Αδήλωτα τετραγωνικά: Με 24 δόσεις η πληρωμή – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για 120 δόσεις

by Αντώνης Βαλμάς

Αδήλωτα τετραγωνικά: Κατατέθηκε η ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών – Ποιοι δικαιούνται πληρωμή με 120 δόσεις

Αδήλωτα τετραγωνικά: Επιπλέον ποσά από δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους που προέκυψαν μετά τη δήλωση των λεγόμενων αδήλωτων τετραγωνικών είναι το θέμα της ρύθμισης που κατατέθηκε. Πιο συγκεκριμένα η ρύθμιση αφορά την πληρωμή σε 24 δόσεις και ρύθμιση οφελών προς τους δήμους σε έως 120 δόσεις.

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει για την πρώτη περίπτωση. Τα επιπλέον ποσά φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους (αναδρομικά για όλο το 2020). Τα οποία προέκυψαν από τις δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων. Θα υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης σε 24 αντί για 10 μηνιαίες δόσεις. Η πληρωμή μπορεί να γίνει μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος των ετών 2021 και 2022. Οι δόσεις θα είναι ισόποσες με ελάχιστο όριο (πλην της τελευταίας) τα 10 ευρώ για ιδιώτες και τα 50 ευρώ για επιχειρήσεις. Για αυτήν τη ρύθμιση δεν χρειάζεται η υποβολή αίτησης.

Σχετικά με τη δεύτερη περίπτωση που αφορά χρέη προς τους δήμους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Τα οποία έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Με τη ρύθμιση υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων. Αναλογικά με τον αριθμό των δόσεων. Να σημειωθεί ότι η απαλλαγή, είναι πλήρης εάν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ. Εάν εξοφληθούν από δύο έως 12 δόσεις η απαλλαγή φτάνει το 90%, από 13 έως 48 δόσεις οι διάφορες προσαυξήσεις μειώνονται κατά 80%, από 49 έως 72 δόσεις κατά 70% και από 73 έως 120 δόσεις η απαλλαγή είναι της τάξης του 60%.

Αδήλωτα τετραγωνικά: Από 24 μέχρι 120 δόσεις η πληρωμή των φόρων

Πως θα γίνεται ρύθμιση της εξόφλησης των αδήλωτων τετραγωνικών

Τονίζεται ότι στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και οφειλές που τελούν σε αναστολή, έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή δεν έχουν βεβαιωθεί διότι εκκρεμεί δικαστική αμφισβήτηση.

Επίσης η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη -ιδιώτη ή επιχείρησης- στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Μόνο ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) από την 1η Μαρτίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Να τονιστεί ότι οι δόσεις καταβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός από την τελευταία) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 20 ευρώ για ιδιώτες και 50 ευρώ για επιχειρήσεις.

Στη περίπτωση που η οφειλή δεν εξοφληθεί εφάπαξ αλλά με δόσεις. Τότε η εξόφληση της πρώτης δόσης γίνεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. Διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται. Θα υπάρξει κατάργηση της ρύθμισης και εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις. Επίσης αν καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για πάνω από τρεις μήνες. Το ίδιο ισχύει και αν δεν υποβάλλει προς τον δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων και το τέλος παρεπιδημούντων ή υποβάλει ψευδή στοιχεία για να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα