Φτάνεις σε 58 λεπτά από την Αθήνα, πληρώνεις 2,8€ διόδια και αντικρίζεις μια όαση που θυμίζει νησάκι

Δασκαλειό Κερατέας: Πληροφορίες για τον οικισμό

Δασκαλειό Κερατέας: Είναι ένας μικρός οικισμός της νοτιοανατολικής Αττικής. Αριθμεί 259 κατοίκους και κατοικήθηκε πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Είναι χτισμένος μεταξύ του Λαυρίου και του Πόρτο Ράφτη και ονομάζεται Δασκαλειό. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν εργάτες που δούλευαν στις εταιρείες του Λαυρίου. 

Σήμερα στην περιοχή δεσπόζουν πολλά εξοχικά τα οποία έχτισαν Αθηναίοι για τις καλοκαιρινές αποδράσεις. Τους θερινούς μήνες η περιοχή ζωντανεύει από τους λουόμενους που κάνουν μπάνια στις αμμώδεις παραλίες του οικισμού και απολαμβάνουν θαλασσινά στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες….

Η παραλία του Δασκαλειού Κερατέας

Ιδανικός προορισμός κοντά στην Αθήνα με αυτοκίνητο, για όσους αγαπάνε τις κοντινές παραλίες

Η Ανατολική Αττική και οι παραλίες της αποτελούν διέξοδο για αρκετούς Αθηναίους τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Η Κερατέα διαθέτει ίσως τις πιο ήσυχες παραλίες της περιοχής, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μικρές, αν και τα Σαββατοκύριακα γεμίζουν είτε από ντόπιους είτε από επισκέπτες. Ο επόμενος κόλπος μετά την Κακιά Σκάλα είναι αυτός της παραλίας Δασκαλειού Κερατέας που χωρίζεται σε μικρότερους κολπίσκους όπως οι Ελιές Δασκαλειού (ή παραλία Δασκαλιού) και άλλους. Τα νερά είναι σχετικά καθαρά. Ο βοριάς επηρεάζει την περιοχή, οπότε αποφύγετε όταν φυσάει έντονα. Απέχει περίπου 1 ώρα από Αθήνα μέσω Αττικής Οδού, λεωφόρο Μαρκοπούλου και Λαυρίου.

Όπως βλέπει κανείς τη θάλασσα, αριστερά η παραλία είναι αρκετά βραχώδης. Το αμέσως επόμενο κομμάτι έχει πέτρες και πλάκες, ψιλό βότσαλο στην παραλία, ενώ αποτελεί λιμανάκι για βάρκες. Εκεί βρίσκονται και δύο ταβέρνες με σχετικά καλές τιμές – σχεδόν εκατέρωθεν της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για τις ψαροταβέρνες Λίτσα και Κώστας.

Στη συνέχεια, συναντά κανείς πηγαίνοντας προς τα δεξιά, στη σειρά τις παραλίες Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Λιμανάκι. Στο Πρώτο Λιμανάκι, στη μία άκρη τα δέντρα κάνουν ίσκιο, οπότε μπορεί κανείς να καθίσει εκεί.

Η παραλία Δεύτερο Λιμανάκι είναι πιο γραφική, αν και πλέον εκεί υπάρχει ένα beach bar που καλύπτει το 1/3 περίπου του χώρου. Προς το παρόν δεν κάνει πολλή φασαρία και υπάρχει χώρος για να απλώσει την ομπρέλα του. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο, ενώ τα νερά είναι αρκετά καθαρά. Στη μία άκρη βρίσκει κανείς ορισμένα χτισμένα σπιτάκια, πιθανόν αυθαίρετα, που δίνουν όμως μία όψη κυκλαδίτικου νησιού. Επίσης, επί της παραλίες βρίσκεται μία κολόνα που θα μπορούσε να είναι αρχαία – τουλάχιστον έτσι δείχνει.

Περισσότερες πληροφορίες για την παραλία Δασκαλειού Κερατέας

Δεν προχωρήσαμε μέχρι τον επόμενο κολπίσκο, αλλά όσο κινείται κανείς παραλιακά βρίσκει μικρότερες ή μεγαλύτερες παραλίες. Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού το παρκάρισμα πιθανόν να είναι πρόβλημα στην περιοχή, οπότε καλό θα είναι να πηγαίνει κανείς σχετικά νωρίς. Πάντως, το Δασκαλειό (ή Δασκαλιό) συνδυάζει καθαρά νερά, πράσινο, σχετική ηρεμία, ενώ έχει μέρη όπου μπορεί κανείς να φάει ή να πιει κάτι δροσιστικό. Αν θέλετε μία αλλαγή από τις πιο γνωστές παραλίες, οι συγκεκριμένες αποτελούν καλή εναλλακτική.

Related posts

Ζεστά νερά, χωρίς κύμα: Το ελληνικό νησί των 7 κατοίκων έχει 1 παραλία που δεν βρίσκεις ούτε στην Καραϊβική

Έχει κρυστάλλινα νερά & τρως, πίνεις, κοιμάσαι με λίγα ευρώ τη μέρα: To πιο φθηνό νησί για διακοπές στην Ελλάδα

Σάρωσε η χώρα μας: Αuτή η Ελληνική πόλη είναι η 2η πιο φιλόξενη στον κόσμο, και όχι δεν είναι η Αθήνα, ούτε η Θεσσαλονίκη