30 εντυπωσιακές και μοναδικές γέφυρες που κάνουν τον κόσμο πιο όμορφο!

Υπάρχει κάτι το αιθέριο στις γέφυρες: είναι θαύματα της μηχανικής και του σχεδιασμού, ενώνουν μέρη και ανθρώπους που χωρίς αυτές θα ζούσαν χώρια.

Κι όταν διασχίζει κανείς μια γέφυρα, βρίσκεται να αιωρείται σε μια ενδιάμεση απόσταση από το σημείο που βρίσκεται στο σημείο που θέλει να μεταβεί.

Αν το σκεφτεί κανείς, είναι φοβερή εμπειρία! Πόσο μάλλον, αν αναλογιστούμε πόσοι συμβολισμοί κρύβονται πίσω από τον όρο γέφυρα! Ταξίδια, μεταβάσεις, επικοινωνία και θρύλοι.

Δείτε μερικές από τις πιο όμορφες γέφυρες που υπάρχουν στον κόσμο. Μπορεί να μην είναι όλες μεγάλες, αλλά είναι γοητευτικές. Ίσως να μην είναι όλες σύγχρονες, αλλά είναι τόσο παλιές που κουβαλάνε στο σώμα τους τη γνώση των αιώνων.

1. Γέφυρα της Αιωνιότητας, Stockton-on-Tees, Ηνωμένο Βασίλειο

Τα ασύμμετρα τόξα της πεζοποδηλατογέφυρας που βλέπετε της χάρισαν τρία βραβεία: σχεδιασμού, μηχανικής και οικολογικού σχεδιασμού.

2. Φεγγαρογέφυρα, Taipei, Taiwan

Μια γέφυρα που εναρμονίζεται με τα ήρεμα νερά της Μεγάλης Λίμνης DaHu στην Taipei. Αν και το πάρκο βρίσκεται πολύ κοντά στην βιομηχανική περιοχή της πόλης, δύσκολα το φαντάζεται κανείς…

3. Μια μικρή ξύλινη γέφυρα

Γραφικές γεφυρούλες που προϋποθέτουν βέβαια… καλή ισορροπία!

4. Puente Nuevo, Ronda, Ισπανία

Αυτή η τεράστια γέφυρα ενώνει τα δυο μέρη της πόλης Ronda και από το 1751 που άρχισε η κατασκευή της χρειάστηκαν 42 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το δωμάτιο που βρίσκεται πάνω από το κεντρικό τόξο ήταν φυλακή και θάλαμος βασανιστηρίων.

5. Φεγγαρογέφυρα, Ferrara, Ιταλία

Η αντανάκλαση του φωτισμένου τόξου στα νερά, δημιουργεί αυτή την ψευδαίσθηση φεγγαριού, άλλωστε γι’ αυτό ονομάζονται και φεγγαρογέφυρες οι κατασκευές αυτής της μορφής.

6. Dyavolski Most, Ardino, Βουλγαρία

Αυτή η Τούρκικη Διαβολογέφυρα χτίστηκε το 1515. Το πλάτος της είναι μόλις 11 πόδια.

7. Banpo Bridge, Seoul, Νότια Κορέα

Το νερό που ανακυκλώνεται από το ποτάμι Ham, εκτοξεύεται σε μήκος 43 μέτρα οριζόντια και γι’ αυτό η γέφυρα έχει ονομαστεί Το Συντριβάνι του Ουράνιου τόξου του Φεγγαριού.

8. Μια γέφυρα για ζώα, Ολλανδία

Στην Ολλανδία σέβονται τα ζώα και τους εξασφαλίζουν μια ασφαλή γέφυρα που διασχίζει τους οδικούς άξονες.

9. Pont de Singe, Tatton Park, Αγγλία

Το όνομά της σημαίνει Γέφυρα των Πιθήκων και κατασκευάστηκε από τον Γάλλο καλλιτέχνη Olivier Grossetête (“Μεγαλοκέφαλος”). Στηρίζεται από μπαλόνια με ήλιο και υποτίθεται πως μπορεί να αντέξει το βάρος ενός ατόμου, αλλά οι υπεύθυνοι του πάρκου δε θέλουν να το ρισκάρουν.

10. San Juan de Gastelugatxe, Bermeo, Basque Country, Ισπανία

Η πόλη ενώνεται με αυτό το νησάκι μέσω της πέτρινης γέφυρας που βλέπετε. Στο νησί υπάρχει ένα μοναστήρι μοναχών του 10ου αιώνα και ένας ναός των Ιπποτών.

11. Langkawi Sky Bridge, Μαλαισία

Αυτή η θεαματική γέφυρα είναι γεμάτη στροφές μήκους 700 μέτρων. Η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται με τελεφερίκ από το βουνό Gunung Mat Chinchang.

12. Ερείπιο αρχαίας γέφυρας, Νότια Γαλλία

Στη Νότια Γαλλία, εκτός από την υπόλοιπη Ευρώπη μπορείτε να συναντήσετε πολλές τέτοιες γέφυρες, που είναι κατάλοιπα από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

13. Φεγγαρογέφυρα, San Francisco, ΗΠΑ

Μπορεί να δείνχει στιβαρή, αλλά κι αυτή η φεγγαρογέφυρα θέλει αρκετή προσοχή κατά την …ανάβαση. Σε αυτό εξυπηρετούν οι ξύλινες ακτίνες της κουπαστής.

14. Cangas de Onís, Asturias, Ισπανία

Η περίφημη Ρωμαϊκή Γέφυρα έχει μια τεράστια ιστορία που μαζί με της πόλης που βρίσκεται χάνεται στα βάθη των αρχών του Μεσαίωνα.

15. Stari Most, Mostar, Βοσνία

Η γέφυρα Stari Most (“Παλιά Γέφυρα”) είναι μια ανακατασκευή της αυθεντικής Οθωμανικής που χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Καταστράφηκε στον Πόλεμο μεταξύ Βοσνίας-Κροατίας το 1993, ενώ στεκόταν εκεί ήδη 400 χρόνια. Το 2004 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής της.

16. Xiying Γέφυρα-Ουράνιο τόξο, Penghu, Taiwan

Μπορεί να δείχνει μια απλή πεζογέφυρα την ημέρα, αλλά το βράδυ είναι πραγματικά υπερθέαμα. Τα πολύχρωμα φώτα καθρεφτίζουν τόσο την κατασκευή όσο και το νερό από κάτω.

17. Fort de Roovere, Halsteren, Ολλανδία

Η Γέφυρα του Μωυσή, όπως την αποκαλούν επειδή χωρίζει τα ύδατα στη μέση, σχεδιάστηκε ώστε να μην διακόπτει οπτικά το ιστορικό τοπίο.

18. Charles Bridge, Prague, Δημοκρατία της Τσεχίας

Οι μύθοι λένε πως την πρώτη πέτρα της γέφυρας την τοποθέτησε ο ίδιος ο Βασιλιάς Κάρολος ο 4ος στις 5:31 το πρωί της 19ης Ιουλίου του 1357.

19. Γέφυρα του Δράκου, Da Nang, Βιετνάμ

Ολοκληρώθηκε το 2009 και διασχίζει το ποτάμι Han. Κάθε βράδυ στις 9, ο δράκος φωτίζεται και “πετάει” φλόγες…

20. Rakotzbrücke, Kromlau, Γερμανία

Μπορεί να δείχνει πολύ παλιά, αλλά η συγκεκριμένη γέφυρα χτίστηκε το 1860. Οι γέφυρες αυτού του τύπου ονομάζονται Διαβολογέφυρες και χρονολογούνται από το Μεσαίωνα. Χρωστάνε το όνομά τους στο στενό τους πέρασμα και την τρομακτική τους κατασκευή.

21. Γέφυρα της Ελευθερίας, Budapest, Ουγγαρία

Η Βουδαπέστη αποτελείται από δύο τμήματα, τη Βούδα και την Πέστη, οι οποίες ενώνονται με αυτή τη γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Danube. Οι 4 πύργοι της γέφυρας που μετά βίας φαίνονται όταν έχει ομίχλη, έχουν στις κορυφές τους ένα Turul, το περίφημο γεράκι της Ουγγρικής μυθολογίας.

22. Γέφυρα της Ειρήνης, Tbilisi, Γεωργία

Διασχίζοντας το ποτάμι Kura στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Tbilisi, η όμορφη αυτή γέφυρα συνδέει την παλιά με την καινούρια πόλη. Ο φωτισμός για τους πεζούς ενεργοποιείται με αισθητήρες. Το σχήμα της υποτίθεται ότι μιμείται κάποιο θαλάσσιο ζώο.

23. Γέφυρα της Νεράιδας, Σκωτία

“Νεραϊδογέφυρες” όπως η εικονιζόμενη μπορεί να συναντήσετε πολλές στη Σκωτία. Στην μυθολογία, θεωρούνται σημεία συνάντησης μυθικών πλασμάτων, αλλά και πύλες σε διαφορετικούς κόσμους.

24. Constantine’s Bridge, Αλγερία

Η πόλη Constantine, στην Algeria, είναι γνωστή με το ψευδώνυμο “πόλη των γεφυρών”, φυσικά γιατί είναι γεμάτη γέφυρες όλων των ειδών, των τεχνικών κατασκευής και των μεγεθών. Αυτή που βλέπετε εδώ χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ακριβώς κάτω από αυτήν υπάρχει ακόμα μία.

25. Capilano Suspension Bridge, Vancouver, BC, Καναδάς

Η κρεμαστή γέφυρα που βλέπετε αιωρείται 70 μέτρα πάνω από το ποτάμι Capilano. Από το 1889, που κατασκευάστηκε πρώτη φορά, έχει ανακατασκευαστεί πολλές φορές.

26. Γέφυρα στα σύννεφα, Mt. Rainier, Washington, ΗΠΑ

Είναι η μοναδική γέφυρα σε αυτή τη λίστα που φτιάχτηκε όχι από τον άνθρωπο, αλλά από τη φύση.

27. High Trestle Bridge, Iowa, ΗΠΑ

Ο σχεδιασμός της είναι προς τιμήν των ανθρακωρύχων που δούλευαν στην περιοχή. Η γέφυρα είναι μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της Iowa.

28. Shahara Bridge, Υεμένη

Χτισμένη από το 1600, αυτή η γέφυρα χρησιμοποιείται από τους ντόπιους μέχρι σήμερα, ενώνοντας τις πόλεις που βρίσκονται στην κορυφή του βουνού.

29. Γέφυρα από ρίζες δέντρων, Ινδία

Οι γέφυρες από ρίζες δέντρων είναι συχνές στην Ινδία και η ηλικία τους χάνεται στα βάθη του χρόνου…

30. Γέφυρα στο δάσος, Alishan Mountain, Taiwan

Κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά, αυτή η πεζογέφυρα είναι τμήμα ενός συνόλου 80 άλλων γεφυρών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ξυλείας.

[via]

Related posts

Πελώριο, πιο μεγάλο και από ΙΚΕΑ: Αυτό είναι το νέο υπερκατάστημα των ZARA που ανοίγει άμεσα στην Αθήνα

Το φτıάχνεις σε 20 μέρες, κοστίζει 5.000 εuρώ: Ελληνıκή εταιρία έβγαλε ξύλıνο σπıτάκι 30τμ και ξεπουλάει στη στıγμή

Η ευκαιρία της μέρας! Πωλεiται ακατοίκητο νησί δίπλα στη Μύκονο – Τιμή 50.000.000 εuρώ