Άφαντοι οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του καθηγητή Κούβελα

by Τόνια Τζαφέρη
Άφαντοι οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του καθηγητή Κούβελα

Δημήτρης Κούβελας: Η δίκη του για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Ένας μικρός εμφύλιος θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει ξεσπάσει μεταξύ λοιμωξιολόγων και καθηγητών, ύστερα από μηνύσεις που οδήγησαν στην δίκη του Δημήτρη Κούβελα.

Οι μάρτυρες κατηγορίες όμως δεν εμφανίστηκαν στη δίκη, οι οποίοι ήταν ο γιατρός του Χαρδαλιά και ο Εξαδάκτυλος

Για τις 13 Δεκεμβρίου 2022 αναβλήθηκε η δίκη του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου.

Η πράξη αυτή αφορούσε ανάρτηση που είχε κάνει ο ίδιος τον Αύγουστο του 2021 στο Facebook, λίγες μέρες μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που είχε υποστεί ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και σημερινός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς. Σε αυτήν αναφερόταν σε πιθανή παρενέργεια του εμβολίου κατά της COVID-19, που είχε κάνει ο υφυπουργός οκτώ μήνες νωρίτερα, και στην ανάγκη να υποβληθεί «κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ για δυνητική ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου».

Άφαντοι οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του καθηγητή Κούβελα

Τι είχε υποστηρίξει ο Δημήτρης Κούβελας με ανάρτηση

Όπως περιγράφεται στο κλητήριο θέσπισμα, όσα έγραψε ο κ. Κούβελας σχετικά με την αιτιώδη σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου του υφυπουργού με το εμβόλιο «ήταν ψευδή, καθόσον το καρδιακό επεισόδιο που είχε υποστεί ο ανωτέρω ήταν αναμενόμενη εξέλιξη της χρόνιας πάθησης που ο ασθενής ήδη είχε και όχι ανεπιθύμητη παρενέργεια του εμβολιασμού του με εμβόλιο κατά της COVID19 στο οποίο είχε προβεί προ οκταμήνου».

«Οι ανωτέρω δε ψευδείς ειδήσεις, λόγω της ιδιότητας του κατηγορουμένου ως καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, προκάλεσαν φόβο για τον εμβολιασμό κατά της COVID19 σε αόριστο αριθμό ανθρώπων που έλαβαν γνώση της δημοσίευσής του, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω του φόβου που δημιουργήθηκε για την αιτιώδη σύνδεση εμβολίου – ισχαιμικού επεισοδίου, να ματαιώσουν τον εμβολιασμό τους», επισημαίνεται στο ίδιο κλητήριο θέσπισμα.

Άφαντοι οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του καθηγητή Κούβελα

Άφαντοι ο γιατρός του Χαρδαλιά και ο Εξαδάκτυλος στην δίκη του Κούβελα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το Δικαστήριο ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα δίκη επειδή απουσίαζαν μάρτυρες του κατηγορητηρίου και συγκεκριμένα ο θεράπων γιατρός του κ. Χαρδαλιά και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Η εκδίκαση προς στιγμήν ξεκίνησε κανονικά, με παρόντα τον κατηγορούμενο, ενώ στο βήμα ανέβηκε ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

Μετά την εξέτασή του όμως και με δεδομένη την απουσία των δύο άλλων μαρτύρων, το Δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της δίκης, με σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, κρίνοντας ότι προκειμένου να διαμορφώσει η έδρα πλήρη δικανική άποψη θα πρέπει να εξεταστούν και οι απόντες μάρτυρες.

Στο μεταξύ, έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν από νωρίς υγειονομικοί που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εκφράζοντας, τη συμπαράστασή τους στον κατηγορούμενο καθηγητή.

Προτεινόμενα