«Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τη μητέρα»: Η κατάθεση – φωτιά της παιδιάτρου της Τζωρτζίνας

by Εύα Ζαχαριάδη
«Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τη μητέρα»: Η κατάθεση – φωτιά της παιδιάτρου της Τζωρτζίνας

Δίκη Πισπιρίγκου: Η κατάθεση της παιδιάτρου, Αγλαΐας Καρκανιά

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου συνεχίστηκε και χθες, 3/4, για την κατηγορία της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας. Στο δικαστήριο κατέθεσε η παιδίατρος της 9χρονης Τζωρτζίνας, η κ. Αγλαΐα Καρκανιά και η μαρτυρία της δεν ήταν καθόλου ευνοϊκή για τη κατηγορούμενη.

«Το παιδί ήταν άπνοο στο κρεβάτι και η μητέρα ήρθε απλώς και μας είπε ότι δεν λειτουργεί το οξύμετρο», είπε στην κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η ειδικευόμενη παιδίατρος, Αγλαΐα Καρκανιά, για τον τρόπο με τον οποίο η Ρούλα Πισπιρίγκου ειδοποίησε τους γιατρούς όταν το παιδί υπέστη ανακοπή μέσα στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πάτρας την Κυριακή 11 Απριλίου 2021.

Η γιατρός, η οποία συμμετείχε στη δραματική ανάνηψη που έγινε στην Τζωρτζίνα, ανέφερε πως δεν περίμενε αυτή την αντίδραση από τη μητέρα: «Ηρθε απλώς και μας είπε ότι δεν λειτουργεί το οξύμετρο. Συνήθως, όταν το παιδί σου δεν ανταποκρίνεται, το σκουντάς, φωνάζεις. Αυτήν την αντίδραση δεν την περίμενα».

«Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τη μητέρα»: Η κατάθεση – φωτιά της παιδιάτρου της Τζωρτζίνας

Η μάρτυρας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ανακοπή, είχε συνοδεύσει την Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», στην Πάτρα, για να υποβληθεί σε μαγνητική εγκεφάλου, στην οποία δεν εμφανίστηκε τίποτε ανησυχητικό.

«Το απόγευμα της Κυριακής ήρθε η μαμά, μας χτύπησε την πόρτα στο γραφείο των γιατρών. Της άνοιξα εγώ. Την είδα να λέει “κάτι γίνεται με το οξύμετρο, δεν δείχνει κάποια ένδειξη”, κάτι τέτοιο. Ξεκίνησα να πάω και ήρθε και η κ. Δημητροπούλου. Στα 2 με 3 μέτρα είδαμε τη νοσηλεύτρια έξω από το δωμάτιο να φωνάζει “ελάτε γρήγορα, το παιδί δεν απαντά”. Τρέξαμε στο δωμάτιο. Το παιδί δεν ανταποκρινόταν σε κανένα ερέθισμα, ήταν χωρίς σφυγμό στη μέση στη κρεβατιού. Ξεκινήσαμε αμέσως την ανάνηψη. Ηταν πολύ στρεσογόνο και για εμάς όλο αυτό. Θυμάμαι την κ. Δημητροπούλου να ρωτάει τη μητέρα πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

Χορηγούσαμε αδρεναλίνη, κάναμε θωρακικές πιέσεις και Ambu (εμφυσήσεις). Η κ. Στογιαννίδου κάλεσε τον αναισθησιολόγο. Μετά από μια δύσκολη και τραυματική προσπάθεια τα καταφέραμε και το παιδί έζησε. Διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», κατέθεσε η μάρτυρας για το συμβάν που άφησε την Τζωρτζίνα τετραπληγική και πλέον καταλογίζεται ως απόπειρα δολοφονίας στη μητέρα.

Δίκη Πισπιρίγκου: Η εξέταση της μάρτυρος από την πρόεδρο

Πρόεδρος: Είπατε ότι είδατε το παιδί στο μέσο του κρεβατιού. Πώς ήταν;

Μάρτυρας: Ηταν ανάσκελα στη μέση του κρεβατιού.

Πρόεδρος: Θυμόσαστε πού βρισκόταν το ρινικό οξυγόνο;

Μάρτυρας: Υπήρχε, αλλά δεν ήταν στη μύτη του παιδιού.

Πρόεδρος: Το θυμόσαστε καλά;

Μάρτυρας: Ναι, ήταν βγαλμένο, νομίζω ότι ήταν δίπλα στο παιδί.

Πρόεδρος: Τα χέρια του παιδιού θυμόσαστε πώς ήταν;

Μάρτυρας: Οχι, έχω την εντύπωση ότι ήταν στο πλάι, δίπλα από τον κορμό της.

Πρόεδρος: Θυμόσαστε αν είχε σαλάκια στο στόμα του;

Μάρτυρας: Οχι, δεν θυμάμαι.

Εισαγγελέας: Η μητέρα, όλες τις ημέρες της νοσηλείας, ποιον ειδοποιούσε;

Μάρτυρας: Εμείς από τις νοσηλεύτριες μαθαίναμε.

Εισαγγελέας: Σας είχε παραπονεθεί για το οξύμετρο ότι δεν λειτουργεί όπως πρέπει;

Μάρτυρας: Οχι.

Εισαγγελέας: Τι ώρα ήρθε στο γραφείο των γιατρών την Κυριακή;

Μάρτυρας: Περίπου στις 18:15, δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς.

Εισαγγελέας: Η μητέρα είχε αντιληφθεί ότι το παιδί ήταν άπνοο;

Μάρτυρας: Σε εμάς δεν έδωσε αυτήν την εντύπωση. Συνήθως, όταν το παιδί σου δεν ανταποκρίνεται, το σκουντάς, φωνάζεις. Αυτή την αντίδραση δεν την περίμενα. Ηρθε απλώς και μας είπε ότι δεν λειτουργεί το οξύμετρο.

«Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τη μητέρα»: Η κατάθεση – φωτιά της παιδιάτρου της Τζωρτζίνας

Δίκη Πισπιρίγκου: Οι επόμενες καταθέσεις

Οι επόμενες ακροαματικές διαδικασίες έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με την παιδοκαρδιολόγο Καρατζά να καταθέτει αύριο κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Κούγια ο οποίος απουσίαζε σήμερα από τη δίκη, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μεθαυριανή κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη ξεκινώντας από εκείνον, τον κύκλο καταθέσεων των γιατρών του Ρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλου, η κατηγορούμενη έχει πέσει σε δύο βασικές αντιφάσεις στην απολογία της, με πρώτη αυτήν που είπε ότι όταν έπαθε ανακοπή η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο, δεν πήγε να ειδοποιήσει τους γιατρούς, με τους γιατρούς να σημειώνουν στη δικαιοσύνη ότι πήγε να τους βρει.

Η δεύτερη είναι ότι ενώ στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε τόνισε ότι όταν είδε την κόρη της να τινάζεται, έτρεξε στους γιατρούς, οι γιατροί λένε πως πήγε απλά να τους ενημερώσει πως έχει πρόβλημα το οξύμετρο.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου