Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινάει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

by Newsroom i-diakopes.gr
Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινάει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να πάρετε το επίδομα θέρμανσης 2020

Επίδομα θέρμανσης: Σύμφωνα με πληροφορίες την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης 2020 στην ΑΑΔΕ.

Στόχος για το επίδομα θέρμανσης είναι το καταναλωτικό κοινό να προλάβει, όσο το δυνατόν γίνεται, να προμηθευτεί πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα και πέλετ. Μ’ αυτό τον τρόπο οι δικαιούχοι του επιδόματος να μπορέσουν να κοινοποιήσουν στην ειδική πλατφόρμα τα τιμολόγια. 

Επιπλέον, θα υπάρξει επιδότηση για τα ξύλα και το πέλετ. Δικαιούχοι για αυτή την συγκεκριμένη επιδότηση είναι αυτοί που μένουν σε ορεινά χωριά με έως 2.500 κατοίκους. Την ίδια στιγμή, έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι εκτός επιδόματος θέρμανσης η κατανάλωση ηλεκτρονικού ρεύματος, το οποίο όμως έγκειται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη αυτό τον χρόνο θα γίνει κατάργηση των 4 ζωνών. Την επιδότηση θα λάβουν οι δικαιούχοι ανάλογα με την θερμοκρασία που κάνει στη περιοχή που διαμένουν. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από τα 80 ευρώ και θα φθάνει ακόμη και τα 600 με 700 ευρώ με το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι να ξεκινάει από τα 84 έως τα 94 εκατ. ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινάει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Οι δικαιούχοι του επιδόματος για θέρμανση

Ειδικότερα για κάθε ζώνη υπάρχει ένας συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το ποσό του επιδόματος. Οι συντελεστές θα είναι σε αναλογία με την θερμοκρασία που κάνει σε κάθε περιοχή. Οι συντελεστές θα μπορούν να διαφέρουν ακόμη και όταν πρόκειται για την περίπτωση ενός χωριού το οποίο εκτείνεται σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει σε μια περιοχή θα διαμορφώνεται και το επίδομα θέρμανσης.

Ο μόνος τρόπος για να λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να κάνουν δαπάνες ίσες ή μεγαλύτερες με το διπλάσιο του επιδόματος. Οι δαπάνες είναι δυνατό να πραγματοποιούνται έως τον Απρίλιο. Παράλληλα η καταβολή επιδόματος θα γίνει προκαταβολικά έως το τέλος Δεκεμβρίου. Όσοι πάρουν την επιδότηση και δεν προχωρήσουν σε αγορές θα πρέπει να επιστρέψουν την επιδότηση.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Τα επιδόματα θέρμανσης θα τα δικαιούνται μόνο όσοι πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
*Άγαμοι: Εισόδημα έως 12.000 ευρώ και περιουσία έως 130.000 ευρώ.*Έγγαμοι με παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και περιουσία έως 250.000 ευρώ.*Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ για 1 παιδί συν 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και περιουσία έως 250.000 ευρώ.

Προτεινόμενα