Και όμως υπάρχει χωριό Άγιο Πνεύμα: Πού βρίσκεται και πως μπορείς να πας

Άγιο Πνεύμα: Ένα ολόκληρο χωριό γιορτάζει σήμερα

Μπορεί να είναι μεγάλη γιορτή για την χώρα και την ορθοδοξία, ωστόσο υπάρχουν μέρη και τόποι που έχουν ιδιαίτερες παραδόσεις για την σημερινή ημέρα του Αγίου πνεύματος.

Το Άγιο Πνεύμα είναι χωριό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. ανατολικά των Σερρών, στις πλαγιές του Μενοικίου. Έχει πληθυσμό 1.353 κατοίκους (2011). Ως το 1928 ονομαζόταν “Βεζνίκο” και από το 1928 ως το 1940 “Μόνοικο”.

Το Άγιο Πνεύμα εορτάζει κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Πνεύματος που είναι κινητή εορτή, όπου και τοπική πανήγυρη.

Πήρε τη σημερινή του ονομασία από το ομώνυμο γειτονικό μοναστήρι. Οι κάτοικοί του είναι Δαρνάκες, είναι ένα από τα πέντε Δαρνακοχώρια. Η οικονομία στηρίζεται κυρίως στην γεωργία (σιτηρά, οπωρικά και λαχανικά).

Από το 2011 λειτουργεί στο χωριό Γυμνάσιο, στο χώρο όπου λειτουργούσε το Δημοτικό Σχολείου Αγίου Πνεύματος. Το Γυμνάσιο δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση σε αυτό των γυμνασίων Πεντάπολης και Χρυσού. Επίσης, είχε φτιαχτεί ενα Δημοτικό Σχολείο, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Στο Άγιο Πνεύμα εδρεύει ο αθλητικός σύλλογος «Καλλιτεχνική Αθλητική Ένωση Αγίου Πνεύματος», γνωστός συντμημένα και ως «Κ.Α.Ε. Αγίου Πνεύματος», ο οποίος δημιουργήθηκε το 1972, έπειτα από συγχώνευση των 3 προϋπαρχόντων ομάδων, του «Μέγα Αλέξανδρου», του «Ορφέα» και του «Απόλλωνα Αγίου Πνεύματος».

Η Κ.Α.Ε. Αγίου Πνεύματος αγωνίζεται στις διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Σερρών και διεξάγει τους αγώνες της στο Δημοτικό γήπεδο του Αγίου Πνεύματος.

Related posts

Απόλυτη αποθέωση από τους Βρετανούς: Το ελληνικό νησί «παράδεισος» που αναδείχθηκε ως ο πιο οικονομικός προορισμός για διακοπές

Κρυμμένο για σοβαρό λόγο: Το Ελληνικό χωριό που όποιος το βρίσκει δεν κάνει ποτέ ξανά αλλού διακοπές

Ζεστά νερά, χωρίς κύμα: Το ελληνικό νησί των 7 κατοίκων έχει 1 παραλία που δεν βρίσκεις ούτε στην Καραϊβική