Ποια Αράχωβα; Ανακαλύψτε το χωριουδάκι που είναι γεμάτο με φτελιές, πλατάνια, έλατα τρεχούμενα νερά και εξαιρετικό φαγητό

Αγόριανη: Η πριγκίπισσα του Παρνασσού

Αγόριανη: Περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τον Παρνασσό ή καλύτερα λίγοτερο από 2,5 ώρες από την Αθήνα βρίσκεται ένα χωριό φημισμένο. Δεν είναι άλλο από την Αγόριανη.

Καλυμμένο από το ελατοσκέπαστο τοπίο του Παρνασσού χαρακτηρίζεται και ως αλπικό χωριό και όχι άδικα. Αποτελεί, μάλιστα, έναν κορυφαίο χειμερινό προορισμό. Αν το επισκεφτείς, όμως, θα καταλάβεις ότι είναι το χωριό των τεσσάρων εποχών.

Η Αγόριανη επίσημα πλέον ονομάζεται Επτάλοφος και εκπλήσσει ευχάριστα τους ανυποψίαστους με το πνιγμένο στα έλατα τοπίο της! Λένε, ότι αν δεν έχεις δει την Αγόριανη χιονισμένη, δεν έχεις δει τίποτα. Και δεν έχουν άδικο. Αν απολαύσεις τον καφέ σου με θέα το χιονισμένο ελατοδάσος, θα καταλάβεις γιατί. Είναι ο απόλυτος προορισμός για να έρθεις σε επαφή με τη φύση αλλά να νιώσεις και την λιγότερο κοσμική πλευρά του Παρνασσού.

Τι να κάνεις στον παράδεισο της Αγόριανης

Μόλις φτάσεις στο χωριό ξεκίνα τη βόλτα σου από την κεντρική πλατεία. Θα περάσεις μέσα από τη μοναδική φύση του χωριού και θα καταλήξεις να πίνεις τον καφέ σου ή μια ζεστή σοκολάτα σε ένα γραφικό καφέ. Η πλατεία έχει ιδιαίτερη ζωντάνια τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Θα περπατήσεις σε ένα καταπράσινο σκηνικό, θα μυρίσεις τις ξυλόσομπες που καίνε και θα ακούσεις τον ήχο από το περπάτημα των επισκεπτών στα παλόστρωτα. Όλα αυτά μέχρι να δεις τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Αγόριανης που θα σε καθηλώσει. Στα γάργαρα νερά του θα σταματήσεις για φωτογραφίες για το αρχείο σου αλλά και το… Instagram. Αποτελεί εξάλλου ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του χωριού.

Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την πηγή Βασιλική με το χωνευτικό νερό! Ένα πολύ ωραίο σημείο και μάλιστα ιδανικό για τους ρομαντικούς που αγαπούν τη φύση ή τους λάτρεις της πεζοπορίας. Οι πιο τυχεροί θα δουν μπροστά τους να περνάνε σκιουράκια και αετούς να πετούν στον ουρανό.

Πως να πάτε στον παράδεισο της Αγόριανης

Το χωριό απέχει:
188 χλμ. από την Αθήνα
20 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
24 χλμ. από την Αράχωβα

Τι να φάτε στην Αγόριανη

Η Αγόριανη είναι γνωστή για τα παραδοσιακά της προϊόντα, όπως τα φασόλια που έχουν πάρει ασημένιο μετάλλιο στην Δ.Ε.Θ., ντομάτες, εξαιρετικό μέλι Παρνασσού, τσάι Παρνασσού, κεράσια, καρύδια, μήλα φιρίκια, καθώς και τα φημισμένα τυροκομικά προϊόντα.

Η Αγόριανη προσφέρει καλό φαγητό και πολλές επιλογές. Η Ταβέρνα «Ο Σταύρος» είναι σίγουρα μια από τις επιλογές που αξίζει να κάνεις. Ζητήστε να δοκιμάσετε το τυροπιτάρι!

Συμβουλές για καλύτερη διαμονή στην Αγόριανη

  1. Μην ξεχάσεις να πάρεις πολύ ζεστά ρούχα αλλά και αλυσίδες αν βρεθείς εκεί το χειμώνα.
  2. Αν πας μέρες αιχμής φρόντισε να κλείσεις για φαγητό γιατί ίσως δεν βρεις ή θα χρειαστεί να έχεις μεγάλη αναμονή.
  3. Κάνε χώρο στο κινητό σου γιατί θα παρασυρθείς για πολλές φωτογραφίες.
  4. Προετοιμάσου για μια επίσκεψη στο πολύ κοντινό Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Διαμονή στον παράδεισο της Αγόριανης – Που να μείνετε

Ο ξενώνας «Μαυροδήμος» βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων στην Επτάλοφο Φωκίδος, στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού.
Η Επτάλοφος είναι ευρέως γνωστή ως Αγόριανη, όπως ήταν η παλιά της ονομασία.

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά τόσο της Ρούμελης, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας.


Τα πυκνά δάση που την περιβάλλουν, αποτελούνται κυρίως από έλατα, ενώ από την κεντρική πλατεία περνά ο Αγοριανίτης ποταμός, τα νερά του οποίου σχηματίζουν έναν εντυπωσιακό καταρράκτη.

Related posts

Απόλυτη αποθέωση από τους Βρετανούς: Το ελληνικό νησί «παράδεισος» που αναδείχθηκε ως ο πιο οικονομικός προορισμός για διακοπές

Κρυμμένο για σοβαρό λόγο: Το Ελληνικό χωριό που όποιος το βρίσκει δεν κάνει ποτέ ξανά αλλού διακοπές

Ζεστά νερά, χωρίς κύμα: Το ελληνικό νησί των 7 κατοίκων έχει 1 παραλία που δεν βρίσκεις ούτε στην Καραϊβική