Απαγορεύσεις Χριστουγέννων: Χωρίς ρεβεγιόν – Όσα πρέπει να ξέρετε για τα όρια ατόμων στο σπίτι

by Antonis Spyropoulos

Απαγορεύσεις Χριστουγέννων: Αναλυτικά οι ειδικές απαγορεύσεις – Χωρίς ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα

Απαγορεύσεις Χριστουγέννων: Όταν η κυβέρνηση πάρει την απόφαση για άρση του απαγορευτικού – με όποιον τρόπο κι αν γίνει –  θα σχετίζεται μόνο με την «πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες» . Δεν θα δοθούν περιθώρια για άσκοπες μετακινήσεις κατά την περίοδο των γιορτών σε ρεβεγιόν και δεξιώσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Χαρακτηριστικά, δήλωσε «Να μην πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τις προσπάθειες των τελευταίων ημερών». Παράλληλα, τόνισε πως η ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων για άρση του lockdown θα γίνει από την κυβέρνηση. Η λήψη της απόφασης θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με τις προτάσεις των υπουργείων αλλά και τις απόψεις των επιστημόνων.

«Πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες», επισήμανε ο κ. Σταμπουλίδης. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να καταβάλουν μια ακόμη μεγάλη προσπάθεια. Ώστε «να φύγει ο χειμώνας και να περάσουμε στην εποχή του εμβολίου και της ανοσίας που αυτό θα φέρει στην κοινότητα». Ωστόσο, θετικά είναι τα μηνύματα όσον αφορά στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παρουσιάζει βελτίωση η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Είναι πιθανό να έχει υπάρξει άρση κάποιων μέτρων, μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων. Όμως, είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν για εκείνη την περίοδο μέτρα στις μετακινήσεις και κλειστά κέντρα διασκέδασης. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το STAR πρόκειται να είναι σε ισχύ και η απαγόρευση κυκλοφορίας με πιθανή ώρα τις 23.00 μέχρι τις 05.00.

Άνοιγμα κοντά στα Χριστούγεννα και τα μέτρα απαγορεύσεων

Παράλληλα, δεν υπάρχει περίπτωση, να λειτουργήσει κανένα κατάστημα εστίασης με ζωντανή μουσική ή όρθιους. Η κατάσταση αυτή θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου που όλα θα είναι κλειστά. Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ρεβεγιόν λέει «ο καθένας σπίτι του». Κάθε οικογένεια που μένει στο ίδιο σπίτι ξεχωριστά, χωρίς να συγκεντρωθούν συγγενείς και φίλοι. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να υπάρξει και όριο ατόμων σε σπίτια. Για την αποφυγή συγχρωτισμού, με τα «Δικαιολογητικά» να κάνουν λόγο για 10 άτομα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η ανταπόκριση στα μέτρα δεν έχει αποδώσει ακόμη σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων, οπότε θα είναι εύλογο να αξιολογήσουμε εκ νέου τα δεδομένα όταν έλθει η ώρα. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εκτεταμένες αναλύσεις των δεδομένων». Όπως είναι ξεκάθαρο, «είναι δύσκολο να ανοίξουμε το σύνολο της αγοράς και της κοινωνίας από την 30η Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε με πολύ μεγάλη έμφαση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θυσία στη δημόσια υγεία. Θα ανοίξουμε όταν τα δεδομένα θα είναι τέτοια που θα υπαγορεύουν ασφάλεια», διαβεβαίωσε.

Πιο συγκεκριμένα συμπλήρωσε, «αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι η οικονομία ενόψει και των Χριστουγέννων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι ανοιχτή, η προδιάθεσή μας είναι, με τους αναγκαίους όρους, με περιορισμούς, με προφυλάξεις, με όλα τα μέτρα που θα συστήσουν οι επιδημιολόγοι, να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα, ίσως πιο κοντά προς την περίοδο των Χριστουγέννων παρά άμεσα. Έχω τη μικρή αισιοδοξία ότι από την επόμενη εβδομάδα ακούγοντας και τους επιστήμονες θα έχουμε μια ύφεση στο επιδημιολογικό φαινόμενο που θα επιτρέψει συν τω χρόνω να μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά για την κοινωνία και την αγορά, τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν».

Απαγορεύσεις Χριστουγέννων: Χωρίς ρεβεγιόν και με όριο ατόμων

Απαγορεύσεις Χριστουγέννων: Άνοιγμα κοντά στα Χριστούγεννα

Η υγεία και ιδίως η πανδημία δεν μπορούν να γίνουν πεδίο αντιπολιτευτικής αρένας. Δεν είναι ένα ζήτημα πολιτική αντιπαράθεσης, ξεκαθάρισε και επισήμανε ότι «η πραγματικότητα είναι όμως ότι η κυβέρνηση έπραξε αυτό που μπορούσε, το έπραξε έγκαιρα, άκουσε τους ειδικούς και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια σχετικώς καλή θέση. Στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων είμαστε στις τελευταίες θέσεις». Χαρακτηριστικά είπε «η πραγματικότητα είναι ότι δεν ακούσαμε την αντιπολίτευση όταν ζητούσε να ανοίξουμε τα ταμεία στην πρώτη φάση της πανδημίας και ουσιαστικά να αδειάσουν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό μας επέτρεψε σήμερα, στο μέτρο του δυνατού, να κρατήσουμε όρθια την αγορά και την ελληνική κοινωνία».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρει ότι Ελλάδα και Τσεχία είναι στην καλύτερη θέση στη διαχείριση της εργασίας: «δεν απωλέσθηκαν θέσεις, γιατί χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο των αναστολών, της επιδότησης της εργασίας». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «η λογική ότι θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα πάντα στο βωμό εφήμερων πολιτικών ωφελημάτων εμένα δεν με αγγίζει, οι αμετροεπείς δηλώσεις θα κριθούν από το λαό και τα ΜΜΕ».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα