Αγία Σοφία: Τηλεφωνική παρέμβαση Μητσοτάκη για τον βανδαλισμό της «Αυτοκρατορικής Πύλης»

by Newsroom i-diakopes.gr
Αγία Σοφία: Τηλεφωνική παρέμβαση Μητσοτάκη για τον βανδαλισμό της «Αυτοκρατορικής Πύλης»

Αγία Σοφία: Βανδαλισμός στην Αυτοκρατορική Πύλη

Με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, επικοινώνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Σύμβολο της Χριστιανοσύνης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του.

Από την πλευρά της , η Γενική Διευθύντρια της UNESCO επανέλαβε την ανησυχία του Οργανισμού για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Audrey Azoulay συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια του Ναού σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας.

Αγία Σοφία:Υποστηρίζουν πως πρόκειται για φυσιολογική φθορά από απλό άγγιγμα

Αγία Σοφία: Τηλεφωνική παρέμβαση Μητσοτάκη για τον βανδαλισμό της «Αυτοκρατορικής Πύλης»

Φυσιολογική φθορά χαρακτηρίζει με ανακοίνωση της η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας τον βανδαλισμό στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγιάς Σοφιάς, υποστηρίζοντας ότι το κυκλικό ξύλινο στοιχείο καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα.

Υπογραμμίζεται δε πως οι εργασίες συντήρησης και αναβίωσης του συμπλέγματος της Αγίας Σοφίας εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με επιμέλεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο μεντρεσές της Αγίας Σοφίας -που πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο μας- αποτελεί παράδειγμα (αυτής της επιμέλειας). Το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από το χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Σήμερα η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση.

Επιπρόσθετα, πέρα από την εισαγγελική έρευνα, ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο».

Να υπενθυμίσουμε ότι για το θέμα εξέδωσε χθες ανακοίνωση και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προτεινόμενα