Η Απίθανη Ανακαίνιση Μιας Αθηναϊκής Κατοικίας Του 1930 Στον Κολωνό

by Αντώνης Βαλμάς

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Χρυσή Τομή ανέλαβε την ριζική ανακαίνιση μονοκατοικίας του 1930, στον Κολωνό, με στόχο την μετατροπή της σε μία άνετη, φωτεινή και μοντέρνα κατοικία, που πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Το πριν..

Το έργο αποτελεί παράδειγμα ενσωμάτωσης ενός σύγχρονου λειτουργικού διαγράμματος σε ένα υπάρχον κέλυφος αθηναϊκής κατοικίας στην περιοχή του Κολωνού, που φέρει την αξιόλογη αρχιτεκτονική ποιότητα της δεκαετίας του 1930.

Το μετά..

Η διατήρηση του αιθρίου ως πυρήνα της κατοικίας, γύρω από το οποίο οργανώνονται οι καθημερινές λειτουργίες αποτελεί την κεντρική ιδέα της πρότασης.

Από αυλή του σπιτιού με περιορισμένη επικοινωνία με την καθημερινή ζωή στο εσωτερικό του, ο ρόλος του αιθρίου αναβαθμίζεται, αποτελώντας την «καρδιά» του σπιτιού, «πλάθοντας» την εσωτερική οργάνωση με το φυσικό φως που διαχέεται στο σπίτι.

Εσωστρεφής δομή, συμμετρικά οργανωμένοι χώροι, κεντρικός άξονα κίνησης, αποτελούν βασικά στοιχεία της τυπολογίας του αθηναϊκού σπιτιού, τα οποία αναδεικνύονται στην πρόταση.

Ο διάδρομος διατηρείται ως χώρος εισόδου και το καθιστικό ενσωματώνεται οπτικά με την κουζίνα και το αίθριο, μέσω του συνεχούς ξύλινου πατώματος. Η ξύλινη οροφή παραμένει εμφανής στην κουζίνα και βάφεται λευκή σε συμφωνία με τις λευκές επιφάνειες εργασίας από λάκα.

Το υπνοδωμάτιο βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της κατοικίας με δάπεδο από παλιά πλακάκια, τα οποία αξιοποιούνται επαναφέροντας την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Ο ζωτικός ρόλος του αιθρίου προβάλλεται και σε επίπεδο όγκων, μέσω ενός παιχνιδιού με τα οριζόντια και κεκλιμένα επίπεδα της οροφής, τα οποία διαχωρίζουν τις λειτουργίες, τονίζοντας παράλληλα την ογκοπλασία με βάση το φως.

Με αυτό τον τρόπο, το φως του αιθρίου εισέρχεται ανεμπόδιστα σε κάθε χώρο του σπιτιού, δηλώνοντας την παρουσία του. Στο αίθριο, μια μεταλλική κλίμακα ανόδου οδηγεί στο δώμα, ενώ η λιθοδομή στον τοίχο αποκαλύπτεται, δηλώνοντας την αδρή υλικότητα της αρχικής κατασκευής.

Έργο: Residence_KolonosStudio:
Golden Ratio Collective ArchitectureΑρχιτέκτων: Μιχάλης Μπάκας
Εμβαδόν: 104 τ.μ.
Περιοχή: Αθήνα, Ελλάδα
Φωτογράφος: Ντέμη Καρατζαφέρη
Κείμενο: Golden Ratio
Πηγή: designhome

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα