Ο.. Γκαουντί της Σαλαμίνας. Ο Πολωνός που έφτιαξε ένα σπίτι βγαλμένο από τα παραμύθια

by Αντώνης Βαλμάς

Εάν πιστεύετε ότι το σπίτι σας «δένει» με το περιβάλλον, τότε μάλλον θα πρέπει να ταξιδέψετε μέχρι τη Σαλαμίνα για να δείτε ένα σπίτι που θα σας κάνει να νιώσετε σαν …ερασιτέχνης.

Στην κοινότητα Αιαντείου και στον οικισμό Περιστέρια, ένας Πολωνός οξυρρυγχοτρόφος (!) δίνει μαθήματα για το πώς μπορεί ένα σπίτι να μην ξεχωρίζει από το φυσικό περιβάλλον, έχοντας δημιουργήσει από χόμπι ένα οίκημα που ανήκει στα παραμύθια…

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οργανικό κατασκεύασμα από χιλιάδες ξύλα σε ακανόνιστα σχήματα συνδεδεμένα με τσιμέντο στο οποίο εκατοντάδες φυτά έχουν διακοσμητικό αλλά δομικό ρόλο, με καταρράκτη, γέφυρες, και ενυδρεία χτισμένα στο φράκτη (που φιλοξενούσαν οξυρρύγχους).

Αυτός ο Πολωνός λάτρης του Γκαουντί έφτιαξε ένα σπίτι που από απόσταση τριάντα μέτρων, δεν ξεχωρίζει από το γύρω τοπίο.

Στο εσωτερικό της αυλής δεσπόζουν δεκάδες διαφορετικά είδη φυτών, από αναρριχητικά που καλύπτουν τις καμάρες έως παρτέρια στα πιο απίθανα μέρη, ενώ ο τεχνητός καταρράκτης και τα γεφυράκια συμπληρώνουν το παραμυθένιο σκηνικό.

Αυτό το αρχιτεκτόνημα, συνοδεύεται και από μια εξίσου εντυπωσιακή ιστορία.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια χειροποίητη κατασκευή που περικλείει ένα συμβατικό διώροφο σπίτι, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα στο διάστημα των 5 ετών κατά το οποίο ο ιδιόρρυθμος ένοικος νοίκιαζε το σπίτι!

Ο ίδιος, με δικά του έξοδα, φύτεψε και διαμόρφωσε με την ίδια τεχνοτροπία την παραλία της περιοχής, ένα γήπεδο μπάσκετ και μια εξέδρα για βουτιές στη θάλασσα.

Αν και ο Πολωνός οξυρρυγχοτρόφος δεν μένει πλέον στη Σαλαμίνα, το σπίτι παραμένει προκαλώντας τον θαυμασμό (αλλά και την εύλογη απορία) των περαστικών.

 

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα