε να βρείτε πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Κύθνο.

Κολώνα Κύθνος

Θεωρείται η καλύτερη παραλία των Κυκλάδων και μια από τις διασημότερες στην Ελλάδα. Μια λωρίδα άμμου ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Μηνά, δημιουργώντας έτσι δυο πανέμορφες παραλίες δεξιά και αριστερά.

Φυκιάδα Κύθνος

Ίσως η πιο παρεξηγημένη παραλία της Κύθνου. Θα τη συναντήσετε λίγο πριν την Κολώνα και αυτός είναι ο λόγος που χάνει την αίγλη της, αφού την επισκιάζει η εντυπωσιακή Κολώνα. Παραμένει, όμως, μία πανέμορφη παραλία!

Απόκρουση Κύθνος

Είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και αγαπημένη από όλους, μιάς και προσφέρει εύκολη πρόσβαση, σκιά κάτω από τα δέντρα της παραλίας, πεντακάθαρα νερά και ταβερνάκια για φαγητό.

Σχοινάρι Κύθνος

Το Σχοινάρι είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια για όσους μένουν στα Λουτρά. Η παραλία αυτή αποτελεί μια σταθερή αξία!

Περισσότερες μαγικές παραλίες στο νησί της Κύθνου

Ποτάμια Κύθνος

Τα Ποτάμια είναι μία παραλία που αξίζει να επισκεφθείτε, κοντά στα Λουτρά Κύθνου. Πρέπει, όμως, να προσέχετε στην κατάβαση, διότι έχει χωματόδρομο.

Σκύλου Κύθνος

Η παραλία Σκύλου έχει πανέμορφα γαλαζοπράσινα νερά που θα σας μαγέψουν! Αφήστε το αυτοκίνητο και κατεβείτε μερικά σκαλιά μέχρι την παραλία. Προμηθευτείτε νερό και φαγητό, ώστε να μείνετε μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Λόγω της κατάβασης και της έλλειψης δέντρων για σκιά, δεν είναι ιδανική για μικρά παιδιά.

Γαϊδουρόμαντρα Κύθνος

Η πρόσβαση σε αυτή την παραλία είναι δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο!

Επισκοπή Κύθνος

Η Επισκοπή είναι μία μεγάλη, εύκολα προσβάσιμη και ιδανική για οικογένειες παραλία με όμορφα νερά και δεντράκια για σκιά. Εκεί θα βρείτε επίσης κι ένα all day beach bar.

Άγιος Σώστης Κύθνος

Ο Άγιος Σώστης είναι μία μεγάλη παραλία με βοτσαλάκι, η οποία έχει έναν από τους ομορφότερους βυθούς της Κύθνου. Αν είστε λάτρης της σκιάς μετά το μπάνιο, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας μια ομπρέλα, μιάς και η παραλία δεν έχει δέντρα. Αν είστε τυχεροί, θα ζήσετε την εμπειρία του πανηγυριού στο εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου.

Άγιος Στέφανος, Νάουσα, Κιούρι

Τρεις από τις πιο χρυσαφένιες αμμουδιές του νησιού, πολύ κοντά στον Άγιο Γιάννη, το Μέριχα και τη Δρυοπίδα. Αν κάνετε διακοπές με σκάφος, πρέπει να τις εντάξετε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας!

Άγιος Γιάννης Κύθνος

Η παραλία αυτή βρίσκεται στο γραφικό όρμο του Αϊ-Γιάννη, με τα αρώματα του θυμαριού και της ρίγανης να αναδίδονται σε όλη τη διαδρομή προς αυτή. Στην παραλία Αϊ-Γιάννη θα απολαύσετε ήσυχα το μπάνιο σας και θα απαθανατίσετε το λευκοντυμένο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί. Λίγο πιο νότια, θα συναντήσετε το ακρωτήριο Τζούλης, όπου βρέθηκαν μεταλλεία εξόρυξης χαλκού.

Χρήσιμα τηλέφωνα για το νησί της Κύθνου

  1. Λιμεναρχείο Κύθνου: 22810 32290
  2. Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας: 22810 31202
  3. Περιφερειακό Ιατρείο Δρυοπίδας: 22810 32234
  4. Αστυνομικό Τμήμα Κύθνου: 22810 31201
  5. Δημοτικό Γραφείο Τουρισμού: 22810 32250
  6. ΚΕΠ Κύθνου: 22810 31640
  7. Δήμος Κύθνου: 22813 61100
  8. Λεωφορεία: 22810 32005, 6977 900682 (Μπουρίτης) και 22810 32250 (Φιλιππαίος)
  9. Θαλάσσιες μεταφορές: 22810 32104, 6944 906568 (Λαρεντζάκης) και 6974 003628 (Βιτάλης)

Πως θα φτάσετε στο νησί της Κύθνου

Η Κύθνος απέχει μόλις 25 μίλια από την Αθήνα και έτσι προσφέρεται ακόμα και για μονοήμερες αποδράσεις! Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λαμβάνουν χώρα καθημερινά δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια του Λαυρίου και του Πειραιά. Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις από Αθήνα για Κύθνο είναι οι εξής:

  • Λαύριο – Κύθνος: Το λιμάνι του Λαυρίου είναι το κοντινότερο λιμάνι της Αθήνας στην Κύθνο. Το δρομολόγιο εκτελείται πολλές φορές εβδομαδιαία και το ταξίδι διαρκεί από 1 ώρα 40 λεπτά έως 2,5 ώρες.
  • Πειραιάς – Κύθνος: Η ακτοπλοϊκή σύνδεση εξυπηρετείται αρκετές φορές την εβδομάδα και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 3 ώρες.

Διαμονή στο νησί της Κύθνου – Που να μείνετε

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία της Κύθνου από 36 ευρώ

  •  Canal Suites
  • Kythnos Bay Hotel
  • Chora Kythnos Suites
  • Hotel Messaria
  • Ξενώνας Αφροδίτη
  • Meltemi Hotel Kythnos
  • kamares
  • Kanala Studios
  • Panana Irida
  • Mantellina Suites

Ακολουθεί ο χάρτης της Κύθνου:

Related posts

Απόλυτη αποθέωση από τους Βρετανούς: Το ελληνικό νησί «παράδεισος» που αναδείχθηκε ως ο πιο οικονομικός προορισμός για διακοπές

Κρυμμένο για σοβαρό λόγο: Το Ελληνικό χωριό που όποιος το βρίσκει δεν κάνει ποτέ ξανά αλλού διακοπές

Ζεστά νερά, χωρίς κύμα: Το ελληνικό νησί των 7 κατοίκων έχει 1 παραλία που δεν βρίσκεις ούτε στην Καραϊβική