Το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που δίνει ενέργεıα, ρίχνει τη χοληστερiνη, πρоστατεύει την καρδıά και κάνει καλό στα оστά

by Newsroom i-diakopes.gr
Το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που δίνει ενέργεıα, ρίχνει τη χοληστερiνη, πρоστατεύει την καρδıά και κάνει καλό στα оστά

Αυτό το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό, παρασκευάζεται ουσιαστικά από δύο μόλις συστατικά. Είναι ένα θρεπτικό σνακ που μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία. Δείτε ποια.
Είναι ένα θρεπτικό σνακ που μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία. Το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά, έχοντας υψηλή διατροφική αξία. Ποιο είναι αυτό;

Παστέλι: το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό με τα πολλά θρεπτικά συστατικά
Το βασικό συστατικό του παστελιού είναι το σουσάμι, το οποίο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και αντιοξειδωτικών. Το μέλι είναι επίσης μια καλή πηγή υδατανθράκων και ενέργειας. Το παστέλι είναι μια καλή πηγή των ακόλουθων θρεπτικών συστατικών:

Πρωτεΐνη: Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, με περίπου 5 γραμμάρια ανά μερίδα. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των μυών, των οστών και των ιστών. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη, έχει καταπραϋντική δράση στο νευρικό σύστημα.
Φυτικές ίνες: Περιέχει περίπου 4 γραμμάρια ανά μερίδα. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ασβέστιο: Το παστέλι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, με περίπου 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) ανά μερίδα. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών.
Μαγνήσιο: Μια καλή πηγή μαγνησίου, με περίπου 10% της ΣΗΠ ανά μερίδα. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.
Σίδηρος: Το παστέλι είναι μια καλή πηγή σιδήρου, με περίπου 10% της ΣΗΠ ανά μερίδα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.
Αντιοξειδωτικά: Το παστέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Το σουσάμι είναι ο ξηρός καρπός με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες. Αποτελεί πηγή δύο αντιοξειδωτικών συστατικών, της σησαμίνης και της σεσαμολίνης. Η πρόσληψή τους φαίνεται να μειώνει τον ρυθμό οξείδωσης της LDL στο εσωτερικό των αγγείων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
Βιταμίνη Ε: Μια μερίδα 100 γραμμαρίων παστελιού περιέχει περίπου 10 mg βιταμίνης Ε, η οποία αντιστοιχεί στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες. Η βιταμίνη Ε μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης LDL (κακή χοληστερόλη) και στην αύξηση της χοληστερόλης HDL (καλή χοληστερόλη). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Ποια είναι η διατροφική του αξία
Θερμίδες 450 kcal
Πρωτεΐνες 8,8gr
Λιπίδια 27,4gr
Χοληστερόλη 0mg
Υδατάνθρακες 44,9gr
Νάτριο 16mg
Κάλιο 299mg
Ασβέστιο 320mg
Μαγνήσιο 176mg
Φώσφορος 350mg
Σίδηρος 5,1mg
Ψευδάργυρος 3,0mg
3 οφέλη από το παστέλι
Το παστέλι μπορείτε να το απολαύσετε ως σνακ αρκεί να μεσολαβούν 3-3,5 ώρες από τα κυρίως γεύματα σας.

Το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που δίνει ενέργεıα, ρίχνει τη χοληστερiνη, πρоστατεύει την καρδıά και κάνει καλό στα оστά

1. Δίνει ενέργεια

Περιέχει υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Το μέλι παρέχει σάκχαρα απλά, που απορροφώνται αμέσως, γι’ αυτό και είναι μια άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

2. Κάνει καλό στα οστά

Το παστέλι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας πάθησης που προκαλεί αδύναμα οστά.

3. Προστατεύει την καρδιά

Ναι, το παστέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το παστέλι είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται στο σουσάμι. Όπως εξηγεί ο κλινικος διαιτολογος-διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το έλαιο του σουσαμιού μπορεί να προλάβει ή και να μειώσει τη δημιουργία πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων (αθηροσκλήρωση).

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports αναφέρεται ότι, κατόπιν χορήγησης εκχυλίσματος σουσαμιού σε πειραματόζωα, αυτά δημιούργησαν σημαντικά λιγότερη πλάκα στις αρτηρίες, παρότι εκτέθηκαν σε δίαιτα πλούσια σε λίπος.

Αυτό θεωρήθηκε αξιοσημείωτο καθώς, όπως αποδείχθηκε, σε αντίθεση με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες που στοχεύουν απλά στη μείωση της χοληστερόλης, η χορήγηση εκχυλίσματος σουσαμιού συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.

Είναι το παστέλι για διαβητικούς;
Το παστέλι έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να απορροφάται από τον οργανισμό μ