Δένδιας: «Δεν είναι δυνατόν να πουλάτε υποβρύχια στην Τουρκία»

Δένδιας: «Δεν είναι δυνατόν να πουλάτε υποβρύχια στην Τουρκία»

Δένδιας: Όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών στον Νιλς Σμιντ.

Δένδιας: Στον εκπρόσωπο Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD, Νιλς Σμιντ, για θέματα εξωτερικής, μίλησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Νίκος Δένδιας εξήρε τον ρόλο που είχαν διατελέσαντες Σοσιαλδημοκράτες αξιωματούχοι στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο Χέλμουτ Σμιντ και ο Βίλι Μπραντ. Επεσήμανε, όμως, ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ψηφίζει με τρόπο που δημιουργεί τουλάχιστον έντονη απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Δένδιας, είναι η πρόσφατη καταψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης που ελήφθη το 2008. Αντιτίθενται όμως στο γεγονός, ότι η Γερμανία δεν τροποποίησε την απόφαση της υπό το φως της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

«Η παράδοση υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει. Θα αλλάξει εις βάρος των κρατών που επιθυμούν την σταθερότητα. Σε βάρος αυτών που σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων» δήλωσε ο κ. Δένδιας εκφράζοντας τη βαθύτατη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη στάση της Γερμανίας.

Ο Έλληνας υπουργός δεν στάθηκε φυσικά μόνο σε αυτό. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα «χλιαρή» στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στάση της Γερμανίας με τη σειρά της αποθαρρύνει την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά. 

«Η τουρκική απειλή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση», είπε διαμηνύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δένδιας: «Δεν είναι δυνατόν να πουλάτε υποβρύχια στην Τουρκία»

Τα λόγια του Νίκου Δένδια στον εκπρόσωπο Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Επανέλαβε την απογοήτευση της Ελλάδας για την μη αποστολή πρόσκλησης στην δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με τη Λιβύη. Επίσης, τόνισε το γεγονός ότι η χώρα μας συνομιλεί με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στην χώρα. Είναι μια από τις λίγες χώρες που λειτουργεί Πρεσβεία στην Τρίπολη και Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη. Τέλος, η χώρα μας συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Λιβύη.

Πέρα από τα ανωτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει ανοικτό, υπενθυμίζοντας την ευαισθησία της ελληνικής κοινής γνώμης.

Αναφορικά με τις επαφές με την τουρκική πλευρά, τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν, όσο και του ιδίου με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι αν και υπάρχει σαφής διαφορά στο κλίμα, παρατήρησε ότι στα θέματα ουσίας δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση.

Δένδιας: «Δεν είναι δυνατόν να πουλάτε υποβρύχια στην Τουρκία»

Δένδιας: Όλα όσα τόνισε ο Έλληνας Υπουργός στην γερμανική πλευρά

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Μίλησε για την πολιτική απόφαση να υποβληθεί η διαφορά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απόφαση που πλέον είναι σκόπιμο να προχωρήσει με την υπογραφή του συνυποσχετικού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή της οποίας, ο Μουσουλμανικός πληθυσμός δεν έχει επηρεαστεί από ακραία στοιχεία. Υπογράμμισε την ανάγκη, σε συνεργασία με άλλες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να στηριχθεί το μετριοπαθές Ισλάμ στα Βαλκάνια.

Τέλος, αναφέρθηκε στα Σκόπια. Τόνισε την προσήλωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή της προοπτική. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία που ανέλαβε προς αυτή την κατεύθυνση προς την Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ. Παρατήρησε, όμως, ότι η χρήση ονομασίας που δεν συμβαδίζει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Για παράδειγμα η ονομασία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, η οποία εμφανίστηκε στην φανέλα της εθνικής ομάδας, δεν συμβαδίζει ούτε με το γράμμα, ούτε με το πνεύμα της εν λόγω Συμφωνίας.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα