Έσοδα τουρισμού: Χάθηκαν 10,5 δις ευρώ το τελευταίο 8μηνο

Έσοδα τουρισμού: Τεράστιο το πλήγμα του κορονοϊού στον τουριστικό κλάδο

Έσοδα τουρισμού: Μόνο τον Αύγουστο χάθηκαν 2,5 ολόκληρα δις. ευρώ. Συνολικά ωστόσο οι απώλειες ανήλθαν στα 10,5 δι. ευρώ για το οκτάμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού είχαμε πλεόνασμα ύψους μόλις 80 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1,803 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019.

Πρόκεται επί της ουσίας για μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 468 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. Οφείλεται δε, ως επί το πλείστον στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Αυτή συνδέεται με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Μικρή βελτίωση σημείωσε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνεται ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν οριακά σε σταθερές τιμές, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,5%.

Επιπρόσθετα, επιδεινώθηκε και το ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. 

Έσοδα τουρισμού: Απώλειες ύψους 10,5 δις. ευρώ το τελευταίο 8μηνο

Δείτε αναλυτικά την εικόνα με τις απώλειες των εσόδων το τελευταίο 8μηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 7,9 δισ. ευρώ. Κατά 6,9 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την κατά 3,1 δισεκ. ευρώ μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, σε απόλυτο μέγεθος, από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 13,3% σε τρέχουσες τιμές (αλλά αύξηση 2,3% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 16% σε τρέχουσες τιμές (-6,2% σε σταθερές τιμές). Επισημαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών σε τρέχουσες τιμές αντανακλά τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Τέλος, η σημαντική μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των άλλων επιμέρους ισοζυγίων. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 79,7% σε μόλις 2,684 δισ. ευρώ έναντι 13,220 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 78,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 14,5%.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν