Έρχεται η Deltacron: Η «σούπερ μετάλλαξη» που τρέμουν οι επιστήμονες εντοπίστηκε

by Τόνια Τζαφέρη
Έρχεται η Deltacron: Η «σούπερ μετάλλαξη» που τρέμουν οι επιστήμονες εντοπίστηκε

Deltacron: Ο συνδυασμός της μετάλλαξης Δέλτα και όμικρον

Θα μπορούσαμε να πούμε πως έγινε αυτό που φοβόμασταν, αφού οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τυχόν νέες μεταλλάξεις που θα έχουν και την Δέλτα παραλλαγή αλλά και την όμικρον. Αυτό σήμαινε ότι θα ήταν πολύ πιο μεταδοτική και εξίσου σοβαρή, όσο η Δέλτα.

Πιο αναλυτικά τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Γενετικής, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, για τη νέα μετάλλαξη που είναι συνδυασμός της Δέλτα και της Όμικρον.

Έρχεται η Deltacron: Η «σούπερ μετάλλαξη» που τρέμουν οι επιστήμονες εντοπίστηκε

Ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN, προειδοποίησε ότι «βιαζόμαστε πάλι», αποκαλύπτοντας ότι, μόλις, χθες Τρίτη εντοπίστηκε στη Βρετανία η νέα μετάλλαξη με το όνομα… Deltacron!

Πρόκειται για παραλλαγή που συνδυάζει στοιχεία της Δέλτα και της Όμικρον και η οποία όπως είπε είχε εντοπιστεί αρχικά στην Κύπρο και τότε όταν είχε ανακοινωθεί το επιστημονικό εύρημα είχε ειπωθεί πως ήταν επιστημονικό λάθος.

Τα πρώτα στοιχεία για την νέα μετάλλαξη Deltacron

«Βιαζόμαστε πάλι. Θα έπρεπε να κάνουμε ευχέλαιο για την πληροφορία που κυκλοφορεί από την Τρίτη και προέρχεται από την Αγγλία, χώρα που έχει από τα καλύτερα συστήματα επιτήρησης. Το βρετανικό σύστημα διαπίστωσε ότι στην Αγγλία υπάρχει ήδη η μετάλλαξη Deltacron. Είναι δηλαδή ο συνδυασμός της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον. Αυτόν δηλαδή που είχαν πει ότι βρήκαν στην Κύπρο και ήταν επιστημονικό λάθος», είπε.

Έρχεται η Deltacron: Η «σούπερ μετάλλαξη» που τρέμουν οι επιστήμονες εντοπίστηκε

Ο καθηγητής τόνισε ότι «κυκλοφορεί στη Βρετανία μία καινούργια παραλλαγή που έχει χαρακτηριστικά και της Δέλτα και της Όμικρον».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν είναι πιο επικίνδυνη από ότι οι άλλες δύο μεταλλάξεις ξεχωριστά.

«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο μέρος της Δέλτα και ποιο μέρος της Όμιρκον πήρε ο ιός, αλλά ανάλογα με το μέρος που πήρε θα εξαρτηθεί η επικινδυνότητα του». Το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι να έχει την ταχύτητα διασπορά της Όμικρον και τη νοσηρότητα της Δέλτα.

Έρχεται η Deltacron: Η «σούπερ μετάλλαξη» που τρέμουν οι επιστήμονες εντοπίστηκε

Deltacron: Θα φέρει νέα προβληματα σχετικά με την πανδημια;

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν επικρατήσει σίγουρα θα προκαλέσει προβλήματα στη Δύση. Η αγγλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει όλο το σύστημα της διασφάλειάς της», σημείωσε ο καθηγητής.

Ωστόσο, η θετική είδηση σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ότι οι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται πως θα προστατεύονται και από τη νέα παραλλαγή.

«Είναι κρίμα που στη χώρα μας μόλις έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών με τρίτη δόση, αντίστοιχο με τον μέσο όρο της Ευρώπης ενώ θα έπρεπε να έχουνε πολύ υψηλότερα ποσοστά, Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που αρκετοί από όσους έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση», σημείωσε ο καθηγητής και επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα για να είμαστε ασφαλείς ακόμα και αν υπάρξουν και νέες παραλλαγές του ιού.

Ο ενδημικός ιός δεν σημαίνει πως δεν δημιουργεί προβλήματα
«Δεν σημαίνει ότι ο ενδημικός δεν θα δημιουργεί προβλήματα. Θα πρέπει πάλι να προσέχουμε και να εμβολιαζόμαστε. Η λέξη ενδημικός μάλλον έχει κακοχρησιμοποιηθεί», τόνισε ο καθηγητής και εν συνεχεία παρέθεσε ορισμένα στοιχεία.

«Πριν από τρεις ημέρες μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Lasset, μελέτησε κρούσματα σε 177 χώρες και διαπίστωσε ότι δεν τα έχουν πάει καλά (όσον αφορά στους θανάτους) χώρες με γηρασμένο πληθυσμό και με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως είναι δηλαδή και η Ελλάδα. Ένας δεύτερος αρνητικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία και ένας τρίτος παράγοντας είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν κυβέρνηση και ειδικοί και η εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες στην κυβέρνηση», επεσήμανε ο καθηγητής.

Επισημαίνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου ανακοινώθηκε από την ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεοντίου Κωστρίκη ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Deltacron σε 25 ασθενείς.