Αγωγές και μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού ετοιμάζουν πολίτες

by Τόνια Τζαφέρη
Αγωγές και μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού ετοιμάζουν πολίτες

Αττική Οδός: Αντιμέτωπη με τις ευθύνες για τον εγκλωβισμό των οδηγών

Η οργή των εγκλωβισμένων οδηγών έχει φτάσει στον Θεό και όχι αδικαιολόγητα, αφού η χθεσινή ταλαιπωρία που για πολλούς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα… δεν είχε προηγούμενο. Εγκλωβισμός για πάνω από 5 ώρες εώς και 24ωρο για κάποιους, χωρίς καμία βοήθεια…

Σοβαρότατα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία “Ελπίς” που σαρώνει τη χώρα με τους οδηγούς να βρίσκονται στο “μάτι” της. Η Αττική Οδός είναι ένα από τα σημεία όπου χιλιάδες οδηγοί έμειναν ακινητοποιημένοι στο κρύο για πάρα πολλές ώρες σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων.

Αγωγές και μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού ετοιμάζουν πολίτες

Πολλοί εγκλωβισμένοι οδηγοί και συνεπιβάτες στην Αττική Οδό αποφάσισαν να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να ζητήσουν αποζημίωση από την εταιρεία για την τεράστια ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί.

Όπως ανέφερε το dikastiko.gr η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, στα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας αλλά και έγκυες που δεν είχαν ούτε καν νερό να πιούν.

Οι δηλώσεις της δικαστικού για την Αττική Οδό και τις μηνύσεις

Η κ. Φραγκάκη τονίζει ότι ο κίνδυνος στον οποίο υποβλήθηκαν ήταν τεράστιος λόγω του ψύχους, της μεγάλης χιονόπτωσης που κάλυψε τα αυτοκίνητα τους ενώ πολλοί δεν είχαν ούτε καν βενζίνη για να ζεσταθούν και ταυτόχρονα πεινούσαν.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η μη ύπαρξη διαφυγής, τους έχει προκαλέσει μεγάλη ψυχική καταπόνηση.

Η ευθύνη της εταιρείας για αποζημίωση συνίσταται στο γεγονός ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα  ως όφειλε για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων με αποτέλεσμα να φέρει ευθύνη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, εξήγησε η κ. Φραγκάκη

Αγωγές και μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού ετοιμάζουν πολίτες

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε, υφίστανται ποινικές ευθύνες για την έκθεση σε κίνδυνο και τη διατάραξη των συγκοινωνιών και οι εγκλωβισμένοι πολίτες είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν ποινικά και αστικά για τη δικαίωση τους.

Περισσότερες δηλώσεις για την υπόθεση της Αττικής Οδού

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης επέρριψε τις ευθύνες στην εταιρεία και η εταιρεία στην απειρία των πολιτών, ενώ για όσα έχουν συμβεί από το πρωί έχει ήδη διαταχθεί εισαγγελική έρευνα.

Το χιόνι που έπεφτε από νωρίς το πρωί στην Αττική Οδό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα σε δύο κυρίως σημεία στον περιφερειακό του Υμηττού, στη σήραγγα για Βριλήσσια, αλλά και στο ύψος του Γέρακα, όπου σταμάτησε η κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς δύο φορτηγά «δίπλωσαν», κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Με τις μηχανές αναμμένες, κλεισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, οι οδηγοί περίμεναν για ώρες να επεγκλωβιστούν, χωρίς καμία ενημέρωση. Πολλοί μάλιστα είχαν μαζί τους παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και ανθρώπους που έπρεπε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Το βράδυ της Δευτέρας η Αττική Οδός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία και τις ουρές χιλιομέτρων εν μέσω χιονιά.

Αγωγές και μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού ετοιμάζουν πολίτες

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Α.Ο.

Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».