Σπίτι χωμένο στην πλαγιά ενός λόφου δεν χρειάζεται θέρμανση ή κλιματισμό.

by Newsroom i-diakopes.gr
Σπίτι χωμένο στην πλαγιά ενός λόφου δεν χρειάζεται θέρμανση ή κλιματισμό.

Αυτό το σπίτι είναι μια ιδιωτική κατοικία ενός νεαρού ζευγαριού, που επέλεξε να χτίσει το σπίτι του σε ένα δύσκολο οικόπεδο με κλίση 42 μοιρών μπροστά από την Μεσόγειο θάλασσα με μια εκπληκτική θέα. Στόχος ήταν να ενσωματωθεί το σπίτι μέσα στο φυσικό τοπίο και να κατευθύνει τους βιώσιμους χώρους προς την θάλασσα. Επίσης, ο προϋπολογισμός του ήταν αρκετά μικρός, οπότε ο αρχιτέκτονας και οι ιδιοκτήτες έπρεπε να σκεφτούν ένα αποτελεσματικό και πολύπλοκο σχέδιο.

Η μορφή του σπιτιού και η μεταλλική οροφή  παράγουν μια υπολογισμένη αισθητική ασάφεια ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό, ανάμεσα στο δέρμα ενός δράκου στο έδαφος, όταν το βλέπουμε από κάτω και κυμάτων της θάλασσας, όταν το βλέπουμε από πάνω.

Το σπίτι έχει δυο ορόφους: στον έναν όροφο υπάρχει ένα μεγάλο ενωμένο καθιστικό, που ακολουθεί την πλαγιά του βουνού και συνδέεται με την βεράντα και την πισίνα. Στον άλλον όροφο υπάρχουν τα υπνοδωμάτια, που έχουν θέα μέσω της οροφής. Το σπίτι είναι θαμμένο μέσα στην απότομη πλαγιά και επωφελείται από την μόνιμη θερμοκρασία του εδάφους, που είναι στους 19,5 βαθμούς κελσίου. Οι βιώσιμοι χώροι είναι καλυμμένοι από ένα διπλό κέλυφος με σκυρόδεμα, που παίζει με την γεωμετρία του εδάφους. Αυτό το κέλυφος στηρίζεται στους τοίχους αντιστήριξης, που απέχουν 14,5 μέτρα ο ένας από τον άλλον. Χάρη σε αυτό, ο κύριος χώρος του σπιτιού μπορεί να μετατραπεί σε αμφιθέατρο χωρητικότητας 70 ατόμων και να φιλοξενήσει μεγάλα πάρτι.

Η κατασκευή του σπιτιού στον λόφο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τοπικό εργατικό δυναμικό και στην δεξιοτεχνία. Το σπίτι χτίστηκε κατά την διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην Ισπανία με την ανεργία να φτάνει το 26% στην χώρα και το 36% στην περιοχή που χτίστηκε το σπίτι.

Σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο, αποφάσισαν να αποφύγουν τα βιομηχανικά συστήματα κατασκευής και να αναπτύξουν μια αρχιτεκτονική που βασίζεται σε πολλές ώρες εργασίας.

Εκτός από αυτή την πτυχή, αυτή η απόφαση αποδείχθηκε σημαντική και από άλλες απόψεις. Λόγω της πολυπλοκότητας, της ομορφιάς του σπιτιού και των δεξιοτήτων που έπρεπε να αναπτυχθούν, ήταν πρόκληση για όλους τους ανθρώπους που αναμείχθηκαν σε αυτό το έργο και αποδείχθηκε, ότι όλοι ήταν πρόθυμοι να βάλουν τα δυνατά τους για να πραγματοποιήσουν τον φιλόδοξο στόχο τους. Αυτό αύξησε την αξία της κατασκευής.

Ένα όμορφο και χρήσιμο σπίτι δεν χρειάζεται να είναι ακριβό.

Η οροφή είναι χειροποίητη από έναν τοπικό μηχανικό. Ο Δρ Εμανουέλ Ρόχας ένα πολύ αποτελεσματικό παραμορφώσιμο μεταλλικό πλέγμα. Η τεχνική αυτή έχει πολύ χαμηλότερο κόστος. Το φινίρισμα της επιφάνειας της στέγης αποτελείται από κλίμακες ψευδάργυρου.

Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, το σπίτι έχει τοποθετηθεί στο έδαφος και χρησιμοποιεί προς όφελός τους την σταθερή θερμοκρασία του εδάφους στους 19,5 βαθμούς κελσίου. Επίσης, η οροφή που είναι κατασκευασμένη από διπλό κέλυφος σκυροδέματος λειτουργεί ως μόνωση. Κατά συνέπεια, το σπίτι δεν χρειάζεται ούτε θέρμανση, ούτε κλιματισμό.

Η μονάδα σκυροδέματος είναι λιγότερο από 10 χιλιόμετρα μακριά και μείωσε κατά πολύ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό το σπίτι είναι η ζωντανή απόδειξη, ότι είναι πιθανά και άλλα είδη κατασκευών και ότι ο αρχιτέκτονας μπορεί να συνεργαστεί μαζί με τους πελάτες για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο προϊόν με ένα εφικτό κόστος.

Προτεινόμενα