9.000btu, 12ωρη χρήση, 63,82 εuρώ: Τόσο καίει ακριβώς σε ρεύμα το κάθε κλιματιστικό – Αναλυτικός πίνακας τιμών

Σε πιο καυτές και από τον καύσωνα τιμές στα νοικοκυριά οδηγεί η χρήση κλιματιστικών, προκαλώντας ζάλη σε εκατομμύρια καταναλωτές
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε στο προφίλ του στον X (πρώην Twitter), ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι η αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της χρήσης κλιματιστικών σε καθημερινή βάση για 12 ώρες κυμαίνεται από 39 ευρώ έως 171 ευρώ ανάλογα με την ισχύ και την τεχνολογία των κλιματιστικών.

Τα παλιά κλιματιστικά τεχνολογίας είναι τα πιο ενεργοβόρα
Ένα κλιματιστικό 9.000 BTU, που είναι συνηθέστερη επιλογή για μικρούς χώρους όπως υπνοδωμάτια και λειτουργεί 12 ώρες καθημερινά, καταναλώνει περίπου 425,45 κιλοβατώρες ενέργειας τον μήνα. Αυτό συνεπάγεται ένα κόστος περίπου 63,82 ευρώ τον μήνα. Το κλιματιστικό 12.000 BTU έχει κόστος περίπου 85,91 ευρώ τον μήνα, ενώ το μεγαλύτερο 24.000 BTU φτάνει τα 171,82 ευρώ τον μήνα, λόγω της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Τι συμβαίνει με τα κλιματιστικά καινούργιας τεχνολογίας
Τα νέα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό 9.000 BTU inverter καταναλώνει περίπου 260 κιλοβατώρες ενέργειας τον μήνα, όταν λειτουργεί 12 ώρες καθημερινά. Αυτό συνεπάγεται ένα κόστος περίπου 39 ευρώ τον μήνα. Το κλιματιστικό 12.000 BTU inverter καταναλώνει περίπου 350 κιλοβατώρες ενέργειας τον μήνα με κόστος περίπου 52,50 ευρώ, ενώ το κλιματιστικό 24.000 BTU inverter φτάνει τα 105 ευρώ τον μήνα λόγω της μεγαλύτερης ισχύος και κατανάλωσης ενέργειας.

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας
Για να εξοικονομήσετε ενέργεια με τη χρήση κλιματιστικού και να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατή απόδοση, υπάρχουν μερικοί σημαντικοί κανόνες και συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας.

Ένας βασικός κανόνας που πρέπει να τηρείτε είναι η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού. Η ιδανική θερμοκρασία διαφορά ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του σπιτιού πρέπει να είναι περίπου 8°C, προκειμένου να διατηρείται μια ευχάριστη θερμοκρασία στο σπίτι χωρίς να παγώνει. Ειδικότερα, συνιστάται να ρυθμίζετε το κλιματιστικό σε θερμοκρασία από 25 έως 28°C τον χειμώνα και από 20 έως 23°C το καλοκαίρι.

Επιπλέον, η καλή θωράκιση του χώρου σας συμβάλλει στη διατήρηση φυσικών συνθηκών δροσιάς, ενώ η χρήση αυτοματισμών και προηγμένων λειτουργιών του κλιματιστικού μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας του κλιματιστικού σας και να διατηρήσετε ένα άνετο και ενεργειακά αποδοτικό περιβάλλον στο σπίτι σας.

Για να επιτύχουμε μέγιστη απόδοση από το κλιματιστικό και να εξοικονομήσουμε ενέργεια, υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί κανόνες και συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να τηρούμε.

Είναι κρίσιμο να μην υπάρχουν εμπόδια στην απόδοση του κλιματιστικού εντός ενός μέτρου ακτίνας. Επίσης, πρέπει να ρυθμίζουμε τις περσίδες έτσι ώστε ο δροσερός αέρας να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα στον χώρο, κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλίζουμε τακτικό εξαερισμό του χώρου, αποτρέποντας την ανακύκλωση του αέρα. Αποφεύγουμε να αφήνουμε πολλά παράθυρα ανοιχτά, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος.

Επιπλέον, είναι σημαντικό το κλιματιστικό να μην εμποδίζεται από άλλα αντικείμενα, όπως κουρτίνες ή φυτά, που ενδέχεται να περιορίζουν τη ροή του αέρα.

Η ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού είναι επίσης ουσιώδης για τη βέλτιστη απόδοση, καθώς και ο έλεγχος των φίλτρων κάθε δύο μήνες, προκειμένου να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του και την παραγωγή καθαρότερου αέρα.

Αυτά δεν μας τα λένε οι ψυκτικοί: Κόλπο να καίει το κλιματιστικό σας 40% λιγότερο ρεύμα και 9 λάθη που κάνουν όλοι
Αν υπάρχει κάτι πιο δυσβάσταχτο από την αβάσταχτη ζέστη και την αποπνικτική ατμόσφαιρα του καλοκαιριού, αυτό είναι αναμφίβολα ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος στο τέλος του μήνα.

Νέες συλλογές τώρα διαθέσιμες στην Pepco
Pepco
ΕURO24 – Νέα προσφορά* γνωριμίας.
Fonbet
800 1168×656 1

Μειώστε την Κατανάλωση Ενέργειας του Κλιματιστικού με Έναν Ανεμιστήρα Οροφής
Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν εδραιωθεί και οι 40 βαθμοί Κελσίου έκαναν την εμφάνισή τους. Τις προσεχείς ημέρες, αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας και η χρήση του κλιματιστικού καθίσταται σχεδόν απαραίτητη.

Άραγε, υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τα έξοδα λειτουργίας του κλιματιστικού, ώστε να απολαμβάνουμε δροσιά χωρίς να αντιμετωπίζουμε υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Ναι, υπάρχει τρόπος και μπορεί να μειώσει την κατανάλωση του κλιματιστικού έως και 40%.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας ανεμιστήρας οροφής, με τιμή εκκίνησης από 20 ευρώ.

333

Εγκαθιστώντας τον στην οροφή του καθιστικού, όπου περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας, ο ψυχρός αέρας κυκλοφορεί πιο αποδοτικά, επιτρέποντας στο κλιματιστικό να προσφέρει καλύτερη δροσιά με πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Θέστε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα οροφής και ανεβάστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού μέχρι και 4 βαθμούς. Θα διαπιστώσετε ότι η θερμοκρασία του χώρου δεν θα έχει καμία απολύτως διαφορά από τις προηγούμενες χαμηλές ρυθμίσεις.

Οι Μυστικοί Παράγοντες της Ενεργειακής Απόδοσης στα Κλιματιστικά
Γνωρίζετε ότι για κάθε βαθμό Κελσίου που χαμηλώνετε το air condition το καλοκαίρι, αυξάνετε την κατανάλωση ενέργειας κατά 7-10%; Eχετε ακούσει ότι αν η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού εκτίθεται απευθείας στον ήλιο, η κατανάλωσή του μπορεί να αυξηθεί έως και 10%, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας;

Η ενεργειακή απόδοση κάθε κλιματιστικού εξαρτάται πρωτίστως από τις εργοστασιακές προδιαγραφές του. Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο μοντέλο τεχνολογίας Inverter καταναλώνει κατά μέσο όρο 60% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με μια παλαιότερη συσκευή τεχνολογίας on/off.

801 938×550 1

Ωστόσο, το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, δηλαδή το πόσο επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εξαρτάται και από τον τρόπο χρήσης του. Αυτό σημαίνει ότι η λανθασμένη χρήση του air condition μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας χωρίς ουσιαστική βελτίωση στο επίπεδο δροσιάς που προσφέρει.

1. Ανακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας του χώρου
Στην αρχική φάση λειτουργίας, το κλιματιστικό καταναλώνει ενέργεια για να μειώσει τη θερμοκρασία στον επιλεγμένο βαθμό και στη συνέχεια για να τη διατηρήσει στα επιθυμητά επίπεδα. Συνεπώς, είναι κρίσιμο να μετρά τις πραγματικές συνθήκες του χώρου. Αν κατά λάθος μετρά υψηλότερη θερμοκρασία, ψύχει υπερβολικά το δωμάτιο, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόβλημα είναι ότι σε όλα τα μοντέλα, παλιά και νέα, η βασική μέτρηση γίνεται μέσω αισθητήρα ενσωματωμένου στην εσωτερική μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι, αν η θέση εγκατάστασης δεν έχει επιλεγεί σωστά, δεν μπορεί να “αντιληφθεί” την πραγματική θερμοκρασία του χώρου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις όπου η εσωτερική μονάδα εκτίθεται απευθείας στον ήλιο ή βρίσκεται κοντά σε τζαμαρία. Το ίδιο ισχύει αν σε μικρή απόσταση υπάρχει συσκευή που εκπέμπει θερμότητα (π.χ., πάνω από μια μεγάλη τηλεόραση στο σαλόνι), καθώς και τότε η θερμοκρασία που “αντιλαμβάνεται” θα είναι μεγαλύτερη από την πραγματική θερμοκρασία του δωματίου.


Αν έχετε σύγχρονο κλιματιστικό που υποστηρίζει τη λειτουργία Follow Me, η λύση είναι απλή: ενεργοποιήστε αυτήν τη λειτουργία. Το κλιματιστικό θα προσαρμόζει τη λειτουργία του βάσει της θερμοκρασίας που μετρά με τον αισθητήρα στο τηλεχειριστήριο. Τοποθετήστε το τηλεχειριστήριο σε μια κεντρική θέση στο δωμάτιο για αξιόπιστη μέτρηση της θερμοκρασίας.

Αν το κλιματιστικό σας δεν διαθέτει αυτή τη λειτουργία, μπορείτε να αγοράσετε ένα θερμόμετρο χώρου και να το τοποθετήσετε σε ένα κεντρικό σημείο. Εάν η θερμοκρασία που προκύπτει δεν είναι η επιθυμητή, θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τη ρύθμιση του κλιματιστικού.

2. Έξτρα θερμότητα στον χώρο
Η λειτουργία και η κατανάλωση του κλιματιστικού επιβαρύνονται όταν στον ίδιο χώρο υπάρχουν συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα. Για παράδειγμα, η παρουσία ενός πλυντηρίου πιάτων ή πλυντηρίου ρούχων αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας και την αίσθηση ζέστης. Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση προέρχεται από τον φούρνο και την κουζίνα.

Επομένως, είναι σκόπιμο να μεταθέσετε το μαγείρεμα και το πλύσιμο για τις απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτήν την περίοδο για να απενεργοποιήσετε το κλιματιστικό και να αερίσετε καλά τον χώρο σας.

3. Η εξωτερική μονάδα εκτίθεται στον ήλιο
Όταν η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού εκτίθεται στον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, το σύστημα δυσκολεύεται να αποβάλει τη θερμότητα από το δωμάτιο στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποδοτικότητά του. Οι κατασκευαστές συνιστούν την εγκατάσταση σκίαστρου που προστατεύει την εξωτερική μονάδα από τον ήλιο, χωρίς όμως να εμποδίζει την απαγωγή θερμότητας από τον συμπυκνωτή.

Εκτός από την ηλιακή έκθεση, η απόδοση της εξωτερικής μονάδας επηρεάζεται αρνητικά όταν παρεμποδίζεται η ροή αέρα. Συνεπώς, πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια, όπως πέργκολες ή φυτά, σε ακτίνα τουλάχιστον 35 εκατοστών γύρω από τη μονάδα.

4. Ρύθμιση της θερμοκρασίας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα
Κάθε ειδικός μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία κάτω από τους 26°C. Σκοπός του κλιματισμού είναι να προσφέρει δροσιά και όχι ψύχος, ώστε να μη χρειάζεται να φοράτε μακρυμάνικα ρούχα μέσα στο σπίτι. Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, αυτός ο τρόπος συμβάλλει στη μείωση της καταπόνησης του οργανισμού, ειδικά κατά τη μετάβαση από τον κλιματιζόμενο χώρο στη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Μπορείτε, μάλιστα, να δοκιμάσετε να αυξήσετε τη θερμοκρασία στους 27 ή ακόμα και στους 28 βαθμούς Κελσίου.

5. Μη εκμετάλλευση της φυσικής ροής του ψυχρού αέρα
Η ορθή κατανομή του ψυχρού αέρα στον χώρο είναι καθοριστική για την αίσθηση δροσιάς που προσφέρει το κλιματιστικό και μπορεί να σας επιτρέψει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία σε υψηλότερα επίπεδα. Το “μυστικό” έγκειται στην αξιοποίηση της φυσικής κίνησης του κρύου αέρα, ο οποίος, λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητάς του, κινείται καθοδικά. Αυτό σημαίνει ότι, στη λειτουργία ψύξης, οι περσίδες του κλιματιστικού πρέπει να είναι στραμμένες προς τα πάνω, ώστε ο αέρας να κατευθύνεται προς το ταβάνι καθώς εξέρχεται από την εσωτερική μονάδα.

6. Το δωμάτιο «επικοινωνεί» με το υπόλοιπο σπίτι ή τον εξωτερικό χώρο
Το κλιματιστικό έχει τη δυνατότητα να ψύξει (ή να θερμάνει το χειμώνα) έναν συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος εξαρτάται από τα BTU του (δηλαδή τη θερμική ισχύ του). Επομένως, αν αφήνετε ανοιχτές τις πόρτες για να περάσει η δροσιά σε γειτονικά δωμάτια, το μηχάνημα θα δυσκολεύεται να μειώσει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα (ή δεν θα μπορεί καν να τα πετύχει), με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

Παρόμοια, η λειτουργία του επιβαρύνεται αν υπάρχει κάποιο παράθυρο συνεχώς ανοιχτό για την ανανέωση του αέρα στον χώρο. Αν επιθυμείτε να αερίσετε το κλιματιζόμενο δωμάτιο λόγω ξηρής ατμόσφαιρας, κλείστε το κλιματιστικό και ανοίξτε διάπλατα τα παράθυρα για λίγα λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα αέρα. Είναι καλό να αποφεύγετε τον αερισμό τις μεσημβρινές ώρες, που είναι οι πιο ζεστές, και να προτιμάτε τον αερισμό νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.

7. Μη αξιοποίηση της λειτουργίας Sleep του κλιματιστικού
Με τη λειτουργία ύπνου (Sleep mode) του κλιματιστικού, μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνετε μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το «μυστικό» έγκειται στο γεγονός ότι κατά τον ύπνο, λόγω της ακινησίας, το ανθρώπινο σώμα έχει μικρότερες ανάγκες δροσισμού. Έτσι, η λειτουργία αυτή αυξάνει σταδιακά τη θερμοκρασία του χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιτρέποντάς σας να κοιμάστε δροσερά και να εξοικονομείτε ενέργεια.

8. Ανεπαρκής φροντίδα των φίλτρων
Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων στην ποιότητα του αέρα που αναπνέετε, τα μη καθαρά φίλτρα αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής σας. Αν δεν διατηρείτε συχνά την αφαίρεση σκόνης ή άλλων σωματιδίων που έχουν συσσωρευτεί στα φίλτρα, ένα μέρος αυτών θα εισέλθει στο συμπυκνωτή, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση ενέργειας της μονάδας κατά 5% έως 15%.

9. Αμέλεια της ετήσιας συντήρησης
Κατά τη συντήρηση, ο τεχνικός ελέγχει την ποσότητα του ψυκτικού και την αναπληρώνει όσο απαιτείται. Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα του ψυκτικού από το κανονικό, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής, και μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε βλάβη σε ακραίες περιπτώσεις.

Πράγματι, ο έλεγχος του ψυκτικού αποτελεί μία από τις πολλές ενέργειες που εκτελεί ο τεχνικός, εξασφαλίζοντας τη συνεχή λειτουργία και την υγιεινή ατμόσφαιρα στον κλιματιζόμενο χώρο. Επομένως, η συντήρηση συνιστάται να γίνεται ετησίως ή ακόμα και συχνότερα, ειδικά όταν η συσκευή χρησιμοποιείται και για θέρμανση τον χειμώνα.

Related posts

Κορονοϊός: Το Νο1 πράγμα που οι ειδικοί σας εκλιπαρούν να σταματήσετε να κάνετε εάν δεν θέλετε να κολλήσετε Covid-19 αυτό το καλοκαίρι

Δεν το δείχνει κανένα κανάλι: Νέα Μεγάλη Φωτιά Τώρα – Ηχεί το 112, «κόκκινος» συναγερμός στην πυροσβεστική

Νέα φωτιά τώρα σε νησί – Ήχησε το 112 – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»