Επέστρεψε στην Ελλάδα ο άγνωστος «τίγρης» που είχε εξαφανιστεί

by Τόνια Τζαφέρη
Επέστρεψε στην Ελλάδα ο άγνωστος «τίγρης» που είχε εξαφανιστεί

Βρίσκονται στο κέντρο προστασία του Αρκτούρου

Τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx), το άγριο θηλαστικό που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, έχουν οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ!

Πριν από λίγες εβδομάδες 3 λύγκες, αλλά και 4 λύκοι, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας.

Το συγκεκριμένο πάρκο λειτουργούσε για χρόνια ως χειμερινό θέρετρο και ζωολογικός κήπος, όταν η νέα διεύθυνση αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του ζωολογικού κήπου και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέρος για τα ζώα. Μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EARS, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, αποφασίστηκε τα ζώα να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του.

Επέστρεψε στην Ελλάδα ο άγνωστος «τίγρης» που είχε εξαφανιστεί

Ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών) έχουν ήδη προσαρμοστεί στο νέο τους χώρο. Τους αρέσει να κρύβονται στους θάμνους, όπου είναι δύσκολο να τους εντοπίσει κανείς. Αν και είναι στην φύση τους να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, δεν έχουν δείξει ακόμα διάθεση να το κάνουν αφού είναι κάτι εντελώς νέο για εκείνα. Πολύ συχνά επίσης επισκέπτονται την πισίνα τους για νερό. Ο Ντοράι είναι πιο θαρραλέος και κινείται περισσότερο μέσα στον χώρο, ενώ πιστά τον ακολουθεί η Κάρμεν. Η μικρότερη Μίσσι συνήθως κρύβεται και εμφανίζεται μόνο όταν εκείνη το θέλει.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος “τίγρη”

Αυτό το υπέροχο αιλουροειδές, που η εικόνα του παραπέμπει σε τίγρη, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δυστυχώς δε συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του δεν είναι αξιόπιστες. Στη δυτική Βαλκανική χερσόνησο (Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) υπάρχει ένα υποείδος του Ευρασιατικού λύγκα, ο βαλκανικός λύγκας (Lynx lynx balcanicus). Αυτό είναι και το είδος που θα μπορούσε να επανεμφανιστεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα.  Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 άτομα ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση και για τον λόγο αυτό το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «Κρισίμως κινδυνεύον». Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι η μοναδική ελληνική οργάνωση που πήρε μέρος στο επίσημο πρόγραμμα καταγραφής λύγκα στα Βαλκάνια συμμετέχοντας στην ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων για το είδος.

Επέστρεψε στην Ελλάδα ο άγνωστος «τίγρης» που είχε εξαφανιστεί

Με δεδομένη την εξαφάνιση του λύγκα από την Ελλάδα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει προχωρήσει σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία μελέτης και προστασίας του, που επικεντρώνεται κυρίως στις ακόλουθες δράσεις:

Δράση έρευνας στο πεδίο: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο αυτόματων καμερών στα βουνά της Φλώρινας με στόχο την καταγραφή τυχών ενδείξεων της παρουσίας του είδους.

Δράση περιβαλλοντικής ενημέρωσης: Στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο οι ξε