Απομονωμένη και όλη μέρα τηλεόραση: Το πραγματικό κελί της Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό

by Τόνια Τζαφέρη
Απομονωμένη και όλη μέρα τηλεόραση: Το πραγματικό κελί της Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό

Ρούλα Πισπιρίγκου: Εδώ είναι προφυλακισμένη η 33χρονη

Το κελί της 33χρονης Ρούλας έφερε στην δημοσιότητα το πρώτο θέμα, δείχνοντας το μέρος που περνάει κρατείται η ύποπτη δολοφόνος για τα τρία παιδιά της.

Η πρώτη εβδομάδα της Ρούλας Πισπιρίγκου στη φυλακή ήταν αναγνωριστική. Τοποθετήθηκε σε ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον, σε μονόκλινο κελί, μακριά από άλλες συγκρατούμενες, στο πλαίσιο ενός ειδικού σχεδίου ασφαλείας που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, για να μην κινδυνεύσει η σωματική της ακεραιότητα, ακόμη και η ίδια της η ζωή. Η 33χρονη φαίνεται ότι σιγά-σιγά αρχίζει να συνειδητοποιεί πώς θα κυλήσει το επόμενο διάστημα η ζωή της. Συναντήθηκε με την εισαγγελέα των Φυλακών για τρεις ώρες, έδειξε να είναι απόλυτα συνεργάσιμη χωρίς ξεσπάσματα, εντάσεις και επεισόδια, προσπαθώντας να βρει τα πατήματά της και να προσαρμοστεί στη Γυναικεία Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Απομονωμένη και όλη μέρα τηλεόραση: Το πραγματικό κελί της Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό

Το 24ωρό της είναι πλέον αυστηρά καθορισμένο. Εχει δικαίωμα προαυλισμού δύο φορές την ημέρα, όταν οι άλλες συγκρατούμενές της έχουν ήδη επιστρέψει στα κελιά τους. Η ίδια προτιμά τον χρόνο αυτό να τον περνά στο καρτοτηλέφωνο που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον θάλαμό της μιλώντας για ώρες με την αδερφή, τη μητέρα της και τους δύο δικηγόρους της. Τον Μάνο Δασκαλάκη τον κάλεσε αρκετές φορές. Ο ίδιος όμως, βλέποντας τον απόρρητο αριθμό στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, δεν της απάντησε ποτέ. Η μοναδική τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ήταν από τα κρατητήρια του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ, μία ημέρα πριν η Πισπιρίγκου απολογηθεί, με τον ίδιο να της λέει ψυχρά ότι θα στηρίξει την κατηγορία σε βάρος της.

Το πρωί της περασμένης Τρίτης οι αστυνομικοί μετέφεραν τη Ρούλα Πισπιρίγκου από τα κρατητήρια στις Φυλακές Κορυδαλλού

Οταν το πρωί της περασμένης Τρίτης οι αστυνομικοί μετέφεραν τη Ρούλα Πισπιρίγκου από τα κρατητήρια στις Φυλακές Κορυδαλλού, ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής της είχε ανοίξει. Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου είχε ζητήσει από τους υπεύθυνους των φυλακών να εφαρμοστεί ένα ειδικό σχέδιο που θα στηρίζεται σε δύο άξονες. Από τη μία, να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και, από την άλλη, να γίνουν τα προβλεπόμενα έτσι ώστε η «Μήδεια της Πάτρας» να μη γίνει βορά στα χέρια οργισμένων συγκρατούμενών της.

Απομονωμένη και όλη μέρα τηλεόραση: Το πραγματικό κελί της Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό

Ετσι, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», επέλεξαν ένα από τα δύο κελιά χωρίς αριθμό που βρίσκονται στη Γυναικεία Πτέρυγα στον 1ο όροφο, απέναντι από τα κελιά που φιλοξενούσαν μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» και της 17Ν. Αλλαξαν το στρώμα προκειμένου να μην παίρνει φωτιά, απομάκρυναν τα σεντόνια για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει να βάλει τέλος στη ζωή της, ενώ, αντί για μεγάλες πετσέτες, της έδωσαν κάποια μικρά πετσετάκια. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν της επέτρεψαν να έχει στο κελί σπίρτα ή αναπτήρα προκειμένου να ανάβει τα τσιγάρα της. Οι λόγοι, προφανείς… Οπως αποτυπώνεται στα καρέ του «ΘΕΜΑτος», το κρεβάτι είναι πακτωμένο, αντικατέστησαν το κλασικό στρώμα με ένα ειδικό που δεν παίρνει φωτιά και για να σκεπάζεται υπάρχει μια χοντρή κουβέρτα.

Οι ζωγραφιές στον τοίχο προϋπήρχαν και δεν τις δημιούργησε η Πισπιρίγκου, ούτε η ίδια έκανε το κολάζ με τις σελίδες των περιοδικών. Η μοναδική παρέμβαση ήταν και αυτή για την οποία έκανε επίμονα συζήτηση με τη διεύθυνση των Φυλακών, η τοποθέτηση της τηλεόρασης προκειμένου να παρακολουθεί καθημερινά τα επεισόδια από το σίριαλ της ζοφερής ζωής της. Μανιώδης καπνίστρια, ζητούσε φωτιά από τον υπάλληλο των φυλακών που ήταν επιφορτισμένος με τη διακριτική επιτήρησή της, κάθε φορά που ήθελε να ανάψει ένα τσιγάρο, ενώ ενδεικτικό του πόσο βέβαιη ήταν ότι δεν θα προφυλακιζόταν θεωρείται το γεγονός ότι δεν πήρε μαζί της σαμπουάν και σαπούνι για την προσωπική της υγιεινή. Ωστόσο, μετά τον εγκλεισμό της ζήτησε και της έφεραν τα απαραίτητα, ενώ, όπως φαίνεται, το μονόκλινο κελί χωρίς αριθμό διαθέτει ατομικό ντους.

Απομονωμένη και όλη μέρα τηλεόραση: Το πραγματικό κελί της Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό

Πως είναι η καθημερινότητα της Πισπιρίγκου στην φυλακή

Από την πρώτη συνάντησή της με την εισαγγελέα των φυλακών, της ζητήθηκε να είναι προσεκτική και να μην απαντά σε τυχόν προκλήσεις από άλλες συγκρατούμενές της. Η ίδια το δέχτηκε, ήταν απόλυτα συνεργάσιμη και ζητούσε συνεχώς εξηγήσεις για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει μέσα στο κελί της. Οι πρώτες ημέρες κύλησαν δύσκολα για την Πισπιρίγκου, καθώς μπαίνοντας δεν είχε πάνω της χρήματα. Αδέκαρη, δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει τίποτα από το κυλικείο και έτσι η διατροφή της περιοριζόταν στα πιάτα που της έφερναν από το μενού της φυλακής. Για να περνάει την ώρα της ζήτησε από τη βιβλιοθήκη του καταστήματος να της φέρουν κάποια βιβλία, α