Μικρή Πάρος: Κρυστάλλινα νερά, δωρεάν ξαπλώστρες και φτηνές ταβέρνες, 3,5 ώρες από την Αθήνα

Μικρή Πάρος: Ένα κρυμμένο διαμάντι τόσο κοντά στην Αθήνα

Μικρή Πάρος: Μία από τις ωραιότερες και πιο δημοφιλείς περιοχές του νομού Πιερίας, ο Πλαταμώνας βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού και συναντάται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την Κατερίνη.

Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του οφείλεται στους πολλούς πλατάνους που βρίσκονται στην περιοχή.

Κι αν φημίζεται ότι βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, του μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, μπροστά του έχει το Αιγαίο. Με ατού του, λοιπόν, τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας ενδείκνυται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στη χώρα. Ιδανικός για όσους θέλουν να συνδυάσουν και τα δύο.

Με τον επιβλητικό Όλυμπο να λειτουργεί ως φυσικό σκηνικό, η παραλία του Πλαταμώνα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όσο και για αμέτρητους τουρίστες που επιλέγουν τον Πλαταμώνα για τις διακοπές τους.

Πως να περάσω τις μέρες μου στον παράδεισο της Μικρή Πάρου, τον Πλαταμώνα

 Ξυπνήστε νωρίς για να δείτε την ανατολή του ήλιου από το μπαλκόνι σας. Ο ήλιος βγαίνει μέσα από την θάλασσα και η περιοχή γεμίζει με υπέροχα χρώματα.

Επιβάλλεται πρωινή πεζοπορία μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα, για μια επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο. Πριν όμως αρχίσει η ζέστη της ημέρας. Χτισμένο σε στρατηγική θέση στέκει αγέρωχο εκατοντάδες χρόνια και ελέγχει τον δρόμο Βόρειας και Νότιας Ελλάδας. Είναι ένα καλοδιατηρημένο κάστρο με έναν επιβλητικό κεντρικό πύργο. Ενώ στο εσωτερικό του μπορείς να δεις τον βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε μεταξύ 10ου – 11ου αιώνα.

Ξεκινήστε την βόλτα από τον Πλαταμώνα και κατά μήκος της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής ,μια υπέροχη διαδρομή δίπλα στην θάλασσα και το πράσινο και φτάστε μέχρι την παραλια του Παντελεήμονα περνώντας μέσα απο την παλιά γαλαρία .Ακριβώς από πάνω της δεσπόζει το κάστρο .

Αν βρεθείτε καλοκαίρι στον Πλαταμώνα μπορείτε να παρακολουθήσετε και κάποια συναυλία στο κάστρο , στα πλαίσια του φεστιβάλ Ολύμπου.

Αφού τελειώσετε την περιήγηση στο κάστρο ,κατεβείτε για μια πρωινή βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου ,κάτω από το κάστρο ,συνεχίζοντας στην παραλία του Παντελεήμονα.

Μικρή Πάρος: Τι άλλο να κάνετε στον Πλαταμώνα

Αν ανήκετε στην κατηγορία των τολμηρών ,να κάνετε οπωσδήποτε μια βόλτα με τα αλεξίπτωτα πλαγιάς για να δείτε την περιοχή από ψηλά. Θα δείτε τον Παλαιό Παντελεήμονα, τις παραλίες της Πιερίας, το κάστρο του Πλαταμώνα τα χωριά και τις παραλίες της ευρύτερης περιοχής, είναι ανεπανάληπτη εμπειρία.

Μια βόλτα που μου αρέσει πολύ να κάνω νωρίς το πρωί ,είναι στο λιμάνι του Πλαταμώνα ,όταν έχουν γυρίσει τα ψαροκάικα και έχουν απλωμένα τα δίχτυα με την ψάρια τους κάνοντας την διαλογή.Είναι μια βόλτα που προσφέρει κουβέντες με τους ψαράδες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ,μ αυτούς που θέλουν ,γιατί κάποιοι κρύβονται μόλις δούνε την κάμερα.Καλύτερα να τους ρωτάτε.

Αν σας πιάσει το μεσημεράκι στην θάλασσα, καθίστε σε μια ψαροταβέρνα και απολαύστε ένα πιάτο με θαλασσινά. Ο Πλαταμώνας φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του και τα ψάρια του. Προσωπικά λατρεύω τις τηγανιτές γαρίδες του Πλαταμώνα.

Για μπάνιο στη Μικρή Πάρο, στην απέραντη παραλία του Πλαταμώνα

Όσα κι αν κανείς αφηγηθεί ή περιγράψει για το κομμάτι αυτό, στα παράλια της Πιερίας, δεν συγκρίνεται με αυτό που αντικρίζει ο επισκέπτης. Θα νιώσεις υπέροχα φτάνοντας στην παραλία του Πλαταμώνα.

Μεγάλα σκιερά πλατάνια, να ρίχνουν την ευεργετική φυλλωσιά τους μέχρι σχεδόν εκεί που σκάει το κύμα. Άμμος σε κάποια σημεία, βότσαλα σε άλλα. Μικροί ορμίσκοι ή μεγάλες άνετες παραλίες. Οργανωμένες ακτές αλλά και άλλες ελεύθερες. Ο ορίζοντας ανοιχτός μπροστά σου, να τον διακόπτει μόνο η συνάντηση της θάλασσας με τον ουρανό. Στην πλάτη σου ο Όλυμπος. Να σε ξεσηκώνει χιονισμένος, μέχρι και σήμερα, ενώ εσύ σκας από τη ζέστη και βουτάς να δροσιστείς. Και κερασάκι στην τούρτα, το κάστρο του Πλαταμώνα, επιβλητικό και μεγαλοπρεπές, να σου θυμίζει την ιστορία του τόπου.

Οι επιλογές για διαμονή είναι πολλές. Και αυτό γιατί στους πρόποδες του βουνού των θεών «φωλιάζουν» πολλοί οικισμοί με αυτό το συναρπαστικό δίπολο: μπλε θάλασσα να ανοίγεται μπροστά τους, ο αρχοντικός Όλυμπος πίσω τους. Αυτές οι διακοπές θα μείνουν αξέχαστες.

Βόλτα στον Παλιό Παντελεήμωνα

Αποδράσετε μέχρι τον Παλιό Παντελεήμονα ,ένας παραδοσιακός οικισμός, μόλις 8 χλμ από τον Πλαταμώνα. Σε υψόμετρο 440 μέτρων,που αξιοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια αφού είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους ,θυμάμαι πριν πολλά χρόνια τα βράδια δεν είχε ούτε φως και απολαύστε στις ταβέρνες του παραδοσιακά φαγητά και ψημένα ντόπια κρέατα. Σ όποια ταβέρνα και αν καθίσετε τα φαγητά είναι υπέροχα.

Επισκεφτείτε και ανάψτε ένα κεράκι στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Καθίστες στην πλατεία του χωρίου με τους γέρικους πλάτανους και συνεχίστε τις βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια .

Το ξακουστό Κάστρο του Πλαταμώνα, σήμα κατατεθέν της Μικρής Πάρου

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του το περίφημο κάστρο του Πλαταμώνα. Το κάστρο είναι χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, κοντά στη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, με τον κεντρικό πύργο του να δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Ο επισκέπτης εκτός από το κάστρο μπορεί επίσης να δει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Το Κάστρο είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας. Το τοπωνύμιο «Πλαταμώνας» αναφέρεται για πρώτη φορά το 1198 σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄Κομνηνού. Πιθανότατα, υπήρχε ένα Βυζαντινό κάστρο σε εκείνο το σημείο ήδη από τον 10ο αιώνα.

Το 1425 οι Ενετοί κατέλαβαν τον Πλαταμώνα, σε μια επιχείρηση κατά την οποία 100 Τούρκοι κάηκαν ζωντανοί μέσα στο κάστρο. Το 1427 όμως οι Τούρκοι το ανακατέλαβαν

Στα τέλη 18ου αιώνα ο Πλαταμώνας ήταν αρματολίκι, με επικεφαλής τον Τσακνάκη, ενώ διοικητής διετέλεσε και ο ήρωας του ‘21 Γεωργάκης Ολύμπιος. Το 1770 καταλήφθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα από τους Έλληνες, όπως επίσης και το 1825 και 1878. Βομβαρδίστηκε από τον πλοίαρχο Σαχτούρη το 1897 και από τότε εγκαταλείφθηκε από του Τούρκους.

Στις 15-16 Αυγούστου 1941 στην περιοχή του Πλαταμώνα συγκρούστηκε ένα νεοζηλανδικό τάγμα με γερμανικά τμήματα και η μάχη έληξε με την υποχώρηση των Νεοζηλανδών και αφού προηγουμένως οι Γερμανοί βομβάρδισαν το κάστρο.

Μικρή Πάρος: Χρήσιμα τηλέφωνα αν βρεθείτε στον Πλαταμώνα

Χρήσιμα τηλέφωνα:

  • Αστυνομία Πλαταμώνα: 23520 41111
  • Αγροτικό Ιατρείο Πλαταμώνα: 23520 42222
  • ΚΤΕΛ Πιερίας: 210 8317059

Related posts

Αuτές είναι οι 5 ελληνικές παραλίες που μπήκαν στις τοπ-10 με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο – Κρuμμένα δıαμάντıα

Θα μετακόμιζες σε ένα Ελληνικό νησί με 21 μόνιμους κατοίκους;

Μισθός 4000 ευρώ, φόρος 0%, σύνταξη στα 49: Η χώρα-παράδεισος που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες