Σπέτσες: Φτάνεις σε 2 ώρες από τον Πειραιά, φέτος έριξε τις τιμές στο πάτωμα και περνάς βασιλικά με 70 ευρώ

Σπέτσες: Ο παράδεισος που προτιμούν οι Αθηναίοι

Σπέτσες: Απέχοντας μόνο 54 ναυτικά μίλια από την Αθήνα, οι Σπέτσες είναι ένα γραφικό νησί με πανέμορφες γραφικές παραλίες – πολλές από τις οποίες προσεγγίζονται μόνο από τη θάλασσα – και υπέροχους απομονωμένους κόλπους.

Το κεντρικό λιμάνι της Ντάπιας και το Παλιό Λιμάνι με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως βοτσαλωτά και πλακόστρωτα πεζοδρόμια, νεοκλασικά σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια και αυλές γεμάτες από πολύχρωμα λουλούδια και αρώματα, μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη.

Το κλίμα των Σπετσών είναι απόρροια του Μεσογειακού κλίματος που επικρατεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το μήνα Οκτώβριο οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για τη διοργάνωση του αγώνα, καθώς ο καιρός είναι ακόμα αίθριος και η θερμοκρασία ζεστή, χωρίς ιδιαίτερη υγρασία.

Που να κολυμπήσεις στις Σπέτσες

Οι καλύτερες παραλίες στις Σπέτσες είναι:

  1. Άγιος Μάμμας: Είναι η πιο κοντινή παραλία κοντά στη Χώρα των Σπετσών με μεγάλη αμμουδιά και ρηχά νερά. Γι αυτούς τους λόγους, συνήθως προτιμάται από οικογένειες με παιδια.
  2. Άγιος Νικόλαος: Όμορφη, μικρή παραλία κοντά στο παλιό λιμάνι, με δροσερά νερά και άμμο. Η παραλία ενδύκνειται γι όσους προτιμούν ένα πιο ήσυχο μέρος κοντά στην πόλη.
  3. Αγία Μαρίνα: Από τις πιο κοσμοπολίτικες και γνωστές παραλίες των Σπετσών, με σύγχρονες παροχές για τους επισκέπτες. Στην παραλία λειτουργούν μαγαζιά για φαγητό και ποτό, αλλά και υποδομές για θαλάσσια σπορ.
  4. Κουνουπίτσα: Εξίσου μικρή και όμορφη παραλία, κοντά στο λιμάνι των Σπετσών. Εδω θα βρεις επίσης καθαρά νερά και χρυσή άμμο. 
  5. Αναργύρειος Σχολή: Αρκετά γνωστή παραλία του νησιού με γαλάζια θάλασσα και βότσαλα. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ενώ στα νερά της θα μπορέσεις να δοκιμάσεις θαλάσσια σπορ. Στο μέρος λειτουργούν beach bar και ταβέρνες.
  6. Αγία Παρασκευή: Ίσως η πιο εντυπωσιακή παραλία στις Σπέτσες καθώς περιτριγυρίζεται από πλούσια βλάστηση. Τα γαλαζοπράσινα, καθαρά νερά σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν ενώ στο μέρος λειτουργεί μπαρ με ροφήματα και ποτά. Η παραλία είναι προσβάσιμη με τα πόδια αλλά και με καΐκι. 
  7. Λιγονέρι: Η παραλία Λιγονέρι είναι ιδανική για πιο ήρεμες και απομονωμένες βουτιές. Μπορείς να την προσεγγίσεις από χωματόδρομο ενώ δεν έχει ομπρέλες και καθίσματα. Τα νερά και η χαλάρωση ωστόσο που προσφέρει, σίγουρα θα σε ανταμείψουν.
  8. Ζωγεριά: Εδώ θα βρεις – για πολλούς – τα ωραιότερα νερά στις Σπέτσες. Η παραλία βρίσκεται δίπλα σε ψηλά πεύκα και προτιμάται από ταξιδιώτες που αναζητούν πιο χαλαρές στιγμές. 
  9. Βρέλλος: Σχετικά μικρή παραλία με υπέροχα κρυστάλλινα νερά και βότσαλα. Το μέρος είναι πλήρως οργανωμένο για τους επισκέπτες και υπάρχει beach bar για δροσερά ροφήματα.
  10. Άγιοι Ανάργυροι: Είναι η μεγαλύτερη και ίσως η πιο δημοφιλής παραλία στις Σπέτσες.

Τι να κάνεις όσο παραμένεις στο νησί των Σπετσών

  1. Βόλτα στο παλιό και νέο λιμάνι στη Ντάπια με άμαξα για να θαυμάσεις την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των νεοκλασικών κτιρίων και να επισκεφθείς γνωστά αξιοθέατα όπως το Μουσείο της Μπουμπουλίνας, τον Φάρο στο λιμάνι και το Αρχοντικό του Σωτήριου Αναργύρου.
  2. Εξερεύνηση στα χωριά και τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού όπως τους Αγίους Αναργύρους, Λιγονέρι, Κουνουπίτσα.
  3. Στο νησί θα βρεις πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες όπως καταδύσεις και ψάρεμα ενώ μπορείς να κανονίσεις βόλτες με σκάφος και να επισκεφθείς κάποιες από τις σπηλιές του νησιού όπως τη Σπηλιά του Μπεκίρη.
  4. Το κέντρο των Σπετσών είναι γεμάτο από επιλογές σε μαγαζιά για φαγητό, γλυκό και ποτο. Το βράδυ ειδικά, θα μπορείς να απολαύσεις το κοκτέιλ σου δίπλα στο κύμα, ενώ ορισμένα μαγαζιά λειτουργούν ως clubs για χορό μέχρι το πρωί!

Πως να φτάσεις στο νησί των Σπετσών

Yπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Ελλάδα προς στις Σπέτσες, μέσω των λιμανιών στον Πειραιά στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη Πελοποννήσου. Το καλοκαίρι, θα βρεις καθημερινά δρομολόγια και από τα 3 λιμάνια προς το νησί, με παραπάνω από 1 δρομολόγιο τη μέρα. Η διάρκεια της διαδρομής από το Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη προς τις Σπέτσες είναι 10 και 20 λεπτά αντίστοιχα.

Ο Χάρτης των Σπετσών

Σπέτσες χάρτης:

Τέλος σαν Bonus μαζέψαμε έξι λόγους γιατί να επισκεφτείς φέτος τις Σπέτσες

1. Μια ανάσα από την Αθήνα

Ε ναι, αν δεν είναι αυτός ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφθείς ένα μέρος τότε ποιος είναι; Αν θες διακοπές κοντά στην Αθήνα, αξίζει να επιλέξεις τις Σπέτσες ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή. Για την ακρίβεια, σε 2 μόλις ώρες είσαι στο πιο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού και αν είναι και καλοκαίρι, φόρα και το μαγιό σου για να βουτήξεις κατευθείαν με το που φτάσεις, στα μπλε νερά.

2. Η θέα

Η δύση και η ανατολή στο συγκεκριμένο νησάκι είναι μαγικές και μπορεί να συμφωνούμε στο ότι στη Σαντορίνη θα δεις το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα της ζωής σου αλλά στις Σπέτσες δε θα βρεις όλο αυτό το πλήθος τουριστών που κατακλύζει βεράντες και δρομάκια βγάζοντας φωτογραφίες, μιλώντας και φωνάζοντας και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, το ηλιοβασίλεμα στο συγκεκριμένο νησί θα το απολαύσεις περισσότερο και με την… ησυχία σου! (Κυριολεκτικά)

3. Το Μουσείο της Μπουμπουλίνας

Το μουσείο είναι ουσιαστικά το σπίτι που έμενε μέχρι και τα 50 της χρόνια και με ιδιωτική πρωτοβουλία και τις απαραίτητες διαδικασίες κατάφερε να διατηρηθεί και να δώσει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιπλανηθεί για λίγο στα δωμάτια της μεγάλης αυτής προσωπικότητας.

Τα 2 πράγματα που μου έκαναν εντύπωση είναι πως στην τιμή του εισιτηρίου (6 ευρώ) συμπεριλαμβανόταν μια πολύ ενδιαφέρουσα, 40λεπτη και λεπτομερής ξενάγηση στο σπίτι/μουσείο, ενώ το βράδυ, στον ιδανικά διαμορφωμένο κήπο είχα τη χαρά να παρευρεθώ σε ένα φεστιβάλ salsa & Jazz μουσικής όπου όπως έμαθα αργότερα, τέτοιες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές βραδιές συνηθίζεται να οργανώνονται κάθε καλοκαίρι στο συγκεκριμένο μέρος και μάλιστα με δωρεάν είσοδο!

Μερικοί λόγοι ακόμα για να ταξιδέψεις στο νησί των Σπετσών

4. Η διαδρομή από τη Ντάπια στο Παλιό Λιμάνι

Είτε επιλέξεις να κάνεις τη διαδρομή απόγευμα, είτε βράδυ, είναι πραγματικά πολύ όμορφη και ρομαντική. Μπορείς να πας με άμαξα, γουρούνα ή παπάκι αλλά εγώ σου προτείνω να περπατήσεις για να μυρίσεις το ιώδιο της θάλασσας, να βγάλεις φωτογραφίες, να χαζέψεις τα παλιά σπίτια πίσω από τους ψηλούς τοίχους και να δώσεις ένα φιλί στο άλλο σου μισό λίγο πριν πάρετε τη στροφή και δείτε το παλιό λιμάνι με τα καραβάκια του να κουνιούνται ρυθμικά.

5. Τα πεντακάθαρα νερά

Οι παραλίες των Σπετσών είναι πραγματικά από τις πιο καθαρές της χώρας μας. Είτε επιλέξεις την Αγία Μαρίνα και την Κουνουπίτσα οι οποίες είναι οι πιο κοντινές στη Ντάπια, είτε επιλέξεις τις πιο μακρινές παραλίες των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Παρασκευής, θα δεις πως το νερό είναι πραγματικά διάφανο.

Αν είσαι μάλιστα στην παραλία των Αγίων Αναργύρων μη φύγεις από εκεί χωρίς να έχεις επισκεφθεί και τη Σπηλιά του Μπεκίρη, μια σπηλιά με εσωτερική αμμουδιά που λένε πως εκεί είχαν κρυφτεί στα Ορλωφικά, τα γυναικόπαιδα. Επίσης, φήμες λένε πως αν επισκεφθείς τη σπηλιά και είσαι ανύπαντρος, τότε μέσα στον επόμενο χρόνο θα παντρευτείς. (Ξέρει κανείς αν ισχύει;)

6. Νυχτερινή ζωή

Η πρώτη φράση που μας είπε ο ξενοδόχος όταν φτάσαμε στο νησί ήταν η εξής: «Η νεολαία βγαίνει στο παλιό λιμάνι, πάρτε τον παραλιακό δρόμο και περπατήστε μέχρι εκεί για κανα 10λεπτο».

Ένα νησί λοιπόν που τα έχει όλα, παραλίες, φαγητό, ποτό, θέα, άλογα και ιστορία!

Τέλος, επειδή καταλάβαμε πόσο αγαπάς τους προορισμούς κοντά στην Αθήνα, δες και αυτά:

Related posts

Απόλυτη αποθέωση από τους Βρετανούς: Το ελληνικό νησί «παράδεισος» που αναδείχθηκε ως ο πιο οικονομικός προορισμός για διακοπές

Κρυμμένο για σοβαρό λόγο: Το Ελληνικό χωριό που όποιος το βρίσκει δεν κάνει ποτέ ξανά αλλού διακοπές

Ζεστά νερά, χωρίς κύμα: Το ελληνικό νησί των 7 κατοίκων έχει 1 παραλία που δεν βρίσκεις ούτε στην Καραϊβική