27χρονη με σύνδρομο Down: Μετέτρεψε το κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας που μένει σε γκαλερί τέχνης

27χρονη με σύνδρομο Down: Η κοπέλα έχει γεμίσει με χρώμα πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη

27χρονη με σύνδρομο Down: Το ταλέντο της και την καλλιτεχνική της φύση αποτύπωσεη 27χρονη Λωξάντρα στη Θεσσαλονίκη. Η νέα κοπέλα με σύνδρομο Down αποφάσισε εν μέσω lockdown, να γεμίσει με χρώμα την πολυκατοικία που διαμένει. Η Λωξάντρα χρησιμοποιούσε το κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας για να γυμνάζεται. Της ήρθε λοιπόν η ιδέα να γεμίσει με χρώμα τους κοινόχρηστους χώρους, ώστενα γίνουν πιο ανθρώπινοι.

Έτσι, καθώς ανεβοκατέβαινε τα σκαλιά συνδειδητοποίησε ότι ο χώρος μεταξύ 3ου και 4ου ορόφου είναι άδειος και μουντός. Αυτό ήταν το καταλληλότερο σημείο για να τοποθετήσει και να εκθέσει τα καλλιτεχνικά της έργα.

Σήμερα, οι τοίχοι της πολυκατοικίας φιλοξενούν 36 από τα συνολικά 85 πορτρέτα της, τα οποία δημιούργησε το περασμένο καλοκαίρι. Για να στηθεί αυτή η γκαλερί έκθεσης, η Λωξάντρα είχε τη βοήθεια της κολλεκτίβας νέων καλλιτεχνών με ή χωρίς αναπηρία «Εν δυνάμει». Στο πλευρό της βρίσκεται και η Ελένη Δημοπούλου, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας θεωρούν ότι είναι όαση η εικαστική παρέμβαση του 27χρονου κοριτσιού

Όλοι οι άλλοι κάτοικοι της πολυκατοικίας έχουν καταχαρεί με την εικαστική παρέμβαση της Λωξάντρας. Η μουντάδα δεν υπάρχει πια και στη θέση της είναι μία όαση, για όσους ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά το κλιμακοστάσιο.

Τα πορτρέτα της τα εμπνέεται από τους φίλους της. Η Λωξάντρα φέρνει στο μυαλό της τους φίλους της και έπειτα τους ζωγραφίζει. Εάν τα παρατηρήσει κανείς, κανένα προτρέτο δεν είναι με το άλλο.

Το μήνυμα πίσω από αυτό το εγχείρημα όπως ανέφερε ο Γιώργος Ζήσης-Μπιλιώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι «Γενικά, όλη αυτή η προσπάθεια, στηρίζεται στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, ότι όλοι οι άνθρωποι δηλαδή είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό αλλά πολύ διαφορετικοί και μοναδικοί. Έτσι, και όλα τα πορτρέτα που έχει κάνει η Λωξάνδρα είναι με τον ίδιο τρόπο- δύο κύκλοι, ένας μικρός και ένας μεγάλος- αλλά κανένα πρόσωπο δεν είναι το ίδιο».

Related posts

Φωτιά τώρα στους Δελφούς: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Μίλησε η επιστήμη: Να γιατί δεν πρέπει ποτέ να σκοτώσετε μια αράχνη που θα βρείτε μέσα στο σπίτι σας

«Σκоτεινό» το μέλλον της Ελλάδας – Μαθεύτnκαν σήμερα τα άσχημα νέα