Άσχημα νέα για τους εμβολιασμένους μόνο με τις 2 δόσεις: «Χωρίς την τρίτη δόση είναι πιθανότερο κάποιος να περάσει βαριά τον κορωνοϊό»

Άσχημα νέα για τους εμβολιασμένους μόνο με τις 2 δόσεις: «Χωρίς την τρίτη δόση είναι πιθανότερο κάποιος να περάσει βαριά τον κορωνοϊό»

Εμβόλιο covid-19: Σημαντική η 3η δόση

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως δείχνουν έρευνες είναι βασική για την προστασία απέναντι στην Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της. Τα παραπάνω στοιχεία ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε η κα Παγώνη, χωρίς την τρίτη δόση είναι πιθανότερο κάποιος να περάσει πιο βαριά τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι το Πάσχα θα μειωθεί αρκετά.

Η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον έναντι της Δέλτα, κάνει πιο αισιόδοξους τους ειδικούς οι οποίοι εκτιμούν ακόμη ότι θα πέσει κι άλλο ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. «Τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν», επεσήμανε η κυρία Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι παρελάσεις θα πρέπει να γίνουν όπως την προηγούμενη φορά, χωρίς κόσμο, λόγω του υψηλού ακόμα αριθμού κρουσμάτων και του διψήφιου αριθμού θανάτων.

Άσχημα νέα για τους εμβολιασμένους μόνο με τις 2 δόσεις: «Χωρίς την τρίτη δόση είναι πιθανότερο κάποιος να περάσει βαριά τον κορωνοϊό»

Η διπλή δόση εμβολίου δεν παράγει αρκετά αντισώματα κατά της Όμικρον

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, ο εμβολιασμός με διδοσικό εμβόλιο κατά της Covid δεν παράγει αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής Όμικρον. Φαίνεται λοιπόν ότι η αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό ή είναι πλήρως εμβολιασμένοι είναι ενδεχομένως πιθανή.

Πρόσφατα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσίευσαν τα αποτελέσματα έρευνας μεγάλης κλίμακας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους για τον συνδυασμό εμβολίων, στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσαν δείγματα αίματος ατόμων που έλαβαν δόσεις των εμβολίων AstraZeneca-Oxford και Pfizer-BioNTech.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα χαμηλά επίπεδα των αντισωμάτων κατά της Όμικρον θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων.

«Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά, αλλά δεν αποτελούν παρά ένα μέρος της εικόνας. Δεν μελετούν παρά τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά δεν δίνουν πληροφορίες για την κυτταρική ανοσία και αυτό θα ερευνηθεί επίσης», δήλωσε ο Μάθιου Σνέιπ (Matthew Snape), καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των συντακτών της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει ότι οι δύο δόσεις εμβολίου δεν θα είναι αρκετές για την αντιμετώπιση της Όμικρον, έπειτα από τα ευρήματα μελέτης της υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την προστασία απέναντι στην παραλλαγή.

Προτεινόμενα