Χαλκιδική: Ανάρπαστες οι πίτσες και τα ψωμιά με λάσπη από κρασί στα καταστήματα

Χαλκιδική: Οινοποιείο στην Ιερισσό Χαλκιδικής αξιοποιεί τα υπολείμματα κρασιού – Ποιο είναι το αποτέλεσμα

Χαλκιδική: Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε οινοποιείο στην Ιερισσό Χαλκιδικής για να μην «πετάει» τα υπολείμματα κρασιού. Το συγκεκριμένο οινοποιείο αξιοποιεί τα υπολείμματα του κόκκινου κρασιού ώστε να δημιουργεί παρασκευές όπως πίτσες και ψωμιά από τη λάσπη του κρασιού.

Ο διευθυντής του οινοποιείου κ. Άγγελος Ζαμάνης εξηγεί πώς γίνεται η αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Η οινολάσπη είναι το υπόλειμμα που μένει μετά από την αλκοολική ζύμωση και την παραγωγή κρασιού. Αυτό εμείς όχι μόνο δεν το πετάμε αλλά όλο αυτό το μείγμα. Το έχουμε διοχετεύσει σε ένα δίκτυο επιχειρηματιών της περιοχής. Που δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα άρτου, όπως πίτσα, ψωμί αλλά και γλυκίσματα. Το μείγμα έχει υπολειμματικά ζάκχαρα , έχει την οξύτητα και τις χρωστικές ουσίες. Και επειδή έχει παραχθεί αφού έχει γίνει η αλκοολική ζύμωση του κρασιού. Έχει και υπολείμματα των ζυμομυκήτων άρα και τη μυρωδιά της ζύμης».

Χαλκιδική: Καταστήματα φτιάχουν προϊόντα από υπολείμματα κρασιού

Χαλκιδική: Καταστήματα φτιάχουν προϊόντα από υπολείμματα κρασιού

Χαλκιδική: Καταστήματα φτιάχουν προϊόντα από υπολείμματα κρασιού

Χαλκιδική: Καταστήματα φτιάχουν προϊόντα από υπολείμματα κρασιού

Με αυτή την καινοτόμα ιδέα, πολλά καταστήματα της Χαλκιδικής αύξησαν τις πωλήσεις τους

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαμάνης «Οι άνθρωποι που ζύμωσαν με την προσθήκη οινολάσπης είδαν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν, είτε γιατί δοκίμασε ο κόσμος από περιέργεια το προιόν ή τους άρεσε σε γεύση που είναι ιδιαίτερη, ειδικά στο ψωμί. Αυτοί που φτιάχνουν πίτσα με οινολάσπη προσέλαβαν μάλιστα και δεύτερο άτομο για να προλαβαίνει τις παραγγελίες» λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του οινοποιείου. Επιδίωξη της εταιρείας, στην οποία ανήκει το οινοποιείο είναι να μειώσει συνολικά τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας του κρασιού. Πέρυσι το πέτυχε, μειώνοντας περισσότερο από το 40% αυτών».

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo