Δημοσκόπηση στην Αττική: Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και η εικόνα των υπόλοιπων κομμάτων
Σημαντικό προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία στην Αττική καταγράφει η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24, αποτυπώνοντας τις πολιτικές τάσεις στο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο της χώρας. Τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτυπώνουν τόσο τη διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο και τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,5%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΕΛ.Α.Σ. με 16,9%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 10,2%, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, σε μια πολιτική εικόνα που χαρακτηρίζεται από σημαντικές αποστάσεις μεταξύ των κομμάτων.
Την ίδια στιγμή, η έρευνα καταγράφει τις ανησυχίες των πολιτών για την ακρίβεια, τα χαμηλά εισοδήματα, τη στέγαση και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, παρά την εικόνα που διαμορφώνεται στην πρόθεση ψήφου, τα ζητήματα της καθημερινότητας εξακολουθούν να επηρεάζουν καθοριστικά τη στάση των πολιτών απέναντι στην πολιτική και την κυβέρνηση.
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Τα ποσοστά των κομμάτων στην Αττική
Η εκτίμηση ψήφου αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της δημοσκόπησης, καθώς αποτυπώνει την εκλογική εικόνα που διαμορφώνεται στην Αττική, με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 31,5%, διατηρώντας διαφορά 14,6 ποσοστιαίων μονάδων από την ΕΛ.Α.Σ., η οποία συγκεντρώνει 16,9%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 10,2%, ενώ το ΚΚΕ ακολουθεί με 7,9%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει 5,9% και η Ελληνική Λύση 5%.
Στη συνέχεια, η Ελπίδα συγκεντρώνει 4,7%, ενώ η Φωνή Λογικής βρίσκεται στο 3,4%. Το ΜέΡΑ25 και η Ελλήνων Συμμαχία καταγράφουν από 3,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 2%. Η Νίκη βρίσκεται στο 1,1%, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα επιλέξουν άλλο κόμμα ανέρχεται στο 5,2%.
Τα ευρήματα παρουσιάζουν μια εικόνα με σαφή διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη θέση, αλλά και αρκετές δυνάμεις που κινούνται σε χαμηλότερα ποσοστά.
Η απόσταση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΕΛ.Α.Σ. αποτελεί ένα από τα κεντρικά στοιχεία της έρευνας. Παράλληλα, η τρίτη θέση του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι η αναμέτρηση για την παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής εικόνας στην Αττική.
Πρόθεση ψήφου: Πού βρίσκονται ΝΔ, ΕΛ.Α.Σ. και ΠΑΣΟΚ
Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν τα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου, όπου καταγράφονται οι άμεσες απαντήσεις των πολιτών για το κόμμα που θα επέλεγαν εάν διεξάγονταν εκλογές.
Στη συγκεκριμένη μέτρηση, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 26,3%, ενώ η ΕΛ.Α.Σ. ακολουθεί με 13,9%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8,6% και το ΚΚΕ στο 6,6%.
Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 5%, ενώ η Ελληνική Λύση καταγράφει 4,2%. Η Ελπίδα για τη Δημοκρατία βρίσκεται στο 4%, με τη Φωνή Λογικής να ακολουθεί στο 2,9%.
Το ΜέΡΑ25 και η Συμμαχία Ελλήνων καταγράφουν από 2,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 1,7% και η Νίκη 0,9%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο φτάνει το 12,6%. Πρόκειται για ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο κόμμα θα στηρίξει και το οποίο μπορεί να επηρεάσει την εικόνα που θα διαμορφωθεί σε μια μελλοντική εκλογική αναμέτρηση.
Το 4,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το 3,7% δεν απαντά.
Η διαφορά ανάμεσα στην πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση ψήφου είναι σημαντική για την κατανόηση των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων. Οι δύο δείκτες δεν αποτυπώνουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος και, επομένως, πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά.
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συνεργασίες; Τι απαντούν οι πολίτες
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης αφορά το μοντέλο διακυβέρνησης που προτιμούν οι πολίτες στην Αττική.
Στο ερώτημα εάν επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, το 47,8% τάσσεται υπέρ της αυτοδυναμίας. Αντίθετα, το 45,7% προτιμά ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.
Η διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών είναι μικρή, γεγονός που δείχνει ότι η κοινωνία δεν εμφανίζεται απολύτως διχασμένη υπέρ ενός συγκεκριμένου μοντέλου διακυβέρνησης.
Η προτίμηση για αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να συνδέεται με την επιθυμία για πολιτική σταθερότητα και σαφέστερη κατανομή ευθυνών. Από την άλλη πλευρά, η υποστήριξη των συνεργασιών αποτυπώνει την άποψη ότι διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συνθέσουν προτάσεις και να αναλάβουν από κοινού τη διακυβέρνηση.
Τα ποσοστά αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, χωρίς, ωστόσο, να αποτελούν πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα ή για τις πολιτικές συμφωνίες που ενδεχομένως θα προκύψουν.
Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η έρευνα εξετάζει επίσης ποιο πρόσωπο από τον χώρο της αντιπολίτευσης θεωρούν οι πολίτες ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το 38,1% απαντά «κανένας», ποσοστό που αναδεικνύει την απουσία ενός προσώπου το οποίο να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή ως αντίπαλος του πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 28,2%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει 12%. Παράλληλα, το 15,1% επιλέγει την απάντηση «κάποιος άλλος».
Οι απαντήσεις αυτές αποτυπώνουν μια σύνθετη εικόνα για την αντιπολίτευση. Από τη μία πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα μεταξύ των συγκεκριμένων επιλογών. Από την άλλη, το υψηλό ποσοστό όσων απαντούν «κανένας» δείχνει ότι ένα σημαντικό τμήμα των ερωτηθέντων δεν αναγνωρίζει κάποιον από τους διαθέσιμους πολιτικούς ως κατάλληλο αντίπαλο του πρωθυπουργού.
Το εύρημα δεν ταυτίζεται με την πρόθεση ψήφου και δεν μπορεί από μόνο του να καθορίσει την εκλογική δυναμική των κομμάτων. Δείχνει, όμως, ότι η εικόνα της αντιπολίτευσης αποτελεί ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την πολιτική συζήτηση το επόμενο διάστημα.
Παράσταση νίκης: Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας
Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 64,9%, διατηρώντας σημαντική απόσταση από τα υπόλοιπα κόμματα.
Η ΕΛ.Α.Σ. ακολουθεί με 8,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει 3,6%.
Η παράσταση νίκης αποτυπώνει την εκτίμηση των ερωτηθέντων για το ποιο κόμμα θεωρούν πιθανότερο να επικρατήσει. Δεν αποτελεί μέτρηση της πρόθεσης ψήφου ούτε σημαίνει ότι το ίδιο ποσοστό πολιτών δηλώνει πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί φαβορί.
Η διαφορά ανάμεσα στην παράσταση νίκης και στην εκτίμηση ψήφου είναι χαρακτηριστική: ένα κόμμα μπορεί να θεωρείται από μεγάλο μέρος των πολιτών πιθανός νικητής, χωρίς να συγκεντρώνει αντίστοιχο ποσοστό εκλογικής υποστήριξης.
Στην ίδια έρευνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 30% στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Η απάντηση «κανένας» βρίσκεται στο 21,4%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 16,6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 5,5%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός διατηρεί την πρώτη θέση στο συγκεκριμένο ερώτημα, την ώρα που ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων δεν επιλέγει κανένα από τα πρόσωπα που αναφέρονται.
Η διεθνής και αμυντική θέση της Ελλάδας στο επίκεντρο
Η δημοσκόπηση της Opinion Poll δεν περιορίζεται στις εκλογικές προτιμήσεις, αλλά εξετάζει και τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αξιολογούν τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.
Στο ερώτημα για την πορεία της Ελλάδας κατά τα τελευταία επτά χρόνια υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 60,2% θεωρεί ότι έχει ενισχυθεί η διεθνής και αμυντική θέση της χώρας.
Αντίθετη άποψη εκφράζει το 34,6%, απαντώντας «όχι» ή «μάλλον όχι».
Το αποτέλεσμα αποτυπώνει μια θετική αξιολόγηση από την πλειονότητα των ερωτηθέντων ως προς τη συγκεκριμένη διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, το ποσοστό όσων διαφωνούν δείχνει ότι η αξιολόγηση της διεθνούς παρουσίας και της αμυντικής ισχύος της χώρας δεν είναι ομοιόμορφη.
Η συγκεκριμένη θεματική έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία, οι περιφερειακές εξελίξεις και η ευρωπαϊκή ασφάλεια παραμένουν αντικείμενα δημόσιας συζήτησης.
Έντονη ανησυχία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι απαντήσεις αποτυπώνουν σημαντικό προβληματισμό.
Το 34% δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ το 14,4% αναφέρει ότι ανησυχεί πολύ.
Αντίθετα, το 30,1% δηλώνει ότι ανησυχεί λίγο και το 20% ότι δεν ανησυχεί καθόλου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η στάση αυτή αποτυπώνει τη σημασία που εξακολουθεί να έχει το ζήτημα της ασφάλειας για την κοινή γνώμη.
Οι απαντήσεις, ωστόσο, καταγράφουν τις αντιλήψεις των πολιτών και όχι κάποια πρόβλεψη για την πορεία των διμερών σχέσεων ή για ενδεχόμενες μελλοντικές εξελίξεις.
Ακρίβεια: Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες στην Αττική
Πέρα από τα πολιτικά ποσοστά και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 66,6% τοποθετεί την ακρίβεια στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ακολουθούν τα χαμηλά εισοδήματα με 19,2%, η στέγαση και τα ενοίκια με 18,9% και το κυκλοφοριακό, μαζί με την έλλειψη θέσεων στάθμευσης, με 17,5%.
Η εικόνα αυτή αναδεικνύει τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά στην καθημερινότητά τους. Το κόστος των βασικών αγαθών, οι δαπάνες για τη στέγαση και η δυσκολία κάλυψης των μηνιαίων υποχρεώσεων εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές πηγές προβληματισμού.
Για τους κατοίκους της Αττικής, το ζήτημα της στέγασης και της μετακίνησης αποκτά πρόσθετη βαρύτητα, καθώς τα ενοίκια και οι καθημερινές μετακινήσεις επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Αρνητική αξιολόγηση των μέτρων κατά των ανατιμήσεων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων κατά της ακρίβειας.
Το 74,8% θεωρεί ότι τα μέτρα δεν είναι ικανά να συγκρατήσουν το κύμα των ανατιμήσεων. Αντίθετα, το 24,1% εκτιμά ότι είναι αποτελεσματικά.
Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσοστών δείχνει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν θεωρεί επαρκείς τις παρεμβάσεις που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Το εύρημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνδυασμό με την εικόνα της πρόθεσης ψήφου. Παρότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην Αττική, η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια καταγράφεται σε υψηλό επίπεδο.
Αυτό αναδεικνύει τη σύνθετη σχέση ανάμεσα στις εκλογικές προτιμήσεις και στην αξιολόγηση επιμέρους κυβερνητικών πολιτικών. Οι πολίτες μπορεί να διατηρούν συγκεκριμένες κομματικές επιλογές, αλλά ταυτόχρονα να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα και την καθημερινότητά τους.
Τι δείχνει συνολικά η δημοσκόπηση της Opinion Poll
Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 αποτυπώνει ένα σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην Αττική, τόσο στην εκτίμηση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης.
Η ΕΛ.Α.Σ. καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην εκτίμηση ψήφου, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται τρίτο. Παράλληλα, οι απαντήσεις για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού και την εικόνα της αντιπολίτευσης καταγράφουν διαφορετικές τάσεις ως προς την αξιολόγηση των πολιτικών προσώπων.
Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια ξεχωρίζει ως το κυρίαρχο πρόβλημα της καθημερινότητας, με υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης των ανατιμήσεων. Οι ανησυχίες για τα χαμηλά εισοδήματα, τη στέγαση και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμπληρώνουν την εικόνα των προβληματισμών που καταγράφονται στην έρευνα.
Τα ευρήματα αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και τη γεωγραφική περιοχή της Αττικής. Δεν αποτελούν πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών, καθώς οι πολιτικές ισορροπίες μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με τις εξελίξεις, τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις επιλογές των κομμάτων.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα στην Αττική, ενώ η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατακερματισμένη. Παράλληλα, η ακρίβεια παραμένει το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους πολίτες, υπενθυμίζοντας ότι η εκλογική εικόνα δεν αποτυπώνει από μόνη της το σύνολο των κοινωνικών προβληματισμών.