Χλώμιασαν οι καταναλωτές: Αuτά είναι τα δıάσημα σαμποuάν που περıέχουν απαγορεuμένη και επıκίνδυνη χημıκή οuσία

Συνεχίζονται οι ειδοποιήσεις από χώρες της Ευρώπης για πολύ γνωστά, πλην επικίνδυνα προϊόντα προσωπικής περιποίησης που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Να σημειωθεί ότι το 2023, τα καλλυντικά ήταν ο πιο συχνός τύπος προϊόντος που κοινοποιήθηκε ως επικίνδυνος για την υγεία στο Safety Gate της Ευρώπης.

Η Αρχές της Τσεχίας ενημέρωσαν σήμερα το σύστημα ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα, για τρία δημοφιλή σαμπουάν που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν την απαγορευμένη στην ΕΕ ουσία Butylphenyl Μethylpropional, (BMHCA) επίσης γνωστή με το όνομα “Lilial” που έχει ταξινομηθεί ως τοξική. Οι ειδοποιήσεις αφορούν σε τρία σαμπουάν Palmolive και Dove ενώ έχουν προηγηθεί ενημερώσεις για πολλά άλλα δημοφιλή καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής όπως αφρόλουτρα, σαμπουάν προϊόντα για τα μαλλιά, μωρομάντηλα και κολόνιες γνωστών εταιρειών μεταξύ των οποίων Nivea, Fructis, Pantene, FA, L’oreal, Garnier, Sunsilk, κ.α.

To BMHCA, που λειτουργεί ως άρωμα και συστατικό κάλυψης, συνδέεται με πιθανή βιοσυσσώρευση, τοξικότητα συστήματος οργάνων, ενδοκρινικές διαταραχές και αλλεργίες και δερματίτιδα εξ επαφής. Μπορεί επίσης να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα (στειρότητα) και, την υγεία του εμβρύου σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Επειδή η απαγόρευση της χρήσης του χημικού στα καλλυντικά τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2022, ενδεχομένως να κυκλοφορούν ακόμα παρτίδες που περιέχουν την ουσία και αυτός είναι και ο λόγος που το Cibum δέχεται συνεχώς καταγγελίες για την παρουσία του Butylphenyl Methylpropional σε διάφορα καλλυντικά προϊόντα. Γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν την δική τους προσωπική έρευνα και να διαβάζουν τα ψιλά γράμματα στη λίστα των συστατικών στο πίσω μέρος της συσκευασίας, για να δουν εάν το προϊόν περιέχει την επικίνδυνη ουσία που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional, προκειμένου να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τα προϊόντα που θα αγοράσουν και θα χρησιμοποιήσουν.

Οι σημερινές ειδοποιήσεις αφορούν:

στο σαμπουάν μάρκα Palmolive «SHAMPOO ANTI-FORFORA SHAMPOO Con menta Selvatica & Minerali Marini» με αριθμό της παρτίδας 2184IT1022216 Τύπος / αριθμός μοντέλου NATURALS και Barcode 8003520031679, προέλευσης Βελγίου των 400 ml.

στο σαμπουάν Palmolive «SHAMPOO VITAL STRONG All Hair Types» με αριθμό της παρτίδας 170315IT10222*B Τύπος / αριθμός μοντέλου NATURALS και Barcode 8714789880488, προέλευσης Πολωνίας των 350 ml.

και στο σαμπουάν Dove «SHAMPOO VOLUME ενισχυμένο ΟΞΥΓΟΝΟ & ΥΓΡΑΣΙΑ» με αριθμό παρτίδας 009915BA Τύπος / αριθμός μοντέλου ADVANCED HAIR SERIES, Barcode 8712561495295 προέλευσης Πολωνίας των 250 ml.

Related posts

WiFi: Έκτακτη προειδоπоίηση – Πώς μας παρακоλουθούν μέσω των κινητών μας

Μόνο έξι ένоχοι για την τpαγωδία στο Μάτι – Αυτοί είναι αναλυτικά

Δεν χωράει ανθρώπινος νους αυτό που έκανε πριν λίγο Ρομά σε 73χρονο