Γιώργος Παπανδρέου: Επίθεση άνευ προηγούμενου σε Μητσοτάκη, σε Καραμανλή αλλά και Σαμαρά

Γιώργος Παπανδρέου: Επίθεση άνευ προηγούμενου σε Μητσοτάκη, σε Καραμανλή αλλά και Σαμαρά

Γιώργος Παπανδρέου: Εξαπολύει τα πυρά του στις κυβερνήσεις της ΝΔ

Γιώργος Παπανδρέου: Με μία ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρίχνει τα βέλη του στον Έλληνα πρωθυπουργό με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ελλάδα. Μέσω της ανακοίνωσης του, αποδίδει ευθύνες στις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

«Η κλιματική κρίση ήταν εδώ από τότε που η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή διπλασίαζε το χρέος. Από τότε που η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, αποδομούσε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σε μόλις δυο χρόνια»

«Τα περισσότερα από αυτά τα 20 χρόνια, ο σημερινός Πρωθυπουργός, ήταν σημαίνων στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός. Για αυτό, δεν μπορεί να δηλώνει αθώος του αίματος. Επίσης, δεν μπορεί να δηλώνει δήθεν ανυποψίαστος, ότι η κλιματική κρίση τώρα είναι παρούσα – για να καλύψει τις αυτονόητες ευθύνες των πολιτικών επιλογών – του παρόντος και του παρελθόντος – της Νέας Δημοκρατίας»

Ο Γιώργος Παπανδρέου, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του. Κατηγόρησε ανοιχτά, τον πρωθυπουργό για «πολιτικές που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και κατεστημένα». Μάλιστα ο ίδιος, πριν ακόμα αναλάβει πρωθυπουργός είχε καταθέσει σημαντικές προτάσεις για την κλιματική αλλαγή, αναδεικνύοντας το θέμα, αλλά γινόταν στόχος κριτικής από τη συντηρητική παράταξη.

«Απουσιάζει χαρακτηριστικά η δημοκρατική αντίληψη στην άσκηση της πολιτικής. Υστερούν στη διαβούλευση και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων. Μια ματιά στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 20 χρόνια, σε συνδυασμό με τα όσα έγιναν – και γίνονται, επιβεβαιώνει ότι, όλα έγιναν για την εξουσία. Αδιαφορούσαν για τη χώρα και τους Έλληνες»

Γιώργος Παπανδρέου: Επίθεση άνευ προηγούμενου σε Μητσοτάκη, σε Καραμανλή αλλά και Σαμαρά

Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν, από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή πολιτική και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και τη συμπεριφορά των πολιτών. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις, για τις οποίες είμαι έτοιμος.

Πρώτον, γιατί η κλιματική κρίση, δεν είναι τώρα εδώ, αλλά ήταν εδώ. Έδειχνε ότι όλα έπρεπε να αλλάξουν, από τις αρχές της χιλιετίας. Και ιδιαιτέρως, να αλλάξουν ο τρόπος διακυβέρνησης και οι αντιλήψεις περί εξουσίας.

Δεύτερον, γιατί ενώ πράγματι όλα πρέπει να αλλάξουν. Βλέπουμε ότι ακόμη και σήμερα, η υπό τον ίδιο κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κυβερνά με πολιτικές που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και κατεστημένα, και συνήθως τους έχοντες. Υιοθετεί επιδοματικές πολιτικές αλά ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί επιδεικτικά για τη διαφάνεια επικαλούμενη διαρκώς έκτακτες συνθήκες. Επίσης, βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τη συγκέντρωση των εξουσιών στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ευτελίζοντας τη σημασία του επιτελικού κράτους. Ακόμη, επικαλείται τακτικά την ατομική ευθύνη. Επιθυμεί, να αποσιωπήσει τις δικές της ευθύνες και τις δικές της αποσπασματικές πολιτικές. Τέλος, θυμάται τους θεσμούς όταν τη βολεύει. Πιο συγκεκριμένα, τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και βεβαίως, την ενδιαφέρει οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Όσο δε για τον προσανατολισμό της ενεργειακής πολιτικής, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός:

«Προσανατολισμός συγκέντρωσης στα χέρια των λίγων, αντί για τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ΑΠΕ»

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, από όλες τις μέχρι τώρα αποφάσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, απουσιάζει χαρακτηριστικά η δημοκρατική αντίληψη στην άσκηση της πολιτικής. Απουσιάζει, η διαβούλευση και η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων.

Γιώργος Παπανδρέου: Η συνέχεια της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Τρίτον, γιατί τη στιγμή που δηλώνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν, έρχεται με το πακέτο ανάταξης της οικονομίας. Ακόμα και αυτό δεν είναι προϊόν διαβούλευσης. Επιβεβαιώνει δε, ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παραμένει αμετανόητα πελατειακό, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και ενδιαφέρεται μόνο για τη νομή της εξουσίας και την ιδιοποίησή της. Τίποτα από όσα είπε ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει ως στοιχείο στο πακέτο ανάταξης. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνουν ότι, λόγια κενά περιεχομένου ήταν και αυτά.

Τέταρτον, γιατί μια ματιά στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 20 χρόνια, σε συνδυασμό με τα όσα έγιναν – και γίνονται, επιβεβαιώνει ότι, όλα έγιναν για την εξουσία, αδιαφορώντας για τη χώρα και τους Έλληνες.

Στις αρχές της χιλιετίας, κάποιοι έλεγαν ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί αλλαγή πορείας, φώναζαν «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και η υπό τον Κ. Καραμανλή κυβέρνηση της ΝΔ σπαταλούσε σχεδόν 150 δις Ευρώ, διπλασιάζοντας το χρέος της χώρας σε περιβάλλον «ευδαιμονίας».

Το 2007, κάποιοι έλεγαν ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας, και η κυβέρνηση υπό τον Κ. Καραμανλή κυβέρνηση της ΝΔ έκανε εκλογές πάνω στα αποκαΐδια και πολιτική πάνω στις ζωές 90 ανθρώπων, μοιράζοντας χιλιάρικα Ευρώ.

Το 2009, κάποιοι έλεγαν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και φώναζαν για βιώσιμη ανάπτυξη με πράσινο πρόσημο. Τότε λοιπόν, η κυβέρνηση ΝΔ-Καραμανλή έκανε εκλογές για να φτιάξει δήθεν αξιόπιστο προϋπολογισμό και μιλούσε για πράσινα άλογα.

Γιώργος Παπανδρέου: Επίθεση άνευ προηγούμενου σε Μητσοτάκη, σε Καραμανλή αλλά και Σαμαρά

Γιώργος Παπανδρέου: Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ

Το 2010- 2011, κάποιοι έλεγαν να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για να αλλάξουμε. Εκείνοι, έκαναν ό,τι μπορούσαν για αυτό σε περιβάλλον ασφυκτικό, και η υπό τον κ. Σαμαρά Νέα Δημοκρατία, έλεγε ότι δεν συναινεί στο λάθος. Κινητοποιούσε τον κόσμο της να κατέβει στις πλατείες, όπου στη συνέχεια συνευρέθησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.

Αργότερα, όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, με την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, μόνο μέλημα είχαν είτε την κατάργηση, είτε την απαξίωση των μεταρρυθμίσεων, των πράσινων πολιτικών και της διαφάνειας. Μάλιστα, στα τέλη της διακυβέρνησής τους, ξαναθυμήθηκαν τον δήθεν αντιμνημονιακό τους λόγο, για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, ειρήσθω εν παρόδω, αυτοί άνοιξαν το δρόμο προς την εξουσία. Μετά φυσικά, «οδύρονταν» γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντέγραφε τις δικές τους πελατειακές αντιλήψεις, για τη νομή της εξουσίας.

Σήμερα, πάλι με διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα όρθιο από τις πράσινες πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, με την ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.

Τα περισσότερα από αυτά τα 20 χρόνια, ο σημερινός Πρωθυπουργός, ήταν σημαίνων στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός. Αυτός είναι ο λόγος, που δεν μπορεί να δηλώνει αθώος του αίματος. Επίσης, δεν δύνανται να δηλώνει ανυποψίαστος, ότι, η κλιματική κρίση τώρα είναι παρούσα – για να καλύψει τις αυτονόητες ευθύνες των πολιτικών επιλογών – του παρόντος και του παρελθόντος – της Νέας Δημοκρατίας.

Η κλιματική κρίση ήταν παρούσα. Κάποιοι έκαναν κάτι σημαντικό για αυτό το μείζον ζήτημα, όταν κάποιοι άλλοι απλώς ύβριζαν και συκοφαντούσαν το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του.

Ο επίλογος της ανακοίνωσης του Γιώργου Παπανδρέου

Γι’ αυτό, όσα ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό, δεν είναι παρά προφάσεις εν αμαρτίαις. Έχουν μοναδικό σκοπό, να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα αδιαφορώντας επιδεικτικά για το δημόσιο συμφέρον. Είναι φανερό πως δεν ενδιαφέρονται, για τα προβλήματα των Ελλήνων και για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.

Τέλος, για την αλήθεια και την ιστορία, αλλά και προς επιβεβαίωση του τι έκανε σε δύο μόλις χρόνια (2009-11), η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που συκοφαντήθηκε συνειδητά και διαχρονικά από τις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας, πήρε πρωτουβουλίες που αφορούσαν στην:

  • δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
  • δημιουργία του Πράσινου Ταμείου
  • διεθνή πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή πολλών χωρών και τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • ιδέα και την εκκίνηση της μελέτης του Προγράμματος ΗΛΙΟΣ για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Να τονισθεί ότι αυτή η ενέργεια συμφωνήθηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, όπως και οι άλλες κεντρικές πρωτοβουλίες, από την ίδια κυβέρνηση και όσες ακολούθησαν

Ακολουθεί ένας κατάλογος υπό μορφή τίτλων. Πρόκειται για έναν κατάλογο που αφορά στις πολιτικές που ξεκίνησαν από το νεοσύστατο τότε Υπουργείο. Μάλιστα, πολλές από αυτές οι δήθεν ευαίσθητες και φιλολαϊκές κυβερνήσεις που ακολούθησαν, φρόντισαν να αποκαθηλώσουν σε μεγάλο βαθμό.

Είναι ένας κατάλογος πολιτικών, που επιβεβαιώνει τι έγινε στο παρελθόν. Επιπλέον, παρουσιάζεται η δυνατότητα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών να διαθέτουν πληθώρα προτάσεων για τις πράσινες πολιτικές και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για προτάσεις, που μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα