Ευανθία Γαλάνη: Η Ελληνίδα ογκολόγος που “σκοτώνει” τον καρκίνο με ιούς

by Τόνια Τζαφέρη

Ευανθία Γαλάνη: Η Ελληνίδα ογκολόγος που “σκοτώνει” τον καρκίνο με ιούς

Ευανθία Γαλάνη: Μια ακόμη ευχάριστη είδηση μας έρχεται από το εξωτερικό. Με μια Ελληνίδα γιατρό της διασποράς η οποία διαπρέπει στην Αμερική. Έχει συμβάλλει σημαντικά σε έρευνες για την  καταπολέμηση του καρκίνου. Και μας γεμίζει με ελπίδα και υπερηφάνεια.

Ευανθία Γαλάνη: Η Ελληνίδα ογκολόγος που "σκοτώνει" τον καρκίνο με ιούς

Πρόκειται για την κυρία Ευανθία Γαλάνη, καθηγήτρια ογκολογίας, διευθύντρια του τμήματος μοριακής ιατρικής της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Mιννεσότας στις ΗΠΑ.

Ευανθία Γαλάνη: Η Ελληνίδα ογκολόγος που "σκοτώνει" τον καρκίνο με ιούς

Για την πρόοδο των ερευνών και για την ίδια προσωπικά αναφέρθηκε πρόσφατα το Foxnews, ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα Μέσα Ενημέρωσης. Ως διακεκριμένη ερευνήτρια, με ένα βιογραφικό σαν το δικό της, αλλά και πριν δούμε αναλυτικά την επιτυχημένη καριέρα της. Αξίζει να δούμε από πού ξεκίνησε και τα πρώτα της χρόνια στην Καρδίτσα.

Μεγάλωσε στην Καστανιά Αγράφων. Εκεί κάποια στιγμή συνέβη μπροστά της ένα τροχαίο ατύχημα. Από εκείνη την στιγμή αποφάσισε να σπουδάσει στην Ιατρική, προκειμένου να είναι ικανή. Και να παρεμβαίνει βοηθώντας ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Αθήνας και όπως δηλώνει… 

«Εξακολουθώ να νιώθω τον ίδιο ενθουσιασμό κάθε μέρα. Βιώνω τη χαρά της ανακάλυψης, και έχω την ευκαιρία να φροντίζω ανθρώπινες υπάρξεις και ενδεχομένως να αλλάξω τη ζωή τους».

Η απόφαση της Ευανθίας Γαλάνη να φύγει στις ΗΠΑ

«Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ ήταν και παραμένει μία από τις αξιολογότερες σχολές. Στο τέταρτο έτος, ο καθηγητής μου στη Χειρουργική Βασίλης Γολεμάτης, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει και εμπνεύσει πολλούς Ελληνες επιστήμονες. Κανόνισε για εμένα μερικά θερινά μαθήματα στο πανεπιστήμιο Yale.

Εκεί με αξιολόγησαν στο ανώτερο 1% των αριστούχων φοιτητών τους κι αυτό μου άνοιξε αρκετές πόρτες. Τα υπόλοιπα καλοκαίρια, το ίδιο. Ηταν η εποχή που στις Ηνωμένες Πολιτείες «ανέτειλε» η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Διαισθανόμενη ότι αυτή η προσέγγιση θα μας επέτρεπε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση ασθενειών. Τις οποίες μέχρι τότε δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία, εν μέρει επειδή δεν τις κατανοούσαμε, επέλεξα να ειδικευθώ στην Ογκολογία.

Το σπουδαίο επίτευγμα της Ελληνίδας ογκολόγου Ευανθίας Γαλήνη

Μετά από πολλά χρόνια έρευνας και κόπου. Η Ευανθία κατάφερε να πετύχει κάτι πραγματικά σπουδαίο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο, η κυρία Γαλάνη χρησιμοποιεί τροποποιημένους τύπους του ιού της ιλαράς. Με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων ειδών καρκίνου. Ο ιός επιλεκτικά εισέρχεται στα καρκινικά κύτταρα και τα οδηγεί σε αυτοκαταστροφή. Χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Αρχικά η έρευνα κινήθηκε στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών. Αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε στη μοριακή θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου, όπως σε όγκους εγκεφάλου. Μεσοθηλίωμα, καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη και σάρκωμα.

Η πρωτοποριακή μέθοδος που έχει αναπτύξει η ομάδα της κυρίας Γαλάνη καθιστά τη Mayo Clinic ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο. Με εξειδίκευση στη μοριακή θεραπεία του καρκίνου.

Ευανθία Γαλάνη: Η Ελληνίδα ογκολόγος που "σκοτώνει" τον καρκίνο με ιούς

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα