Έρευνα Ελλάδα: 9 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους

Έρευνα Ελλάδα: 9 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους

Έρευνα Ελλάδα: Σοκαριστική η έρευνα της ActionAid για τη γυναικεία σεξουαλική παρενόχληση

Έρευνα Ελλάδα: Το θλιβερό και ανησυχητικό ποσοστό του 85% αγγίζει η σεξουαλική παρενόχληση στις γυναίκες στην εργασία τους. Αυτό είναι ένα μόνο στατιστικό στοιχείο από τα πολλά που δημοσίευσε η ActionAid σε έρευνά της. Πρόκειται για αποτελέσματα της έρευνας «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας». Που πραγματοποίησε για τη σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών στην εργασία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά τόσο στον ευρύτερο πληθυσμό των γυναικών, όσο και σε γυναίκες εργαζόμενες στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού και γενικότερα της βιομηχανίας της φιλοξενίας.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών QED, για λογαριασμό της ActionΑid, τον Ιούλιο του 2020. Tο δείγμα της ποσοτικής έρευνας αποτέλεσαν 1.001 γυναίκες, ηλικίας 18-65 ετών σε πανελλαδικό επίπεδο. Ενώ η υλοποίηση της ερευνητικής εστίασης στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού έγινε σε δείγμα 376 γυναικών, ηλικιών 18-65 ετών, πανελλαδικά.

Έρευνα Ελλάδα: 9 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους

Δείτε αναλυτικά τα σοκαριστικά αποτελέσματα της έρευνας της ActionAid για τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 85% των γυναικών στον γενικό πληθυσμό αναφέρει ότι έχει υποστεί κάποια σεξουαλικά παρενοχλητική συμπεριφορά στην εργασία.

Επιπρόσθετα, 1 στις 10 γυναίκες αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης ή απόπειρας βιασμού ή βιασμού. Ενώ 1 στις 5 αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού. Το 92% των θυμάτων βίωσε επιπτώσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο ενώ το 18% (1 στις 5 γυναίκες) συγκεκριμένα αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Ο αυτουργός σε ποσοστό 50% ήταν κάποιος συνάδελφος ενώ 1 στις 4 εργαζόμενες περίπου αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν πελάτης και 1 στις 5 φορές εμπλέκεται ο διευθυντής/ ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Όπως αναφέρουν οι ερωτώμενες, σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις (56%) οι παραβιαστικές συμπεριφορές εκδηλώνονται στον χώρο του γραφείου τους. Το θέμα φαίνεται να αφορά σε όλες τις γυναίκες, ανεξαιρέτως ηλικίας, περιοχής, εκπαιδευτικού επιπέδου κ.λ.π.

Στον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, επίσης το 85% των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Με 1 στις 3 εργαζόμενες να τη βιώνει καθημερινά ή συχνά.

Μάλιστα 3 στις 4 γυναίκες έχουν νιώσει ανεπιθύμητη σωματική επαφή. Ενώ παραπάνω από 4 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί πίεση για ερωτικό ραντεβού, stalking και μηνύματα προσβλητικού περιεχομένου. Συνολικά, περίπου το 80% των εργαζομένων γυναικών στον κλάδο έχουν γίνει στόχος βλεμμάτων. Και λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και αποδέκτες σεξουαλικών ιστοριών.

«Αν του πεις του άλλου “τι κοιτάς ρε”, θα σου πει “τι πού κοιτάω, το βλέμμα μου είναι και πέφτει όπου θέλει”. Και αυτό δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Δεν έχω αποδείξεις ότι υπάρχει. Και είναι σαν να παίζεις το παιχνίδι του άλλου γιατί νιώθω ότι αυτό θέλει, να ξεκινήσεις μια αντιπαράθεση και να σε βγάλει “τρελή”», αναφέρει η Ε., 41 ετών, εργαζόμενη στον χώρο της εστίασης.

Προτεινόμενα