«Αν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού σε τάξη οι μαθητές θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα»

by Τόνια Τζαφέρη

Δύσκολη αναμένεται να είναι και η φετινή σχολική χρονιά

Δεν έφταναν όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία πρέπει να τηρούν τα παιδιά, αλλά υπάρχουν και οι νέες αποφάσεις του Υπουργείου όπου κάνουν λόγο ακόμη και για 7 τεστ για κάθε ημέρα της εβδομάδος.

Είχε επισημανθεί από το καλοκαίρι ότι θα χρειαστεί να νοσεί το 50% + 1 μαθητής για να κλείσει το τμήμα. Και αυτό όπως είναι λογικό θα δημιουργούσε τρομακτικά προβλήματα στην λειτουργία της εκπαίδευσης και στην έξαρση των κρουσμάτων εντός των σχολείων. Επιβεβαιώθηκε δυστυχώς η έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά και είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί και το αναγκαστικό κλείσιμο των σχολείων.

Από την έναρξη των σχολείων, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα κορωνοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των ανηλίκων και σε αυτή τη φάση την πλειοψηφία την έχουν οι μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης.

«Αν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού σε τάξη οι μαθητές θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα»

Σε προγενέστερο άρθρο μας (πριν ανοίξουν τα σχολεία) με τον τίτλο «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω», εξηγούσαμε τους λόγους που η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων, μόνο όταν νοσήσει το 50% συν 1 των μαθητών, έθετε σε κίνδυνο την πλειοψηφία των μαθητών, τη στιγμή μάλιστα που τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσίαζαν επιδείνωση και η μετάλλαξη «Δέλτα» κύκλωνε την Ελλάδα. Μάλιστα, σε σχετικό γκάλοπ που πραγματοποίησε το Newsbomb.gr το 80% των αναγνωστών δήλωνε σαφώς την αντίθεσή του με την «λογική» του υπουργείου Παιδείας.

Οι δηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα κρούσματα

H Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» σημείωσε ότι σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουν δωρεάν 7 τεστ την εβδομάδα. Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν υπάρχει τηλεκπαίδευση για τα παιδιά που λείπουν από το τμήμα λόγω νόσησης. Προσέξτε τι είπε η κυρία Κεραμέως: 7 τεστ την εβδομάδα! Προφανώς θα νομίζει ότι τα self test θεραπεύουν από την covid 19! Ναι είναι για γέλια και για κλάματα η όλη συλλογιστική.

«Αν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού σε τάξη οι μαθητές θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα»

Δεν ξέρω αν γι’ αυτή την διαφαινόμενη παρωδία ευθύνεται αποκλειστικά η κυρία Νίκη Κεραμέως ή συνολικά η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, αλλά ολίγη σημασία έχει πλέον…

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στα τέλη Σεπτέμβρη – αρχές Οκτώβρη κάτι το οποίο το ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς, να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Τα νέα κρούσματα που αφορούν κυρίως την Β. Ελλάδα

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, τέθηκαν σε αναστολή τα δύο πρώτα τμήματα σε σχολείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών της Θεσσαλονίκης εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες τάξεις. Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου ανεστάλη η λειτουργία τμήματος της Δευτέρας Τάξης (Β2) του σχολείου καθώς εντοπίστηκαν θετικά 11 από τα 20 παιδιά που έχει το τμήμα ενώ σήμερα τμήμα της Τρίτης Τάξης (Γ2) του ίδιου σχολείου προχώρησε και αυτό σε αναστολή της λειτουργίας του καθώς εντοπίστηκαν 12 κρούσματα από τα 23 άτομα του τμήματος.

Τι κάνει όμως το ΥΠΑΙΘ και οι κρατικοί μηχανισμοί μπροστά σε αυτή την δυσοίωνη προοπτική; Τίποτα περισσότερο από το να επαναλαμβάνει μονότονα τις συστάσεις για εμβολιασμό των νέων, κρύβοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς.

Γιατί δεν αραιώνει τα τμήματα; Γιατί όχι μόνο αφήνει αλλά επιβάλλει να λειτουργούν με αυξημένο αριθμό μαθητών; Γιατί δεν αξιοποιεί επιπλέον χώρους και υποδομές όπως προτείνει η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ο ΕΟΔΥ;

Πώς αφήνουν τους μαθητές στην τύχη τους, με μόνο «όπλο» απέναντι στον κορονοϊό τη μάσκα και τα self tests, χωρίς ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και χωρίς επαναλαμβανόμενα rapid tests, ώστε να ενταθεί η πρόληψη;

Όταν αναγκαστικά θα κλείσουν τα σχολεία, ποιοι θα φταίνε; Τα παιδιά;

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν