Εγκαταλελειμμένα βρέφη: Όταν κανένας δεν σε παίρνει από το μαιευτήριο, τότε καταλαβαίνεις πραγματική μοναξιά

Εγκαταλελειμμένα βρέφη: Τα ποσοστά στην χώρα μας όλο και αυξάνονται

Εγκαταλελειμμένα βρέφη: Η αύξηση αυτών των εγκαταλείψεων στις μέρες μας βρίσκει το κράτος μας ανέτοιμο να ανταπεξέλθει σε όσα οφείλουμε προς τα παιδιά, δηλαδή προς κάποιους από τους ενήλικες του αύριο. Υπάρχουν απλοί πολίτες που επιθυμούν να συνεισφέρουν αλλά δεν ξέρουν τι επιλογές έχουν και δεν γνωρίζουν τους κατάλληλους φορείς. Πρόσεξα μια μεγάλη κινητοποίηση στο facebook σχετικά με μια ανακοίνωση του μαιευτηρίου του ‘ΓΝΑ Αλεξάνδρα’, όσον αφορά τη δυσκολία τους να περιποιηθούν το μεγάλο αριθμό νεογέννητων που κατά καιρούς «ξεμένουν» εκεί.

Στο άρθρο γινόταν έκκληση για βοήθεια και παρότρυναν τον κόσμο να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της Νεογνολογικής Μονάδας του νοσοκομείου (τηλ. 213-2162231). Ήρθα σε επαφή μαζί τους και ρώτησα ‘Πώς μπορώ να βοηθήσω;’. Απάντησαν ‘Στέλνοντας πάνες νούμερο 3 και 4, κρέμες για συγκάματα και βρεφικά αφρόλουτρα’. Συχνά η απάντηση που ψάχνουμε είναι απλώς ένα τηλεφώνημα μακριά.

Άλλος τρόπος να προσφέρετε είναι η εθελοντική προσφορά εργασίας. Ο οργανωμένος εθελοντισμός, πολλαπλασιάζεται στην Ελλάδα σήμερα, πιθανόν λόγω της συνειδητοποίησης ότι η αλλαγή ξεκινάει από το καθένα ξεχωριστά και ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε καλύτερα. Υπάρχουν πολλές ΜΚΟ, που χρειάζονται «χέρια» να προσφέρουν ό,τι μπορούν, όπως βοήθεια στις δράσεις τους ή τη φροντίδα των παιδιών.

Πραγματική μοναξιά: Χρήσιμα τηλέφωνα

– «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τηλ. για την Αθήνα 2103306140.

– «Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ», τηλ. 2132015702.

– «Κιβωτός του Κόσμου», τηλ. 210 5141953.

Περισσότερες πληροφορίες για την εγκατάλειψη βρεφών

Η κοινωνική υπηρεσία του μαιευτηρίου (μέσω του τηλ. Κέντρου 213-2162000) με ενημέρωσε ότι το ‘Κέντρο Φροντίδας Παιδιού Μητέρα’ και το ‘Αναρρωτήριο Πεντέλης’, που είναι τα αρμόδια ιδρύματα για τη φιλοξενία εγκαταλελειμμένων βρεφών, σε κάποιες φάσεις δεν έχουν δυνατότητα να αναλάβουν περισσότερα παιδιά. Ένας τρόπος να ελαττωθεί ο αριθμός των παιδιών εκεί είναι να πληθύνουν οι υιοθεσίες και οι ανάδοχες οικογένειες.

Σύμφωνα με έρευνες, η πρόωρη επαφή με τη στέρηση και την απουσία, καθώς και η ανεπαρκής κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών του παιδιού στη συνέχεια, ελλοχεύει κινδύνους για τη μελλοντική του ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, δεν αρκούν οι υπερ-προσπάθειες από τις μαίες.

Τα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται ώριμες και συνειδητοποιημένες μανούλες και οικογένειες. Από την άλλη μεριά, πολλά άτομα σήμερα δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και παλεύουν με τεχνητά, πανάκριβα και επικίνδυνα μέσα για να τα καταφέρουν.

Κάποιοι από αυτούς θα ενδιαφέρονταν να υιοθετήσουν αλλά αποθαρρύνονται από το χρόνο αναμονής ή την πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Η κρατική διαδικασία υιοθεσίας στην Ελλάδα διαρκεί 3 με 6 έτη και στο ‘Κέντρο Φροντίδας Παιδιού Μητέρα’ (τηλ. 213-2015792) πραγματοποιείται κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα στις 11π.μ. σχετική ενημέρωση.

Εκκλήσεις για συντόμευσή της αποδείχθηκαν μάταιες μέχρι στιγμής. Μόνο οι πάσχοντες από χρόνια και έντονα ψυχικά ή σωματικά νοσήματα δεν μπορούν να υιοθετήσουν. Δεν αποκλείονται υποψήφιοι θετοί γονείς με βάση την κατάστασή τους – οικονομική (όπως χωρίς ιδιόκτητη κατοικία) και οικογενειακή (όπως ανύπαντροι, διαζευγμένοι ή ήδη γονείς).

Related posts

Συγκλονίζει η ιστορία της Βαλεντίνας: «Με εγκατέλειψαν στο Πεδίον του Άρεως όταν ήμουν μωρό – Είμαι καρπός παράνομης αγάπης»

Αληθινή εξομολόγηση: «Όταν η κόpη μου έμεινε Ανάπηρη, ο πατέρας της έφυγε, είμαι τυχερή που έχω το παιδί μου, μόνο αuτός έχασε»

Υπέροχο κείμενο: Στις μάνες που δεν γέννησαν ποτέ

Μάρω Λύτρα: Ο λόγος που εγκατέλειψε την Ελλάδα για να γίνει τραγουδίστρια και η μεγάλη πικρία της

Αληθινή ιστορία: Η ίδια του η μητέρα τον πέταξε στα σκουπίδια όταν ήταν μωρό – Σήμερα συναντά τον “ήρωα” που τον έσωσε

Παράδειγμα προς μίμηση: Μπορεί ο άντρας της να την εγκατέλειψε αλλά εκείνη φροντίζει τον πρώην πεθερό της με μεγάλη αφοσίωση

Οι έξι διάσημες Ελληνίδες μαμάδες που απέκτησαν τα παιδιά τους με εξωσωματική μιλάνε για την εμπειρία τους

Μωρά στα αζήτητα: Η τραγωδία των βρεφών που γεννήθηκαν στην Ουκρανία από παρένθετες μητέρες

«Παντρέψου εκείνον που θα τρέξει στο μωρό μέσα στη νύχτα και θα σ’ αφήσει να κοιμηθείς»