Οι σκεπτικιστές αμφισβητούν την ύπαρξη του Ιησού επικαλούμενοι ιστορικά στοιχεία
Αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη του Ιησού, πέρα από τις βιβλικές αναφορές, και τα Ευαγγέλια.
Από την πληθώρα των σύγχρονων πηγών μέχρι τα γκράφιτι που χλεύαζαν τους οπαδούς του, η ζωή του Ιησού άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στο ιστορικό αρχείο.
Παρόμοια, αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ έχουν αποκαλύψει έναν αριθμό αντικειμένων που υποστηρίζουν τα βασικά γεγονότα της ζωής του Ιησού, όπως περιγράφονται στη Βίβλο.
Και, ενώ δεν υπάρχουν πειστικές φυσικές αποδείξεις, οι ειδικοί λένε ότι αυτό ακριβώς θα περιμέναμε για κάποιον με τη θέση του Ιησού στην κοινωνία.
Αυτά είναι τα 7 πιο αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που άφησε πίσω του ο Ιησούς.
1: Γραπτές αποδείξεις
Ο καλύτερος λόγος που πρέπει να πιστέψουμε στην ύπαρξη ιστορικά του Ιησού είναι ότι υπάρχουν εκπληκτικά καλά γραπτά αρχεία για τη ζωή του.
Αυτό που το κάνει τόσο συναρπαστικό είναι ότι πολλές από τις αφηγήσεις είναι γραμμένες από μη χριστιανούς συγγραφείς που συχνά ήταν ανοιχτά αντίθετοι με τον Χριστιανισμό.
Ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτού προέρχεται από τον Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο, ο οποίος περιφρονούσε τους Χριστιανούς.
Σε ένα τμήμα των «Χρονικών» για την πυρκαγιά της Ρώμης το 64 μ.Χ., ο Τάκιτος περιγράφει πώς ο αυτοκράτορας Νέρωνας προσπάθησε να μετατοπίσει την ευθύνη στους πρώτους Χριστιανούς.
Γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Νέρωνας αντικατέστησε ως ενόχους και τιμώρησε με τους πιο ασυνήθιστους τρόπους εκείνους που μισούσαν για τις επαίσχυντες πράξεις τους… τους οποίους το πλήθος αποκαλούσε «Κρεστιανούς».
«Ο ιδρυτής αυτού του ονόματος, ο Χριστός, είχε εκτελεστεί κατά τη βασιλεία του Τιβέριου από τον επίτροπο Πόντιο Πιλάτο».
Παρόμοια, ο Ιουδαίος συγγραφέας Φλάβιος Ιώσηπος αναφέρει τον Ιησού στις εκτεταμένες «Ιουδαϊκές Αρχαιότητες» του, οι οποίες γράφτηκαν μόλις 60 χρόνια μετά τη Σταύρωσή του.
Σε ένα τμήμα του βιβλίου, ο Ιώσηπος περιγράφει πώς ένας ιερέας ονόματι Άνανος προσπάθησε να εκτελέσει τον αδελφό του Ιησού, τον Ιάκωβο.
Γράφει ότι ο Άνανος “συγκάλεσε μια συνέλευση κριτών και έφερε σε αυτήν τον αδελφό του Ιησού-ο οποίος-ονομάζεται-Μεσσίας, τον Ιάκωβο με το όνομα”.
Αυτό που το κάνει τόσο ενδιαφέρον είναι ότι ο Ιάκωβος, ή Ιακώβ όπως θα είχε γραφτεί, ήταν ένα τόσο κοινό όνομα που ο Ιώσηπος αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει αναφέροντας τον Ιησού.
2: Το Αλεξαμενικό Γκράφιτο
Πέρα από τα γραπτά αρχεία, οι φυσικές αποδείξεις για την ύπαρξη του Ιησού γίνονται πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν.
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, δεν έχουμε αρχεία για το 99% των ανθρώπων που υπηρέτησαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Αυτό καθιστά αστρονομικά απίθανο να υπάρχει οποιοδήποτε ίχνος ενός ανθρώπου που ζούσε στη φτώχεια και συνάντησε τη μοίρα ενός κοινού εγκληματία.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά αντικείμενα από τις πρώτες ημέρες της Εκκλησίας που προσφέρουν αδιάσειστα στοιχεία.
Παραδόξως, ένα από τα καλύτερα πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε για την ύπαρξη του Ιησού είναι ένα ακατέργαστο και μάλλον καταχρηστικό κομμάτι αρχαίου γκράφιτι.
Γνωστό ως Alexamenos Graffitto, αυτό ήταν ένα ακατέργαστο σχέδιο που χαράχτηκε στον τοίχο ενός δωματίου κοντά στον λόφο Palatine στη Ρώμη κάπου μεταξύ του πρώτου και του τρίτου αιώνα μ.Χ.
Το σχέδιο απεικονίζει έναν άνδρα να λατρεύει έναν άνδρα με κεφάλι γαϊδάρου που κρέμεται από το σταυρό με ένα μήνυμα που μεταφράζεται σε: «Ο Alexamenos λατρεύει τον θεό [του]».
Ο Δρ Jonathan Reed, κορυφαία αυθεντία στην αρχαιολογία του πρώιμου Χριστιανισμού από το Πανεπιστήμιο του La Verne, δήλωσε στη MailOnline: «Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στα αρχαιολογικά αρχεία για τους Χριστιανούς είναι κάποιος που κοροϊδεύει τον Ιησού που σταυρώθηκε».
Ο λόγο