Γαλαξίδι: Το ψαροχώρι της Ελλάδας με τη σπάνια ομορφιά και τα μυστικά, που σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή

Γαλαξίδι: Το πανέμορφο Ελληνικό ψαροχώρι

Γαλαξίδι: Χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Οιάνθεια, το ιστορικό Γαλαξίδι είναι ένας από τους γραφικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ναυτική πολιτεία της Φωκίδας κουβαλά ιστορία 4000 χρόνων και το αποδεικνύει περίτρανα μέσα από τα διάφορα αξιοθέατα και μνημεία που έχει την τύχη να ανακαλύψει ο σύγχρονος επισκέπτης κατά το ταξίδι του εκεί. 

Τα νεοκλασικά κτίρια και η βόλτα στα στενά σοκάκια του Γαλαξιδίου μοιάζουν με ταξίδι στο χρόνο. Παραπέμπουν στο παρελθόν, όταν η πόλη αποτελούσε σημαντική ναυτική δύναμη. Το Ναυτικό & Εθνολογικό Μουσείο Γαλαξιδίου αποτελεί την ιδανικότερη αφετηρία για να ανακαλύψετε την ιστορία και παράδοση του τόπου, ενώ οι ναοί της Αγίας Παρασκευής με το ηλιακό ρολόι και του Αγίου Νικολάου με το εκπληκτικής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο θα σας δώσουν μια καλή γεύση από το πέρασμα του οικισμού στο χρόνο. Από τον ανεμόμυλο θα θαυμάσετε τη θέα, πριν πάρετε το δρόμο για κάποιο ταβερνάκι για να απολαύσετε ντόπιες νοστιμιές και καλό κρασί. 

Το Γαλαξίδι είναι πολυαγαπημένος τουριστικός προορισμός, με μια υποδομή που ικανοποιεί τις ανάγκες του κάθε επισκέπτη. Διαθέτει ξενοδοχεία, ξενώνες και συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων. Παρέχουν ανέσεις και ζεστή φιλοξενία, καθιστώντας το ένα all year long θέρετρο, και μάλιστα από τα γραφικότερα της Ελλάδας. 

Επιλέγοντας το Γαλαξίδι για μια σύντομη απόδραση ή διακοπές διαρκείας, θα έχετε την ευκαιρία να επιδοθείτε σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ποδηλασία, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα. Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό, απλώνουν την ομορφιά τους άλλα διάσημα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως η Ναύπακτος, η Αράχωβα και οι Δελφοί. 

Η ιστορία του Γαλαξιδίου

Το Γαλαξίδι υπήρξε σπουδαίο ναυτικό κέντρο που γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Την εποχή εκείνη τα γαλαξειδιώτικα ιστιοφόρα άνοιγαν πανιά για θάλασσες μακρινές κι έβαζαν πλώρη για Πειραιά.

Στα μέσα του 19ου αι. η γαλαξιδιώτικη ναυτιλία αγγίζει τη μεγαλύτερη ακμή της με περίπου 300 εμπορικά ιστιοφόρα. Η περίοδος της ναυτικής ευηµερίας τελειώνει για το Γαλαξίδι στις αρχές του 20ου αιώνα, µε την εµφάνιση των ατµόπλοιων. Για χίλιους-δυό λόγους οι Γαλαξιδιώτες δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την τεχνολογία της εποχής. Κατάφεραν όμως να διασώσουν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και η πολιτιστική κληρονομιά τους.

Το Γαλαξίδι διατηρεί ακέραιη, μέχρι σήμερα, τη γοητευτική ατµόσφαιρα εκείνης της εποχής. Γι΄ αυτό και είναι ένας ήσυχος και ρομαντικός προορισμός. Πολλά αρχοντικά καπετανόσπιτα λειτουργούν σήμερα ως ξενώνες από οικογενειακές επιχειρήσεις παρέχοντας υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες, με σεβασμό και έμφαση στην παράδοση του τόπου.

Πως να φτάσετε στον παράδεισο του Γαλαξιδίου

Η απόσταση Αθήνα-Γαλαξίδι είναι 216 χιλιόμετρα. Η πρόσβαση στο Γαλαξίδι γίνεται από την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας. Αφού περάσετε από την λίμνη Υλίκη στρίβετε στην έξοδο για Κάστρο. Περνάτε έξω από Ορχομενό καθώς και από τη πόλη της Λιβαδειάς. Στη συνέχεια είτε θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Αντίκυρα και Δίστομο είτε την εναλλακτική που περνάει μέσα από Αράχωβα και Δελφούς πριν κατεβείτε στην Ιτέα και τελικά στο Γαλαξίδι.

Τι να κάνετε στο Γαλαξίδι

Κατά τη διαμονή σας στο Γαλαξίδι μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, τη Μονή Αγίου Σωτήρος, το Ναυτικό και Λαογραφικό μουσείο με αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα και φυσικά το γραφικό λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες, τις ψαρόβαρκες αλλά και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Η θέα προς τα συνήθως ήρεμα νερά του κόλπου και κυρίως τον εντυπωσιακό ορεινό όγκο του Παρνασσού προσφέρεται απλόχερα είτε κάνετε έναν ευχάριστο περίπατο είτε καθίσετε σε κάποιο από τα παραθαλάσσια μαγαζιά του Γαλαξιδίου.

Επιπλέον, αν επισκεφτείτε το Γαλαξίδι στις Απόκριες θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα από τα γνωστότερα αποκριάτικα έθιμα της χώρας μας, αυτό του Αλευρομουτζουρώματος.

Αρκετά κοντά στο Γαλαξίδι βρίσκονται πολλοί και ενδιαφέροντες κοντινοί προορισμοί. Σε μόλις 17 χιλιόμετρα βρίσκεται η Ιτέα. Ενώ σε άλλα τόσα θα βρεθείτε στους Δελφούς και τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο και μουσείο. Αν έχετε όρεξη να οδηγήσετε άλλα 12 χιλιόμετρα, θα βρεθείτε στην γραφική Αράχωβα που παραμένει πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου.

Που να φάτε στο Γαλαξίδι

  1. Φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες του λιμανιού και γαλαξειδιώτικα κελέμια (κρεμμυδοντολμάδες με κιμά, ρύζι και μυρωδικά) στην ταβέρνα του Μπεμπέλη (ανοιχτά όλο το χρόνο- τζάκι το χειμώνα). Στο Γαλαξίδι μην αναζητήσετε έντονη νυχτερινή ζωή, δεν τού ταιριάζει…
  2. Σε κοντινή απόσταση από το Γαλαξείδι (7χλμ.) βρίσκεται ένας από τους πιό όμορφους φάρους στον Κορινθιακό κόλπο, με εύκολη πρόσβαση οδικώς.

Χρήσιμα τηλέφωνα του Γαλαξιδίου

  1. Τουριστική Αστυνομία στο Γαλαξίδι: (+30) 22650 41222
  2. Λιμεναρχείο Γαλαξιδίου: (+30) 22650 41390
  3. Ιατρείο στο Γαλαξίδι: (+30) 22650 41312
  4. TAXI στο Γαλαξίδι: (+30) 2650 41243
  5. Δήμος Γαλαξιδίου: (+30) 22650 41319

Related posts

Αuτές είναι οι 5 ελληνικές παραλίες που μπήκαν στις τοπ-10 με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο – Κρuμμένα δıαμάντıα

Θα μετακόμιζες σε ένα Ελληνικό νησί με 21 μόνιμους κατοίκους;

Μισθός 4000 ευρώ, φόρος 0%, σύνταξη στα 49: Η χώρα-παράδεισος που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες