6 μήνες lockdown στους ανεμβολίαστους: Στοπ σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης – Εξελίξεις με το λιανεμπόριο

by Τόνια Τζαφέρη

Lockdown σε ανεμβολίαστους: Έρχονται εξελίξεις και για το λιανεμπόριο

Lockdown σε ανεμβολίαστους: Oι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. (Πλην εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές). Θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Τα τεστ θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Το τεστ θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό. Εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα.

Lockdown σε ανεμβολίαστους: Τελειώνουν από εστίαση και διασκέδαση

Θέατρα, μουσεία κινηματογράφοι

Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα ισχύει η λειτουργία για εμβολιασμένους νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Επίσης, βάσει νόμου οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους, γυμναστήρια και lockdowns

Σε ό,τι αφορά τα αθλητικά σωματεία και τα κλειστά γυμναστήρια, θα λειτουργούν για εμβολιασμένους/νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια θα μπορούν, βάσει νόμου, να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από τα μέλη τους. Και επίσης σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους

Σενάρια επαναφοράς του click away στο λιανεμπόριο για τους ανεμβολίαστους

Αυτή τη στιγμή, όσα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τέλη Μαρτίου, αφορούν μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν έχουν νοσήσει και δεν αφορούν το λιανεμπόριο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν αποκλείεται να δούμε νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, αυτή τη φορά στον τρόπο που θα ψωνίζουν.

Συγκεκριμένα, τέτοιοι περιορισμοί μπορεί αν είναι υποχρεωτικά rapid test και για το λιανεμπόριο ή επαναφορά του click away, αυτή τη φορά όμως μόνο για μη εμβολιασμένους πολίτες.

Lockdown σε ανεμβολίαστους: Τα μέτρα περιληπτικά

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα σε ιδιωτικές δομές με κόστος 10 ευρώ

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό, θα κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, με δαπάνη του εργαζομένου, με κόστος 10 ευρώ.

Ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Όσον αφορά τους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test. Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ μια φορά την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.

Ταξιδιώτες υποχρεούνται σε ένα rapid test, 48 ώρες πριν το ταξίδι. (Self test για τους ανήλικους).

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εσωτερικούς όπου υπάρχει συνάθροιση θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας

Σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους αλλά και αναμβεολίαστους με rapid test, 48 ώρες πριν.

Στα γυμναστήρια επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους αλλά και ανεμβολίαστους με rapid test, 48 ώρες πριν.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα