Εστίαση: Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες σε ανοιχτούς χώρους μπαρ και κέντρων διασκέδασης – Όσα ανακοινώθηκαν

by Τόνια Τζαφέρη

Εστίαση: Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και για τους ανοιχτούς χώρους

Εστίαση: Μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης θα μπορούν από σήμερα να επισκέπτονται τους υπαίθριους χώρους των κέντρων διασκέδασης (μπουζούκια) και των κλαμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΥΑ, που αναμένεται σε λίγες ώρες. Θα προβλέπει ότι από σήμερα 16 Ιουλίου στους εξωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης. Δεν θα μπορούν να εισέρχονται οι μη εμβολιασμένοι, αλλά και ούτε όσοι έχουν κάνει rapid test.

Επίσης τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με 85% χωρητικότητα και μόνο για καθήμενους (κανένας όρθιος).

Σε ό,τι αφορά στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης η ΚΥΑ θα ορίζει πως απαιτείται και έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Θα παρέχεται το δικαίωμα στον εργοδότη να ενημερώνεται για το ποιοι υπάλληλοι είναι εμβολιασμένοι.

Επίσης για όσους δεν εμβολιαστούν και τεθούν σε αναστολή, δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για απόλυση. Αλλά ούτε και διάστημα ισχύος της αναστολής.

Αναλυτικά τα μέτρα της εστίασης και της ψυχαγωγίας

Από το πρωί της Παρασκευής (16/7) έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα που θα διαρκέσουν. Σε πρώτη φάση μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, επαναλειτουργούν, ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και έως 85% της χωρητικότητάς τους. Το ίδιο θα ισχύει και στα εστιατόρια, στους κινηματογράφους και τα θέατρα, με τις απαραίτητες αποστάσεις και μόνο με καθήμενους.

Στους κλειστούς χώρους θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι, ενώ θα επιτρέπεται και η είσοδος στους ανηλίκους οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τους εμβολιασμούς. Αρκεί να έχουν κάνει self test και να έχει δηλωθεί από τους γονείς. Οι ανήλικοι με δικαίωμα εμβολιασμού, υπάγονται στους γενικούς κανόνες.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Ο έλεγχος για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης ή των rapid/μοριακών τεστ για είσοδο σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Θα γίνεται με την εφαρμογή «Covid Free GR», την οποία παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID. Καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού. Ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.

Διευκρίνισε, δε, ότι για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet. Ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Η εφαρμογή έχει τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο για κάτοχο του πιστοποιητικού που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο για κάτοχο του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο για κάτοχο που έχει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Εστίαση και ανεμβολίαστοι

Για αυτό του εμβολιασμού ξεκινά να ισχύει 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

Αυτό της νόσησης ότι ισχύει έως και 6 μήνες μετά

Τα rapid test ισχύουν 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Ενώ τα PCR test ισχύουν 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Από σήμερα οι εργοδότες θα χρησιμοποιούν τα δύο σήματα που θα πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές σημείο στις επιχειρήσεις τους, με τα οποία θα ενημερώνονται οι πελάτες για το αν ο υπαίθριος χώρος της επιχείρησης είναι μόνο για εμβολιασμένους πολίτες ή και ο εισερχόμενος στον χώρο (εάν δεν είναι εμβολιασμένος) θα πρέπει να έχει κάνει τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα