Αληθινός ήρωας: Άντρας φύτεψε μόνος του ένα ολόκληρο δάσος και έσωσε το νησί του

Αληθινός ήρωας: Άντρας φύτεψε μόνος του ένα ολόκληρο δάσος και έσωσε το νησί του

Αληθινή Ιστορία: Ο άντρας που φύτεψε μόνος του ένα ολόκληρο δάσος και έσωσε το νησί του

Πίσω στο μακρινό 1979, ένα 16χρονο αγόρι από την Ινδία, ο Τζαντάβ Παγιένγκ αντίκρισε ένα θέαμα που έμελε να του αλλάξει τη ζωή. Πρόκειται για μία ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από τη φαντασία σεναριογράφων του Χόλιγουντ. Κι όμως πρόκειται για μια πραγματική ιστορία βγαλμένη από τη ζωή.

Οι αμμουδιές του νησιού Ματζούλι, το οποίο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βραχμαπούτρα, είχαν πλημμυρίσει από χιλιάδες νεκρά φίδια. Τα ερπετά είχαν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες των μουσώνων και, αδυνατώντας να βρουν σκιά στο άδενδρο Ματζούλι, πέθαναν κάτω από τον καυτό ήλιο.

Το θλιβερό θέαμα επηρέασε βαθιά τον Παγιένγκ Payeng, προτρέποντάς τον να αναλάβει δράση. «Όταν το είδα, σκέφτηκα ότι ακόμα και εμείς οι άνθρωποι θα πεθάνουμε με αυτό τον τρόπο μέσα στη ζέστη», σκέφθηκε και αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στη μεταμόρφωση του νησιού.

Δεσμεύτηκε να φυτεύει καθημερινά κι από ένα δέντρο – κι από ένα δέντρο έφτασε σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, να έχει φυτέψει ένα ολόκληρο δάσος, το Molai, που ευδοκιμεί συνδυάζοντας διαφορετικά είδη και που έχει προσελκύσει πλέον ένα πλήθος ζώων στο νησί, όπως ελέφαντες, ρινόκερους, ελάφια, αρκούδες, ακόμα και τίγρεις.

«Φυτεύεις ένα ή δύο δέντρα και μετά βγάζουν σπόρους. Και από τη στιγμή που βγάζουν σπόρους, ο άνεμος ξέρει πώς να τους διασπείρει, τα πουλιά πώς να τα φυτέψουν, οι αγελάδες ξέρουν, οι ελέφαντες ξέρουν, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα ξέρει»

Με αυτό τον τρόπο ένας και μοναδικός άνθρωπος όχι μόνο εμπλούτισε το οικοσύστημα του νησιού του αλλά ουσιαστικά το έσωσε από την καταστροφή, αφού σήμερα οι ρίζες των δέντρων έχουν αναστείλει τη διάβρωση του εδάφους στο Ματζούλι.

Ο Πεγιένγκ έχει κατακτήσει τον τίτλο «Ο άνδρας του δάσους της Ινδίας», και έχει γίνει έμπνευση για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του.

Ωστόσο, παραμένει ταπεινός. «Δεν έκανα τα πάντα μόνος», σχολιάζει. «Φυτεύεις ένα ή δύο δέντρα και μετά βγάζουν σπόρους. Και από τη στιγμή που βγάζουν σπόρους, ο άνεμος ξέρει πώς να τους διασπείρει, τα πουλιά πώς να τα φυτέψουν, οι αγελάδες ξέρουν, οι ελέφαντες ξέρουν, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα ξέρει. Ολόκληρο το οικοσύστημα ξέρει».

Αληθινός ήρωας: Άντρας φύτεψε μόνος του ένα ολόκληρο δάσος και έσωσε το νησί του

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Jadav Payeng

Προτεινόμενα