Ελλάδα σεισμός: Φόβο για το ρήγμα που έδωσε σεισμό 7,2 ρίχτερ

Ελλάδα σεισμός: Οι επιστήμονες βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής

Ελλάδα σεισμός: Στον εστιακό χώρο που ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Χαλκιδική, έγινε ένας από του πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων 120 ετών.

Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στο ίδιο σημείο με 7,2 Ρίχτερ προκαλώντας τσουνάμι, το Νοέμβριο του 1905. Αυτός ο σεισμός ο οποίος στοίχισε τις ζωές 11 ανθρώπων. Επίσης προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο Άγιον Όρος. Η μεγάλη σεισμική ισχύ που έχει η περιοχή κάνει τους επιστήμονες να παραμένουν σ’ επιφυλακή. Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι ως προς τη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή νότια από τη χερσόνησο του Άθω.

Επισημαίνεται ότι από εκείνη τη χρονική στιγμή μέχρι αργά χθες είχαν καταγραφεί σχεδόν 70 μετασεισμοί. Σύμφωνα με τις μελέτες οι μετασεισμοί φανέρωσαν ομαλή εξέλιξη του φαινομένου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να περάσουν ακόμη λίγα 24ωρα για να ανακοινώσουν εύλογα συμπεράσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διέγερση που έγινε πρόσφατα προκλήθηκε στην Τάφρο του Βόρειου Αιγαίου. Είναι ένας χώρο υψηλής σεισμικής δραστηριότητας όπου καταλήγουν τα παρακλάδια του φοβερού ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στην Τάφρο προκλήθηκαν άλλοι δύο σεισμοί πιο μεγάλοι των 7 Ρίχτερ. Ο ένας σεισμός το 1981 και ο δεύτερος το 1982, όλοι τους έγιναν σ απόσταση 25 – 45 χιλιομέτρων από τον σεισμό που προκλήθηκε πρόσφατα. Επίσης το 2014 η περιοχή βίωσε σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ.

Η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος επιβεβαίωσε ότι ο επιστημονικός κύκλος βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής. Ο καθηγητής συζητώντας με δημοσιογράφους εξήγησε πως μόνο το γεγονός το ότι η ακολουθία βρίσκεται σε ένα ρήγμα που είναι γνωστό πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε λίγο παραπάνω. Επιπλέον εξήγησε ότι πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλη σεισμική δυναμική, ενώ πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το φαινόμενο πλησιάζει προς εκτόνωση γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα, ιδίως σε ένα ρήγμα που δίνει πολύ μεγάλους σεισμούς.

Ειδήσεις: Διαρκής ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις σήμερα από την Ελλάδα, την Κύπρο και όλο τον κόσμο.
Διαβάστε στο i-diakopes.gr συνεχές ρεπορτάζ και τα σημαντικότερα νέα του πλανήτη για να είστε πάντα ενημερωμένοι όπου και να βρίσκεστε.
Ότι είδηση σας ενδιαφέρει καθημερινά, θα την βρείτε εδώ, με συνεχή ανανέωση των νέων στην ιστοσελίδα μας.
Έκτακτη επικαιρότητα και όλες οι εξελίξεις που σας ενδιαφέρουν με ειδήσεις live.

Related posts

Τουλάχιστον 25 νεκροί έπειτα από την πτώση λεωφορείου σε χαράδρα στο Περού

WiFi: Έκτακτη προειδоπоίηση – Πώς μας παρακоλουθούν μέσω των κινητών μας

Μόνο έξι ένоχοι για την τpαγωδία στο Μάτι – Αυτοί είναι αναλυτικά