Το πιο μαγικό σπίτι της Ελλάδας βρίσκεται στην Αντίπαρο

by Antonis Spyropoulos

Ένα πολυβραβευμένο σπίτι – υπόδειγμα «πράσινης αρχιτεκτονικής» και σεβασμού προς το περιβάλλον.

Το «Αλώνι» βρίσκεται στην Αντίπαρο και είναι δημιούργημα της αρχιτεκτονικής ομάδας Deca Architecture.

Έχει κτιστεί ανάμεσα σε δύο λόφους και μοιάζει σαν να ξεπροβάλει από το έδαφος και να δημιουργεί μία γέφυρα μεταξύ τους.

Στον άξονα Βορρά-Νότου η κλίση της γης ανεβαίνει ανάμεσα στους δύο λόφους ενώ στον άξονα Ανατολής-Δύσης το τοπίο κατεβαίνει, απελευθερώνοντας φυγές προς της θάλασσα και στις δύο κατευθύνσεις.

Δύο επιμήκεις πέτρινοι τοίχοι γεφυρώνουν τους λόφους, επιτρέπουν στην κατοικία να «φωλιάσει» στην εσοχή αυτή και διατηρούν ταυτόχρονα τη συνέχεια του τοπίου που απλώνεται ανενόχλητο από πάνω της.

Αυτή η απλή στρατηγική σβήνει τα όρια της κατοικίας και εξαφανίζει τον όγκο της από την ευρύτερη κορυφογραμμή του νησιού.

Η παρουσία του σπιτιού αποκαλύπτεται από τέσσερις εσωτερικές αυλές, σκαλισμένες μέσα στο τοπίο που εξαπλώνεται στην οροφή.

Οι αυλές χωρίζουν τους εσωτερικούς χώρους σε πέντε ξεχωριστά δωμάτια, ένα σχηματισμό ο οποίος μοιάζει με το νούμερο πέντε στα ζάρια.

Έτσι όλοι οι υπόσκαφοι χώροι του σπιτιού φωτίζονται και αερίζονται διαμπερώς, οι εξωτερικοί χώροι προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα ενώ παράλληλα το σπίτι απολαμβάνει τη θέα και δημιουργεί μία συμπαγή αλλά και πλούσια σχέση με το έδαφος.

Τα 240 τετραγωνικά του, που αποτελούνται από υπνοδωμάτια, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο και γκαράζ, επικοινωνούν από την μία πλευρά με μια πισίνα και από την άλλη με μια μεγάλη αυλή που προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς το Αιγαίο.

Αποτελεί «μια κομψή αντίθεση στην υπέρμετρη και συχνά παράφωνη οικιστική ανάπτυξη του νησιού», ενώ έχει διακριθεί σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς.

 

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα